Cetatea cavalerilor
din Valcau de Jos

3
1304
 
Cetatea cavalerilor <br>din Valcau de Jos

Un obiectiv din județul Salaj care nu a fost pus înca în valoare și care zace în nepasare și se degradeaza de la o zi la alta este Cetatea Valcaului din satul Subcetate, comuna Valcau de Jos.

Printre puținii care s-au gândit la potențialul turistic al cetații din Valcau de Jos au fost membrii proiectului "Cavaler în țara mea", care au inclus cetatea într-un top al celor mai frumoase cetați uitate de autoritațile din România, alaturi de grandioase mo-numente precum Cetatea Enisala, județul Tulcea (care se aseamana cu Acropolele din Atena), Cetatea Mediaș, Cișnadioara din județul Sibiu sau Cetatea Poenari din județul Argeș.
Cetatea Valcaului este construita pe un deal din satul Subcetate, ce poarta denumirea de "Dealul Plai". A fost ridicata cel mai probabil în a doua jumatate a secolului al XIII-lea, dupa Marea Invazie Tatara din 1241. În anul 1319, documentele vremii atestau cetatea ca fiind construita. A fost amintita apoi într-un document care vorbea despre Razboiul Civil de la începutul domniei regelui Carol Ro-bert de Anjou în Ungaria.
De domeniul cetații aparțineau toate cele 22 de sate majoritar românești din apropiere. Acest fapt este amintit într-un document din 1342, redactat cu ocazia cedarii cetații înaltului patronaj regal. Cetatea a fost asediata în anul 1404 de rega-litatea maghiara, dupa ce nobilii care o stapâneau nu s-au supus coroanei. Dupa asediu, cetatea a fost donata de catre regalitatea ungara familiei Losonczi Banffy. În anul 1541, cetatea a fost cucerita de țaranii rasculați ai lui Gheorghe Doja, care au ars o mulțime de acte privilegiale ce se aflau în cetate. Cucerirea Bihorului de catre turci în anul 1660 a transformat cetatea în cetate de granița. Cinci ani mai târziu, în 1665, neputând fi aparata, cetatea a fost cucerita de turci. Un an mai târziu, principele Transilvaniei, Mihai Apaffi, a trimis o armata pentru a o recâștiga, însa otomanii au aflat de intențiile principelui și au ordonat devastarea cetații. Deși familia nobiliara deținatoare a reintrat în posesia ansamblului, nu au mai existat încercari susținute de a o repune în stare de funcțiune și de aparare eficienta. De abia în anul 1716 se mai încearca refacerea fortificației, dar fara succes. De atunci, s-a ruinat încontinuu, din cauza departarii de zona locuita.
Pentru ridicarea cetații a fost ales dealul Plai, care este marginit în partea de est de albia râului Barcau. Ca și în cazul altor cetați din Transilvania secolului al XIII-lea, fortificația este cladita destul de departe de vatra satului și bine ascunsa din calea invadatorilor. stop_coloana Se pare ca cetatea avea o forma patrulatera și se încadra perfect pe structura naturala a vârfului dealului. Protejata cu șanțuri și ziduri înalte. Cetatea Valcaului avea, cu si-guranța, și un numar sporit de turnuri de aparare, amplasate probabil în colțurile zidurilor.
Cetatea de astazi pastreaza înca urmele fortificațiilor ridicate acum aproape 700 de ani. Cele doua șanțuri de aparare terasate semicircular, spre sud, vest și nord, precum și bucațile din zidurile lungi de piatra înalte de șase-șapte metri se adauga ruinei unui singur turn ramas vizibil. Este posibil ca el sa fi fost, de la început, turnul-locuința a stapânilor și castelanilor. La fel de posibil ar fi ca mormanele de darâmaturi și padurea sa ascunda și alte construcții importante. Donjonul, din care se mai pastreaza doar fragmente, se încadreaza, prin baza lui patrata, arhitecturii construcțiilor transilvane similare ridicate în secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Tot aici sunt înca vizibile contururile unei sparturi care poate proveni de la o pivnița, dar, la fel de bine, este posibil ca ea sa fi ramas și de la niște vechi cautatori de comori. Mult mai plauzibil este sa ne imaginam ca vechile construcții interioare au fost îngropate sub ruine.
Din vechile ziduri se mai pastreaza în partea sudica o mica porțiune și fragmente din doua dintre turnuri, dar și o mica bucata din ceea ce se pare ca a fost palatul cetații. Piatra folosita la construcție a fost luata din dealul pe care s-a ridicat cetatea, iar pentru zidit s-a folosit mortarul din var. Dupa ce a fost distrusa, la mijlocul secolului al XVII-lea, cetatea nu a mai fost niciodata refacuta.

Documentarea a fost realizata cu ajutorul portalului web www.cavalerintaramea.ro, parte integrata a programului "Cavaler în țara mea", care prezinta cele mai frumoase cetați ale României fața de care autoritațile nu au dovedit interes pâna acum.COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.