CCR: Alegerile pot fi amânate

1
288

Alegerile parlamentare pot fi amânate cu 3 luni, până în martie 2021, dacă Parlamentul va decide acest lucru, a stabilit Curtea Constituțională a României. Preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul Orban au sesizat CCR asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare. Instanța supremă a hotărât că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională, iar odată promulgată aceasta, Hotărârea de Guvern prin care Executivul a stabilit data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

Decizia CCR vine în contextul în care un deputat independent a inițiat un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare, ținând cont de situația epidemiologică actuală, iar mai multe partide au anunțat că vor susține acest proiect în plenul Parlamentului.

De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat că se opune amânării alegerilor parlamentare, calificând această încercare drept o tentativă a unor parlamentari de a mai încasa indemizații câteva luni în plus.

Legea declarată constituțională de CCR va merge la președintele pentru promulgare. Șeful statului are la dispoziție 10 zile pentru a promulga legea sau pentru a o retrimite in Parlament pentru reexaminare. După reexaminare, Klaus Iohannis este obligat să promulge legea, in termen de 10 zile.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here