SondajRSS Feed

DSP Salaj transmite date statistice infioratoare

Cel mai mare criminal este... alcoolul

13 Iulie 2018

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, dr. Ligia Marincas, transmite o informare despre consumul de alcool si riscurile asociate, in contextul in care luna aceasta se desfasoara la nivel national Campania Antialcool 2018. Datele statistice sunt de-a dreptul infioratoare.

În rândul adolescentilor si tinerilor cu vârsta cuprinsa între 10 si 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7 la suta din anii de viata traiti cu incapacitate sau pierduti prin deces prematur.
Aproximativ 80% din adolescentii români în vârsta de 16 ani au consumat cel putin o data în viata o bautura alcoolica si aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate.

Alcoolul provoaca 200 de boli si omoara un sfert dintre barbati

Potrivit datelor transmise de catre DSP Salaj, alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite, între care: tulburari neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate si altele), boli digestive (ciroza hepatica alcoolica, pancreatita acuta si cronica, gastropatie alcoolica), cancere (de tub digestiv si sân), boli cardiovasculare (ischemice, hemoragice, hipertensiune arteriala), sindrom alcoolic fetal, diabet zaharat, boli infectioase (pneumonie, tuberculoza si altele), traumatisme (auto si heteroagresivitate, suicid, omor, intoxicatii accidentale, accidente rutiere, domestice sau profesionale).
Unul din

Cel mai mare criminal este... alcoolul
zece decese la femei si unul din patru decese la barbati este legat de alcool. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alcoolul este a treia cauza de boala si moarte prematura.

Peste jumatate din liceenii salajeni sunt bautori

Un studiu realizat anul trecut de Centrul Judetean Antidrog Salaj arata ca elevii incep inca din clasa a IX-a, de la varsta de 14-15 ani, sa consume alcool.
Un procent de 84,3 la suta de elevi din clasa a IX-a a consumat cel putin odata in viata alcool, iar 51 la suta consuma alcool frecvent. 61 la suta din elevii de de clasa a XI-a consuma alcool, in timp ce procentul este mai mare la elevii de a X-a (64 la suta) si a XII-a (62 la suta).
Copii au declarat in studiu ca, de cele mai multe ori, sunt lasati de parinti sa consume alcool sau chiar si droguri. Din studiu reiese ca 43 la suta dintre parintii elevilor de liceu ii lasa pe acestia sa consume alcool, iar 23 la suta dintre parintii elevilor de liceu ii lasa pe acestia sa consume droguri sau cunosc faptul ca elevii se drogheaza.

 

Vizualizari 2171
Comentarii articol

>

in 13 Iulie 2018 11:32

Toata stima si respectul pentru grija aratata cu acest material pentru sanatatea cetatenilor, da catre Doamna Director! Intradevar alcoolul este dusman criminal al sanatatii celor care-l consuma! Dar, Mult Stimata Doamna Director, exista un dusman si mai feroce si perfid al sanatatii cetatenilor:APA CONTAMINATA CHIMIC SI/SAU BIOLOGIC pentru al carei verificare, la singurul laborator autorizat din judet, cel al DSP-ului se pretinde sume astronomice: aproape 300 de roni pentru fiecare sursa(izvor, fantana,cismea, s.a.m.d.)! Datorita acestei taxe astronomice POPULATIA CONSUMA APA PLINA DE TOT FELUL DE MICROORGANSME SI SUBSTANTE CARE PROVOACA ATATEA INBOLNAVIRI! de nu mai pot face fata spitalele! Consideram ca aceasta situatie constituie atentat la sanatatea cetatenilor!

>

in 13 Iulie 2018 11:38

Normal ar fi ca DSP-ul sa organizeze actiuni, din propie initiativa pentru a verifica macar sursele publice, de unde se aprovizioneaza mai multi consumatori, iar la laborator sa se perceapa o taxa modica, daca nu se poate face gratuit verificarea calitatii apei potabile la cei care solicita!!!

>

in 13 Iulie 2018 15:19

alcoolul distruge familii ca oricare alt viciu .droguri ,pacanele,fumat,sforait...da da si sforaitul ,pt ca daca barbatul se inbata ca un porc ,sforaie ca un porc! anturajul ,prietenii ,chiar si multe familii isi incurajeaza membrii al familiei,,,be mai ca daca nu te faci de rusine,,,si in spatelele lui rad de se prapadesc....ce tie nu ti place altuia hu i face!!!!!!!!!!!!!!karma se intoarce,,,cat de tarziu!!!

>

in 14 Iulie 2018 17:23

TINERII NOSTRI BEAU PANA FAC PE EI CU ACORDUL PRIMARIEI CARE DA AVIZE LA TOTI PATRONII INTERESATI DE PROFIT CARE ANI DE ZILE AU VANDUT LA TINERI FEL DE FEL DE BAUTURI FARA SA-I VERIFICE NIMENI SI INCA MAI CONTINUA IN UNELE BOMBE PE CARE NU LE INCHIDE NIMENI SI NICI POLITIA SAU JANDERMRIA NU LE POT INCHIDE ! RUSINE UNOR PROFITORI PE SANATATEA TINERILOR!!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.