Cizer la 800 de ani – o comunitate inca tanara

0
1262

 

Cizer la 800 de ani – o comunitate inca tanara

Duminica, 8 septembrie, comuna Cizer a implinit 800 de ani de la prima documentare istorica. Primaria si Consiliul Local Cizer au organizat un eveniment grandios si au sarbatorit aceasta zi speciala pentru comunitate. 

Primarul comunei Cizer, Ioan Patcas, a luat cuvantul in fata publicului prezent si a vorbit despre insemnatatea acestei zile,d ar si despre proiectele si realizarile echipei din cadrul Primariei Cizer.

"Cizerul împlineste 800 de ani de la prima atestare documentara a localitatii. Avem însa dovezi istorice ca aceste locuri au fost locuite cu mult mai înainte: descoperiri din Epoca bronzului si din perioada romana. Urmasi ai dacilor liberi, cizeranii, oameni demni si puternici, au participat la toate marile evenimente ale Transilvaniei si României, platind tributul pentru libertatea si propasirea neamului românesc. Gospodari destoinici, ei au ridicat prin munca si perseverenta, în acest cadru natural binecuvântat de Dumnezeu, una dintre cele mai frumoase asezari ale Salajului si României.
Contemplând la aceste 8 secole de istorie, la înaintasii acestei comunitati si tinând seama de provocarile prezentului si viitorului suntem constienti si afirmam ca o comunitate reprezinta conlucrarea tuturor pentru un scop comun, pentru un BINE COMUN. CIZERUL reprezinta suma tuturor locuitorilor acestei localitati. CIZERUL suntem NOI IMPREUNA. Doar NOI avem putere de a ne face viata mai buna, localitatea mai prospera, respectându-ne, conlucrând si îndeplinindu-ne datoria de oameni si cetateni.
Cred într-un viitor mai bun, într-un viitor luminos pentru localitatea noastra. Am încredere în tinerii acestei localitati, care au înteles ca prin munca pot contribui la ridicarea lor individuala, dar si la cea a comunitatii. Am încredere în voi, dragi cizerani, oameni omenosi si muncitori, aceasta localitate esta dovada harniciei voastre.
Responsabili fata de trecut si viitor, din dorinta de a face viata acestei comunitati mai buna, împreuna cu Consiliul Local am initiat in ultimii ani o serie de proiecte, unele finalizate altele in curs de derulare.
Dintre acestea amintim:
• "Modernizare si dotare camin cultural, localitatea Cizer si localitatea Pria" cu o valoare de 295.523 euro;
• "Restaurare, consolidare si amenajare gospodarie taraneasca "Casa Luput din localitatea Cizer cu o valoare de 174.055 euro;
• "Infiintare Casa de ceremonii funerare în localitatea Cizer" cu o valoare de 69.500 euro. Aceste proiecte sunt finantate prin AFIR si au o valoare totala de 539.078 euro;
• Alimentare cu apa comuna Cizer, sat Cizer în valoare de 95.000 euro precum si "Extindere retea alimentare cu apa în localitatea Cizer" în valoare de 549.261,33 lei, 116.189,22 euro;
• "Modernizare drumuri comunale si strazi în Comuna Cizer" în valoare totala de 5.105.032 lei, 1.079.904,38 euro;
• "Modernizare si dotare Gradinita, localitatea Cizer" în valoare de 1.471.685 lei, 311.316,18 euro;
• "Modernizare si dotare scoala Gimnaziala "Horea" Cizer" în valoare de 1.863.643 lei, 394.229,89 euro;
• "Retea de canalizare menajera si statie de epurare in comuna Cizer" în valoare de 14.189.506 lei, 3.001.108,95 euro. Aceste proiecte se deruleaza prin PNDL II si au o valoare totala de 23.179.127,33 lei, 4.903.248,64 euro;
• In anul 2018 Compania Nationala de Investitii ne-a aprobat cererea de finantare pentru construirea unei Sali de sport in curtea scolii Gimnaziale "Horea" Cizer, pentru care speram ca lucrarile vor demara în curand avand valoare de 435.000 euro, precum si alte cereri de finantare pentru unele investitii ce vor urma in comuna noastra. Dragi cizerani, va chem pe toti sa ducem mai departe ce înaintasii nostrii din aceste opt veacuri ne-au lasat, o localitate mandra si prospera. Si aceasta o putem realiza doar IMPREUNA si facundu-ne datoria fiecare acolo unde ne aflam.", a declarat primarul Cizerului, Ioan Patcas.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.