CCR a dat verdictul cu privire la conflictul intre Guvern si Presedintie

3
580

 

CCR a dat verdictul cu privire la conflictul intre Guvern si Presedintie

Curtea Constitutionala (CCR) a admis miercuri, partial, conflictul dintre premier si presedinte, obligându-l pe Klaus Iohannis sa revoce ministrii demisi de Dancila, sa numeasca interimarii si sa motiveze refuzul numirii noilor ministri, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri. Decizia a fost luata cu 7 voturi "pentru" si 2 voturi "împotriva" (Simina Tanasescu si Livia Stanciu). Pe de alta parte, judecatorii au decis, în unanimitate, ca Viorica Dancila este obligata sa vina în Parlament pentru un nou vot de încredere, dupa ruperea coalitiei de guvernare de catre ALDE, au mai precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Curtea Constitutionala a adoptat miercuri o decizie în patru puncte:
1. Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala între prim-ministru si presedintele României, determinat de refuzul presedintelui de a revoca unii ministri precum si de refuzul tacit de numire a unor ministri interimari;
2. Presedintele urmeaza sa emita, de îndata, decretele de revocare din functie a ministrilor, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi;
3. Presedintele urmeaza sa raspunda în scris si motivat cu privire la refuzul numirii ministrilor propusi de prim-ministru;
3. Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul presedintelui de numire a ministrilor tutelari.
Acest ultim punct a fost adoptat cu unanimitate de voturi de judecatorii CCR, decizia bazându-se pe faptul ca Viorica Dancila a trimis propunerile de ministri tutelari dupa ruperea coalitiei de guvernare de catre ALDE. "Acest lucru înseamna ca Dancila trebuie sa vina în Parlament pentru a cere un nou vot de încredere", au explicat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri. Sesizarea Guvernului în legatura cu un posibil conflict juridic de natura constitutionala a fost înregistrata la CCR pe 5 septembrie.

 

 

COMENTARII

  1. Cand ieseau deciziile pe placul presedintelui nu erau jeguri ..?? Totusi ar trebui sa avem respect pentru aceste institutii ..si sa nu dam cu batul doar pentru ca nu s toate pe placul unora sau altora ..

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.