CNAS: Cardul european de sanatate va putea fi solicitat si online

0
555

 

CNAS: Cardul european de sanatate va putea fi solicitat si online

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat recent ca a semnat un Acord – cadru pentru o perioada de 3 ani in baza caruia este reluata tiparirea si distributia de carduri europene de sanatate, incepand cu data de 15 noiembrie. Potrivit CNAS, este analizata posibilitatea dezvoltarii unei aplicatii prin intermediul careia cardul de sanatate sa poata fi solicitat online.
In urma licitatiei desfasurate conform reglementarilor legale in vigoare, a fost atribuit acordul – cadru, la un pret unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Aceste costuri de productie si distributie sunt suportate din FNUASS (Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), beneficiarul primind cardul gratuit.
Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) ofera dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana. Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al UE/SEE/Confederatia Elvetiana in scopul obtinerii unui tratament medical planificat.
CEASS acopera doar serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva. Pentru anumite servicii, este posibil sa fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurari din tara in care sunt acordate aceste servicii.
Cardul se elibereaza la solicitarea asiguratului, care va depune in scris, la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o cerere -tip. in termen de 7 zile de la depunerea solicitarii, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii postale.
"Analizam posibilitatea dezvoltarii aplicatiei cardului european de sanatate in asa fel incat sa nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurari de sanatate, iar cererea de eliberare a cardului sa poata fi transmisa si online", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.
De asemenea, mentionam ca Certificatul de inlocuire Provizorie a Cardului European de Sanatate, in perioada de valabilitate inscrisa pe document, ofera aceleasi drepturi ca si Cardul European de Asigurari de Sanatate.
Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de doi ani de la data emiterii.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.