SondajRSS Feed

Povesti din trecutul Salajului

Cetatea de granita din Cehu Silvaniei

4 Ianuarie 2017

Chiar daca astazi nu se mai pastreaza decat foarte putin din cetatea de odinioara, orasul Cehu Silvaniei a avut o cetate cu o istorie aparte.
Prima atestare documentara a cetatii regale ungare din Cehu Silvaniei dateaza din 1319, când regele de atunci a Ungariei, Carol Robert de Anjou, ii face cadou cetatea lui Dezso Elefanti. Cetatea a fost ulterior incendiata in timpul unor revolte. În secolul al XIV-lea cetatea ruinata a ajuns in proprietatea familiilor Jakcs si Dragffy. Cetatea este reconstruita de Janos Dragffy ca un castel fortificat, consemnat ca cetate în 1556, când devine posesia lui Gyorgy Bathori de Bator. Bathori pierde cetatea în favoarea lui Laszls Gyulafi de Ratot. În anul 1616 cetatea se afla în proprietatea lui Zsigmond Prepostvari, pe care principele Gabriel Bethlen îl acuza ca nu a fost loial si asediaza cetatea. În 1660, în urma caderii cetatii Oradiei, devine cetate de granita importanta si este întarita. Din 1671 a fost în proprietatea familiilor Thokoly, Apafi si Wesselenyi. Doar cla-direa centrala a ramas în picioare si în secolul XX, însa si aceasta cladire se afla într-o stare de degradare avansata, din cauza furtului materialelor de constructie.
Tot in Cehu Silvaniei se gaseste

Cetatea de granita din Cehu Silvaniei
si o biserica reformata veche de sase secole. Biserica a fost construita în 1519 în stil gotic, si este cel mai important monument si obiectiv turistic din Cehu Silvaniei. Initial a fost biserica catolica - timp de 11 ani - pâna în 1530, când enoriasii trec la religia reformata. În 1601 a fost incendiata de generalul Basta, care in acelasi an se bate cu Mihai Viteazu la Guruslau. Biserica a fost reconstruita în 1604. În 1614 Prepostvari Zsigmond si sotia lui, Szecsi Katalin, au construit un turn de 40 de metri, care a fost demolat în 1869 si înlocuit cu turnul baroc, ce se vede si astazi. În turn se gasesc doua clopote, dintre care cel vechi a fost turnat în 1493. În 1806 a fost construit amvonul si orga, cea din urma fiind extinsa în 1906. Biserica si parohia acestuia este centrul Protopopiatului Reformat de Cehu Silvaniei al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului.

Vizualizari 1316
Comentarii articol

Basta si MIhai>

in 4 Ianuarie 2017 8:25

Iar aţi compilat prost: "generalul Basta, care in acelasi an se bate cu Mihai Viteazu la Guruslau." Dacă ţi bine minte, genralul Basta şi Mihai au fost aliaţi la Guruslău. (Au luptaptat

>

in 4 Ianuarie 2017 10:37

Exact!Mihai Vitazul a condus o trupa formata din unguri,adunati din jurul orasului Tokaj.Lupta au inceput trupele lui Mihai V.iar trupele lui Basta au atacat din directia satului Varslt si au decis soarta armatei multinatonala a lui Bathori Deci,din porunca imparatului Rudolf,cei doi au luptat alaturi.

>

in 4 Ianuarie 2017 14:19

Inițial am crezut că e doar un stil haotic, bombastic, dar problema e de fond, de cultura generală , de neparcurgere a manualelor școlare la vremea potrivita.Din păcate, la v

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.