Centrul de Transfuzie din Salaj face minuni in conditii comparabile cu cele din tari subdezvoltate

2
5996
Centrul de Transfuzie din Salaj  face minuni in conditii comparabile  cu cele din tari subdezvoltate

Astazi, 14 iunie, este Ziua Internationala a donatorului de sange, ocazie cu care Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj desfasoara o campanie de promovare a actului de donare, in care se distinge acordarea de reduceri importante, de peste 150 de lei, la biletele pentru festivalurile de muzica "Untold" de la Cluj si "Neversea" de la Constanta. Am scris deja detalii in editia de ieri, cu ocazia interviului acordat de managerul centrului, Cristina Ilies. Sinteza interviului este insa una nefericita. Reiese ca donarea de sange se face in conditii precare, in conditiile in care personalul se straduieste sa faca performanta. Cat de important pentru sistemul sanitar gestul nobil al oamenilor de a dona sange, nu trebuie sa fii specialist sa-ti dai seama. 

Cu o medie de 300 de litri de sange procesat pe luna, centrul reuseste sa satisfaca nevoile spitalelor din Salaj si sa trimita si la Cluj pentru salajenii aflati in stare critica. “n ce conditii? Cu aparatura veche si de 20 de ani si cu doar 12 angajati. Daca s-ar face o normare conform Ministerului Sanatatii ar trebui vreo 30 de asistenti medicali, in loc de sapte, cati sunt acum, la volumul de sange recoltat. Sporul primit este de doar 15 la suta, in conditii in care lucreaza cu sange netestat, iar la punctul de transfuzii din Spitalul Judetean, care lucreaza cu sange testat de Centrul de Transfuzii, sporul este de 50 la suta. Angajatii de la Centrul de Transfuzii nu primesc nici bonuri de masa, fiind singurul departament din sistemul sanitar vaduvit de acest beneficiu.
I-am intrebat ieri pe cei patru deputati ai Salajului daca pana acum au intreprins ceva pentru conditiile in care donam sange. Fiecare spune ca a facut ceva. De ce nu se vede?!

Deputatul Iuliu Nosa spune ca in 2014 a rezolvat problema incalzirii centrului

"La o sesizare a unei asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj, in cursul anului 2014 am intervenit pentru a gasii solutii referitoare la incalzirea imobilului, problema care s-a si rezolvat ulterior. Iar legat de neajunsurile existente si semnalate de conducerea institutiei, imi doresc sa fiu contactat de catre managerul centrului, pentru a gasii solutii de rezolvare macar la o parte din problemele sugerate", ne spune deputatul PSD Iuliu Nosa.

Deputatul Seres Denes l-a adus acum
sapte ani pe ministrul Sanatatii in vizita

"In perioada 2010 - 2011 am adus ministrul Sanatatii in vizita la Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj, iar in urma vizitei si a discutiior avute cu managerul centrului din vremea aceea, s-au alocat fonduri pentru remedierea, in parte, a neajunsurilor constatate. Asteptam o intalnire cu noul manager, prin care sa stabilim prioritatile institutiei si prin mijloacele parlamentare, sa putem schimba in bine functionarea institutiei. Am fost singurul parlamentar din Salaj care a adus un ministru al Sanatatii la Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj", spune deputatul UDMR Seres Denes.

Deputatul Liviu Balint este singurul "la zi"
si a transmis un memoriu ministrului Sanatatii

"Am avut doua intalniri anul acesta cu conducerea Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj, in care am discutat despre problemele cu care se confrunta institutia, lipsa de personal, nivelul scazut de salarizare si al sporurilor, lipsa bonurilor de masa, dar si despre modernizarea cladiri si dotarii cu aparatura corespunzatoare. “n acest sens, fiind membru in Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, am inaintat un memoriu primit de la conducerea institutiei, ministrului Sanatatii si directorului Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, cu care m-am si intalnit, dar din pacate doamna director a fost schimbata din functie. Urmeaza sa reiau demersurile si voi avea o intalnire cu noul director, probabil chiar saptamana aceasta. Ma voi lupta in continuare pentru ca Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj sa primeasca atat drepturile salariale pe care angajatii le merita, cat si pentru obtinerea de fonduri necesare modernizarii centrului, cum am facut de altfel cat timp am fost managerul Serviciului de Ambulanta Salaj, ca intr-un final, colegii nostri, angajatii centrului, sa beneficieze de conditii decente in care sa isi desfasoare activitatea. Cu aceasta ocazie invit toti salajenii sa fie alaturi de angajatii centrului si sa participe activ la donarea de sange", ne spune deputatul PMP Liviu Balint.

Deputatul Lucian Bode spune ca de vina
este incompetenta guvernamentala

"Analizand problemele semnalate, constat ca ele tin in proportie de peste 90 la suta de puterea executiva, deci de Guvern. Acestea nu sunt probleme care au aparut ieri, ci complicatii vechi care nu au gasit rezolvare din partea celor care s-au perindat la conducerea Ministerului Sanatatii in ultimii ani. Desi in activitatea mea parlamentara nu am primit nici o solicitare oficiala sau neoficiala din partea celor care au condus centrul in ultimii ani, sunt dispus sa intreprind orice demers care, rezultat in urma modificarii legislative, poate inbunatati activitatea Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj. “n conditiile in care actualul Guvern are nesimtirea sa nu raspunda acestor solicitari justificate ale Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj, voi adresa o intrebare ministrului Sanatatii, intrebare la care acesta are obligatia legala sa-mi raspunda si sa prezinte solutii de remediere a deficinetelor semnalate", ne spune deputatul PNL Lucian Bode.

COMENTARII

  1. Trai pa vatrai nenicule la centru,asa ca amu si-au dat seama in sfarsit ca sunt prea putini si vor sa-si aduca si neamurile si iosagurile,daca tat plateste bine si deampole prost...statu!

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.