Viceprimarul Zalaului Nicolae Fazakas a fost la intalnirea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj Napoca

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a aflat miercuri, 8 mai, la Cluj Napoca, unde i-a îndemnat pe maghiarii din România sa voteze lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European (PE). La conferinta de presa sustinuta împreuna cu Hunor Kelemen, presedintele UDMR, seful guvernului de la Budapesta a spus ca toate alegerile pentru PE reprezinta o oportunitate serioasa pentru Ungaria, deoarece poporul maghiar este un popor care locuieste pe teritoriul mai multor tari, astfel ca este important ca atunci când exista posibilitatea ca o reprezentare maghiara sa apara în forurile internationale, toate comunitatile semnificative apartinând natiunii maghiare sa fie reprezentate cu o voce puternica.
Viceprimarul Zalaului, Nicolae Fazakas (UDMR Zalau), a fost singurul reprezentant al UDMR Salaj prezent la intalnirea de la Cluj cu premierul Ungariei Viktor Orban.
"Am avut o intalnire cu Viktor Orban, mai multi primari, presedinti de consilii judetene din Transilvania. Am discutat despre importanta alegerilor din 26 mai, despre siguranta de pe continent, despre faptul ca putem continua dezvoltarea unitatilor administrative din Romania, din Transilvania, din orasele pe care le-am reprezentat. Este important sa fim in Europa si sa putem sa continuam investitiile din fondurile eurpone. Este o oportunitate atragerea acestor fonduri si este important ca in continuare sa uzam de aceste oportunitati", ne-a declarat vicele Nicolae Fazakas, reprezentantul UDMR Salaj la intalnirea cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

rn

Partidului premierului Ungariei – Fidesz – tocmai
ce a fost suspendat din Partidul Popular European

rn

Partidul aflat la putere in Ungaria, Fidesz, nu mai sustine candidatura lui Manfred Weber la postul de presedinte al Comisiei Europene (CE), a anuntat luni, 6 mai, premierul ungar Viktor Orban. Principalul grup de centru-dreapta in Parlamentul European (PE), Asta dupa ce Partidul Popular European (PPE, conservatori), prezidat de Manfred Weber, i-a suspendat in martie dreptul de vot, pe o perioada nedeterminata, in asteptarea rezultatelor unei anchete interne in PPE cu privire la presupuse incalcari ale principiilor UE si statului de drept comise de Fidesz in Ungaria. Douasprezece partide membre ale PPE din noua tari au cerut excluderea sau suspendarea Fidesz
Premierul ungar Viktor Orban a spus in replica, la Cluj, ca Fidesz nu asteapta decizia PPE privind excluderea, ci va lua singur o hotarâre, întrucât nu PPE este important, ci locul pe care îl va ocupa Fidesz dupa alegerile europarlamentare în noua situatie politica europeana, astfel încât sa reprezinte în mod corespunzator interesele maghiare.

rn

Presedintele UDMR Salaj spune ca partidul maghiarilor
din Romania ramane in PPE, chiar daca FIDESZ pleaca

rn

Liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, spune ca UDMR ramane in PPE si sustine candidatul popularilor europeni, pe Manfred Weber, la presedintia Comisia Eeuropeana.
"UDMR este unul dintre cei mai vechi membri PPE din Romania. Noi suntem membri PPE si din acest punct de vedere deocamdata suntem membri cu drepturi depline si ne comportam ca atare.
Deocamdata, UDMR nu are nici o decizie daca il sustine pe Manfred Weber la presedintia Comisiei Europene, dar UDMR fiind membru cu drepturi depline, mai mult ca sigur il vom sustine. Vom decide insa la momentul potrivit.
In ceea ce priveste relatiile noastre cu guvernul maghiar, este o relatie speciala, avand in vedere ca relatiile noastre sunt mai vechi si, ma rog, sunt anumite chestiuni care ne obliga sa avem relatii bune cu guvernul din Budapesta.
Daca am lua in calcul o alianta cu FIDESZ in Parlamentul European, asta ar insemna sa iesim din PPE, ceea ce deocamdata nu se pune problema. Nu s-a pus problema ca noi, UDMR, sa iesim, sa exclusi din PPE.
Sigur, FIDESZ se va hotari dupa 26 mai in ce directie va merge. Deocamdata, nici FIDESZ nu este exclus din PPE. Parlametarii europeni alesi pe listele UDMR il vor vota pe Manfred Weber pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Noi suntem cu drepturi depline PPE si nu putem sa votam impotriva. Trebuie sa ne comportam ca atare. Relatia naostra cu PPE este una normala, ca si pana acum. Eu nu cunosc alte negocieri, cu alte formatiuni politice din Parlamentul European", ne-a declarat presedintele UDMR Salaj. Seres Denes.

rn

PSD si ALDE – partide care nu mai
sunt dorite in politica Uniunii Europene

rn

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a cerut in 25 aprilie excluderea partidului lui Calin Popescu Tariceanu din Alianta Liberal-Democratilor Europeni.
"Din pacate, situatia din România continua sa regreseze. Grupul ALDE a decis la începutul lui aprilie sa excluda ALDE România. Ne asteptam ca Partidul ALDE sa urmeze aceasta decizie si sa-i excluda formal din miscarea noastra cât mai curând posibil", a scris Verhofstadt, pe contul lui de Twitter.
Potrivit liberalilor europeni, problema excluderii ALDE România din familia europeana ar urma sa se regaseasca pe agenda întâlnirii statutare a ALDE din 28 iunie, în Elvetia.
Guy Verhofstadt, liderul europarlamentarilor ALDE, este unul dintre criticii cei mai vehementi ai schimbarilor aduse de coalitia de guvernare din România asupra legilor justitiei si codurilor penale.
Verhofstadt spunea, la începutul lunii ianuarie ca, în cazul în care partidul condus de Calin Popescu Tariceanu sustine aplicarea în totalitate a recomandarilor Comisiei de la Venetia în privinta legilor justitiei si ONG-urilor, va avea un loc în interiorul familiei ALDE, iar daca nu, nu.
Nici PSD-istii nu au relatii mai bune cu familia lor europeana. Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), a declarat recent ca relatiile cu PSD sunt înghetate pâna când Guvernul României îsi clarifica angajamentul fata de statul de drept.
Apartenenta PSD la grupul socialistilor europeni urmeaza sa fie discutata tot în iunie, dupa alegerile europene.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *