Cei doi parlamentari noi ai Salajului

9
2011

 

Cei doi parlamentari noi ai Salajului

Balint si Lungu au candidat la locale din partide diferite; fuziunea UNPR – PMP i-a adus impreuna

Cei doi parlamentari noi ai Salajului sunt de la Partidului Miscarea Populara, deputatul Liviu Balint si senatorul Cristian Lungu. 

Ambii au candidat si la alegerile locale din 5 iunie, insa din partide diferite.
Liviu Balint a condus la locale UNPR Salaj spre un rezultat la limita, fiind ultimul partid intrat in Consiliul Judetean, cu sapte voturi peste pragul electoral (5.076 de voturi).
Vasile Cristian Lungu a dus PMP Salaj in Consiliul Local Zalau cu 1.585 de voturi, adica 7,48 la suta.
Cei doi au suferit la locale si cate un esec. Liviu Balint a candidat din partea UNPR Salaj la functia de primar al orasului Jibou, unde a strans 5,5 la suta din voturile celor din Jibou, iar Vasile Cristian Lungu a candidat la functia de primar al Zalaului, unde a strans 6,89 la suta din voturile zalauanilor.
PMP si UNPR s-au înteles la inceputul lunii iulie asupra fuziunii, iar la alegerile parlamentare cele doua partide au fost pe buletinul de vot sub numele de Partidul Miscarea Populara, UNPR fiind absorbit în PMP. “n Salaj, Liviu Balint, liderul fostului UNPR Salaj, a devenit liderul PMP Salaj, sub "comanda" fostului sef de stat Traian Basescu. Vasile Cristian Lungu a fost numit secretar general al PMP Salaj. S-a tinut cont de rezultatele celor doua partide la nivelul judetului Salaj. La alegerile locale, UNPR Salaj a reusit sa strânga 33 de consilieri locali, doi viceprimari si doi consilieri judeteni. În schimb, PMP are doar 15 consilieri locali, din care doi în Zalau, Vasile Cristian Lungu, acum senator, si Adrian Popan.

Liviu Balint intra in Parlament decis sa ajute sistemul sanitar

Liviu Balint s-a nascut pe 7 octombrie 1971 în Zalau. De 16 ani locuieste alaturi de sotia sa în Jibou. Este din 2014 managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj. Este absolvent al Facultatii de Stiinte umaniste, politice si administrative din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, cu diploma de licenta în administratie publica. Are un master în drept social român si european si un master în comunicare si relatii publice la Universitatea Ecologica din Bucuresti. Balint este si absolvent al Programului de Educatie Medicala Continua - Management Spitalicesc - din cadrul scolii Nationale de Sanatate Publica Management si Perfectionare în Domeniul Sanitar Bucuresti. 

Înainte de a face politica a muncit multi ani in mediul privat, iar experienta de viata l-a determinat sa se gandeasca la politica ca mijloc de a indrepta unele lucruri in societate.
Si-a început cariera politica in 2000, ca simplu membru de partid. Acum deputat, Balint spune ca vrea sa faca parte din Comisia pentru Sanatate din Camera Deputatilor, de unde, avand in vedere experienta de la conducerea Ambulantei, crede ca va putea sprijini sistemul sanitar. In special Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj. Planurile facute deja ca manager - infiintarea de doua noi subsectii pentru Ambulanta Salaj la Zimbor si la Ileanda – le pastreaza si din pozitia de deputat. Vrea neaparat redeschiderea Spitalului Orasenesc Cehu Silvaniei, sau macar deschiderea la Cehu Silvaniei a unui punct de primiri urgente, in prima faza.
"Am intrat in politica cu convingerea ca lucrurile din Salaj pot fi schimbate in bine. Cred ca doar din interiorul sistemului poti schimba ceva. Am toata convingerea ca peste patru ani Salajul va arata altfel, pentru ca voi gasi solutii la problemele cu care se confrunta Salajul. Le promit si colegilor de la Ambulanta ca voi ramane alaturi de ei. Ambulanta este unul dintre cele mai importante servicii de sanatate. La Ambulanta lucreaza cei care salveaza vieti, iar eu promit salajenilor ca voi fi mereu alaturi de cei care salveaza vieti", ne-a spus Liviu Balint.

Cristian Lungu – din America in Parlamentul Romaniei

Cristian Vasile Lungu are 37 de ani, necasatorit, este nascut in Zalau. A absolvit Liceiul Pedagogic "Gheorghe Sincai", profilul Teologie, in prima generatie de teologi din Salaj. 

In anul 2001 a plecat in Statele Unite, unde in 2007 a absolvit Universitatea Loyola, dubla specializare in afaceri internationale si psihologie sociala. A lucrat in domeniul bancar, pentru mai multe banci din America.
Lungu spune ca din 2014, dupa cateva vizite in Romania, s-a hotarat sa intre in politica. La inceputul lui 2016, dupa o analiza personala, a decis ca se regaseste in PMP. Candidatura pentru functia de primar la Zalau din iunie anul acesta a fost o prima experienta care l-a determinat sa continue cu candidatura la parlamentare si spune ca fuziunea UNPR – PMP a fost un lucru practic care a permis intrarea ’n parlament. Sustine ca a candidat la alegerile parlamentare din dorinta de a ajuta semnificativ Salajul, deoarece pozitia de parlamentar ofera o oportunitate de a-si pune in practica ideile de mai bine.
Ca prioritati pe agenda de parlamentar si-a fixat continuarea contructiei Autostrazii Transilvania pe portiunea care traverseaza Salajul, de la Nadaselu pana la Suplacul de Barcau, considerand ca astfel investitorii pot fi determinati se relocheze pe teritoriul Salajului, unde nivelul de salarizare este mai oportun pentru investitor, in comparatie cu Ungaria, Cehia sau Polonia. A doua prioritate este terminarea centurii Zalaului si spune ca va actiona pentru deblocarea situatiei poligonului. Daca acest lucru nu este posibil, alegerea unui traseu alternativ si punerea lui in aplicare cat mai repede. A treia prioritate este redeschiderea spitalului din orasul Cehu Silvanie.
In functie de negocierile care vor avea loc intre partide pentru diferitele locuri in comisii, va incerca sa faca parte din Comisia pentru Buget Finante, Activitate bancara si Piata de capital, domeniul in care si-a facut studiile.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.