CCR:Pensiile speciale nu pot fi abrogate

2
192

In contextul in care guvernantii ne explica de ce ar fi greu sa se majoreze alocatiile copiilor si sa creasca pensiile cu 40 la suta din septembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca pensiile speciale nu pot fi abrogate. CCR a admis sesizarile Inaltei Curti de Casatie si Jutitie si a Avocatului Poporului impotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale, cu exceptia celor din Armata si Ministerul de Interne.

CCR sustine ca Legea de abrogare a pensiilor speciale a fost adoptata „fara nicio fundamentare, cercetare sau studiu de impact”, ca simpla reactie de abrogare a unor prevederi legale pretins a crea „sentimente negative si cheltuieli bugetare semnificative”. De mentionat ca aceasta lege le-ar fi anulat inclusiv judecatorilor CCR pensiile speciale.

Luna trecuta, CCR a admis sesizarile Inaltei Curti de Casatie si Jutitie si a Avocatului Poporului impotriva legii prin care erau abrogate toate pensiile speciale, cu exceptia celor din Armata si Ministerul de Interne.

In ianuarie, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege prin care se eliminau pensiile de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitare al instantelor judecatoresti si al parchetelor, functionari publici cu statul special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membri ai Curtii Constitutionale si ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania. Indemnizatiile speciale au fost pastrate doar pentru militari si politisti. La mai multe instante si parchete din tara au avut loc atunci proteste, iar activitatea a fost suspendata.

Magistratii au deja de partea lor o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei din 2010. Abrogarea pensiei de serviciu a magistratilor a fost declarata neconstitutionala prin decizia Curtii Constitutionale nr. 873 din 25 iunie 2010.

Cea mai mare pensie speciala din Salaj: 24.860 lei pe luna

Aproape 9.500 de romani primesc pensie speciala. Acestia incaseaza in total, lunar, aproape 114 milioane de de lei, cea mai mare parte de la bugetul de stat, deoarece contributia lor acopera doar o mica parte din pensia primita. Peste patru mii dintre cei cu pensii speciale sunt fosti magistrati. De altfel, acestia au si cea mai mare pensie medie: 18.880 lei. Din aceasta suma, 17.614 lei e cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta de 1.266 de lei din contributia lor.

In evidentele Casei Judetene de Pensii Salaj exista 68 de beneficiari de pensii speciale: magistrati – 32, personal auxiliar de specialitate al instantelor si parchetelor ( grefieri, specialisti IT etc.) – 24, auditori publici ai Curtii de Conturi – 12.
Cea mai mare pensie aferenta acestor categorii de beneficiari, aflata ‘n plata ‘n momentul de fata la Casa Judeteana de Pensii Salaj, este ‘n valoare de 24.860 lei pe luna.

2 COMENTARII

  1. Pe asta au mizat si liberalii, doar nu o sa-si taie ccr propriile pensii. Asa au carotat bunele propuneri teodorovici si pop (psd) din ianuarie de impozitare progresiva a pensiilor speciale, singura cale de lichidare a acestor pensii speciale nerusinate si sfidatoare. Au respins aceste bune propuneri, nu si nu, ei le taie de tot. Uite cum le-au taiat. Urmeaza decontul, in curand !

  2. Neconstitutionale sunt, potrivit principiului constitutional al egalitatii in drepturi (art.16), toate legile prin care au fost introduse aceste pensii speciale, si care „in corpore” incalca principiul sus-amintit. Pensiile mai mari sau mai mici trebuie sa aiba la baza una si aceeasi modalitate de calcul, contributivitatea. Asta inseamna egalitate in drepturi. Asa se intampla, insa, cand pui CCR-ul sa fie judecator in proprie cauza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.