SondajRSS Feed

 

Protestul 15 minute cuprinde si judetul nostru

Cei mai importanti oameni de afaceri din Salaj opresc si ei activitatea pe 15 martie pentru a protesta ca nu avem inca autostrada

11 Martie 2019

Se extinde in toata tara si cuprinde si Salajul protestul initiat de omul de afaceri Stefan Mandachi, care a construit singur primul metru de autostrada din Moldova ca simbol al nemultumirii faa de faptul ca guvernul ignora nevoile antreprenorilor. Odata construit primul metru de autostrada in Moldova, Mandachi a lansat tuturor oamenilor de afaceri din tara sa se alature acestui protest si sa-si intrerupa ativitatea timp de 15 minute in 15 martie.

Asociatia Clubul Oamenilor de afaceri "Silvania" Salaj a anuntat ca se alatura protestului din 15 martie.
"Dupa aproape 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Salajul nu are niciun metru de autostrada. Desi la conducerea tarii au fost guverne din tot arcul politic, unele partide pe o perioada mai îndelungata, altele mai putin îndelungata, Salajul a fost apreciat ca un judet neimportant pentru acestia. Altfel, nu ne putem explica cum Salajul este mereu ocolit de marile proiecte guvernamentale de infrastructura rutiera. Autostrada Transilvania a devenit o himera pentru salajeni, alocatiile financiare pentru traseul acesteia pe teritoriul Salajului fiind inexistente.
Din aceste motive si din dorinta de a semnaliza necesitatea unei autostrazi si pe teritoriul judetului Salaj, asociatia noastra, care este cea mai reprezentativa asociatie patronala din judet, ca numar de membri si ca cifra de afaceri a membrilor ei, se alatura protestului din 15 martie, ora 15", este comunicatul Asociatiei Clubul Oamenilor de afaceri din Salaj.

Transportatorii fac si ei campanie protestulu

Si transportatorii sustin oprirea activitatii pe 15 martie. Intr-un interviu acordat RFI, presedintele Federatiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, afirma ca sustine demersul si, personal, va opri activitatea pentru 15 minute, pe 15 martie, la ora 15.00, asa cum propune protestul.
Liderul transportatorilor mai spune ca mai multi membri ai federatiei au preluat si au distribuit mesajul antreprenorului din Moldova, care a devenbit viral pe internet.
"Incepând de luni, 4 martie, am devenit parte a proiectului, fara sa îl cunosc pe initiator. Am preluat acest clip prin colegii nostri de la Asociatia Transportatorilor de Marfuri din Bucovina, care îl cunosc personal pe Stefan Mandachi. Acest clip ruleaza deja pe pagina noastra de Facebook, îl vom rula în reteaua noastra interna si va fi si pe pagina de internet a FORT", a declarat presedintele FORT, Augustin Hagiu.

Un metru de autostrada in sapte ore

Stefan Mandachi este un om de afaceri din Suceava care a reusit ceea ce toate guvernele care s-au perindat prin România nu au reusit; a construit un metru de autostrada în Moldova, regiunea total ignorata din acest punct de vedere.
Concret, suparat ca în Moldova nu exista deloc autostrada, omul de afaceri a luat initiativa si a construit simbolic primul metru de autostrada din Suceava. Astfel, într-o singura zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni s-a construit primul metru de autostrada, care va fi inaugurat în data de 15 martie, de la ora 15.00.
Pe 15 martie, la ora inaugurarii, în semn de protest fata de lipsa autostrazilor din Moldova, Stefan Mandachi va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administreaza. Acestea includ o retea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferinte, sala de fitness, cafenea si un centru SPA. În plus, se va autosuspenda din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toti avocatii care nu pot sa-si reprezinte clientii din tara, deoarece nu au pe unde sa circule.
Stefan Mandachi îi provoaca pe toti oamenii de afaceri sa faca si ei acelasi lucru, dorindu-si ca apelul sau sa se propage în rândul

Cei mai importanti oameni de afaceri din Salaj  opresc si ei activitatea pe 15 martie  pentru a protesta ca nu avem inca autostrada
românilor prin intermediul unui mecanism simplu. Fiecare sustinator al demersului este încurajat sa provoace alte trei persoane care sa se alature manifestului, de la companii mari, la oameni de afaceri sau angajati. Stefan Mandachi i-a provocat pe oamenii de afaceri Gigi Becali, Ion Tiriac si Viorel Catarama.
"Este un gest cât se poate de serios, cu moartea de pe sosele nu se glumeste. Am printat milioane de afise în care mi-am strigat disperarea cu privire la potecile noastre din Moldova. Am creat putina vâlva la început, apoi lucrurile s-au domolit si românii îsi reintra încet dar sigur în zona molcoma de confort. Practic, am demonstrat ca în sapte ore se face un metru de autostrada. Daca exista vointa si bani, chiar si un singur om poate face o autostrada fara nicio problema. România are bani. Chiar si pentru doua autostrazi, dar ni se spune sa stam linistiti ca, pâna în 2027, o sa avem autostrada. Mi se pare absurd sa mai treaca înca o generatie, iar noi sa continuam sa pierdem ani din viata la volan. Nu vreau ca demersul meu sa fie catalogat drept un semnal de alarma, pentru ca semnalul a fost dat deja de mortii nevinovati pe sosele. Prin acest manifest ma expun total si îmi asum consecintele." a declarat Stefan Mandachi, în cadrul unei conferinte de presa.

Cat costa metrul de autostrada;
doar 4.500 de euro la Mandachi
si de patru ori mai mult la stat

Pentru metrul de autostrada realizat de Mandachi în sapte ore, cu o echipa de 17 muncitori, au fost folosite un excavator pe roti, un excavator cu senile, un buldozer tasator, doua camioane cu remorca, un camion cu betoniera, doua microbuze, o vola, sase lopeti, doua dreptare, doua drujbe, patru ciocane, patru metri cubi de beton, 36 de metri patrati de plasa de fier, un kilogram de cuie, trei kilograme de vopsea, 36 metri cubi de balastru, opt metri liniari de teava rectangulara de fier de10 cm pentru parapetii de protectie sosea si 12 metri liniari de teava rectangulara de fier de 10 cm grosime pentru sustinerea afisajelor si indicatoarelor rutiere. Valoarea investitiei este de aproximativ 4.500 de euro.
Dar cât costa aceeasi autostrada la stat? Informatia apare în studiul de fundamentare a autostrazii Tg. Neamt - Iasi, realizat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) si prezentat de aceasta în vederea realizarii prin Parteneriat Public Privat (PPP). Documentul indica un cost de 1,2 miliarde euro, inclusiv TVA, pentru o lungime de 61 km. Se adauga 7 km reprezentând bretelele nodurilor DN28 si Km 61+000, bretele ce vor fi deasemenea la profil de autostrada. Lungimea totala a traseului construit la profil de autostrada va fi de 68 km. În medie, daca s-ar face din bani publici, un metru de autostrada ar costa cam 17.647 euro, deci de aproximativ patru ori mai mult.
Realizarea în PPP scumpeste si mai mult autostrada, urmând sa fie adaugate costurile de finantare, profiturile constructorilor, etc. Costul de 4,5 milioane euro pe kilometru coincide cu cel prevazut în standarde de cost realizate acum opt ani de catre Ministerul Transporturilor. Potrivit acestora, un kilometru de autostrada în câmpie se poate realiza cu 3,8 milioane euro, 5 milioane în zona de deal si 6,1 milioane la munte.

Vizualizari 2963
Comentarii articol (18)

>

in 11 Martie 2019 6:59

tot respectul pentru ceea ce faceti, cum ganditi.Asa ar trebui sa facem si noi sa ne alaturam protestului acestui tanar, altfel,,lichelele astea,,...pun mana si pe ce a mai ramas,, tezaurul,,!! ma voi alatura in 15 martie protestului!

>

in 11 Martie 2019 7:38

Cu Dragnea presedinte orice drum din tara va fi autostrada.

>

in 11 Martie 2019 8:38

Ziua protestului ajuta pe cineva........

>

in 11 Martie 2019 9:23

7.38 esti bolnav,cu dracnea toata tara v-a fi mai rau ca Venezuela unoaiele vor fi arul ticaie tic tac tic tac,,,,,

le pasa ?>

in 11 Martie 2019 9:47

Nimeni in judet nu pare sa stie ca documentatiile pentru autostrada Nadasel - Zimbor - Poarta Salajului ( 44 km ) si Suplacu de Barcau - Nusfalau ( 11 km ) , in valoare de 300 milioane de euro , au FOST RESPINSE DE 3 ORI ! din octombrie 2017 de numita ANAP - Agentia Nationala pentru Achizitii Publice .\r\nCondusa de un anume Bogdan Puscas , care defileaza pe la B1TV .\r\nMotivul refuzurilor ?\r\n" Documentatia nu spune ce se intelege prin stratul de uzura " , " nu e clar ce criterii de soliditate financiara se cer firmelor " .\r\nAti spussabotaj ?\r\nE corect .\r\nDe ce alesii judetului , fie PNL ( Bode ) fie PSD ( Marian ) nu fac presiune pe ANAP si de ce nu mediatizeaza acest sabotaj ?

jhuyggy>

in 11 Martie 2019 9:47

damele de companie din guvern. unde etaleaza coafurile si garderoba , nu prea au habar de guvernare, sunt niste papuse de pus la mina , poate atunci ar da seama ce fac,,, merita ca cu timpul poate vom ajunge mai rau ca si venezuela// bravo///

>

in 11 Martie 2019 10:45

9 47 interesant ce ne spui. Da moaca lui nu imi spune ceva. Apare rar in public. Dar poate ne si dai adresa lui de email sa vedem daca e e asa. Sa il tragem de maneca si sa il intrebam daca e franarul autostrazii. Deci chiar e de rasul lumii, in Salaj autostrada e aproape la granita si nu e sapata o cupa de pamant in Salaj. Niste pulalai.

>

in 11 Martie 2019 10:48

Oameni de afacerîncredere, uitați citi dintre ei au avut dosare penale sau la au în curs.Datori la stat sau la diferite firme și ei se plimba în mașini fitoase sau excursii în zone exotice\r\n

>

in 11 Martie 2019 10:50

Prenedintele ANAP Bogdan Puscas - Telefon Director Cabinet Președinte ANAP: 021.311.80.94; Telefon Secretariat Cabinet Președinte ANAP: 021.311.80.90. Cine are vreme sa sune sa intrebe daca e adevarat.

>

in 11 Martie 2019 10:50

Și PADUREANU ? Parca-l si vad răzamat intr-o coada de lopata!

>

in 11 Martie 2019 10:51

Cand statul e cel mai mare hot astepti corectitudine de la un afacerist? Intrebare.

>

in 11 Martie 2019 11:25

10.51.Ierarhia în cadrul hoției, nu are nici o relevanta.Că și în cadrul prostiei.

>

in 11 Martie 2019 12:39

Bravo securistului marc, traieste bine pe salariu de barosan! Nimanui nu-i pasa ca Salajul e de rasul tarii, si Vaslui o duce mai bine.

>

in 11 Martie 2019 16:55

Ba fraierilor: mai intai protestati fiindca nu aveti centura, shapoi aveti vreme pana in 2030 si pentru autostrada. \r\nChemati si cativa pamnbglicari(carausi, intinzatori, forfecari, selfishti, belengheri): ...180km plumb, cuc,neaga, marcvbasten, ciunt, nosa, bode, consulul Huan, como, hymeans, nagy denes ,stefan orban, sarmalele reci, zdob si zdup, holograf, andreele cu ursu, ...

>

in 11 Martie 2019 17:25

16.55 Ce ai mai pus în halba?

adevarat>

in 11 Martie 2019 17:52

Adevarat , ANAP a refuzat de TREI ORI documentatiile Transporturilor pentru Nadasel - Topa Mica - Sancraiul Almasului - Zimbor - Sanmihaiul Almasului - Romanasi si Suplacu de Barcau - Nusfalau . Deputatul PDL de Salaj Bode mi-a atras atentia prima data asupra refuzurilor ANAP intr-o declaratie neluata in seama de nimeni . Ultima respingere este din decembrie 2018 ! Doua variante - 1 ) Puscas actioneaza la ordinul guvernului ( ANAP este o sucursala a Finantelor ) care nu vrea sa intre in cheltuieli mari in autostrada Transilvania , concentrandu-se pe Sibiu Pitesti si autostrada de centura Sud ; 2 ) Puscas este un pion politic al opozitiei care saboteaza proiectele care vin de la ceilalti - PSD .

>

in 13 Martie 2019 10:26

SINGURA SI UNICA SOLUTIE-GREVA GENERALA

Cum am ajutat-o s?-mi restaurez casa>

in 17 Martie 2019 23:11

Viața fără probleme nu are probleme fără soluții. Sunt cu adevărat mulțumit de acest serviciu al acestei vrăjitoare puternice. Dr.JUNGUNU, dacă parcurgi un fel de atac spiritual sau suferință sau vrei să-ți recuperești fostul soț sau soție? Dr.JUNGUNU THE GREAT este un medic tradițional pe bază de plante și spirituale care vă poate ajuta. (Drjungunusolutionspell@gmail.com)\r\nWhatsApp + 233570528416\r\n* Dacă vrei un copil.\r\n* Ajutați-i pe oameni să scape din închisoare\r\n* Vrăjile rău ochi\r\n* Dacă îți place să fii sirenă\r\n  * Dacă aveți nevoie de ajutor financiar.\r\n* Charm să te iubesc.\r\n* PROPHECY CHARM Contactați-l oriunde în lume Este cel mai bun pitcher al lumii.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.