SondajRSS Feed

Lege-cadou pentru speciali, strecurata de Guvernul Tudose intre Craciun si Anul Nou

Categoriile privilegiate pot incasa doua pensii; si pensie speciala, si pensie din sistemul public

9 Ianuarie 2018

Alba-neagra in prestatia guvernului PSD – Guvernul a aratat si a popularizat altceva decat a decis apoi cand nimeni nu-i atent. Ordonanta din 14 decembrie care interzicea cumulul de pensii a fost eliminata in 28 decembrie, inainte sa apuce sa fie aplicata, de o alta Ordonanta care spune exact pe dos

Mai multe categorii privilegiate vor putea beneficia, in continuare, de cumulul de pensii. Dupa ce, in 14 decembrie, Guvernul a dat o Ordonanta de Urgenta care interzicea unui cetatean sa incaseze doua pensii (una speciala, una din sistemul public), pe 28 decembrie Guvernul s-a razgandit si a dat o alta Ordonanta de Urgenta, care spune exact invers, adica permite incasarea pensiilor speciale alaturi de cele publice.

Daca initial guvernantii spuneau ca “pensia din sistemul public se acorda pentru a acoperi batrânetea si boala, si nu se justifica posibilitatea de a încasa o pensie din sistemul public si o pensie de serviciu, situatie în care riscul ar fi acoperit de doua ori″, doua saptamani mai tarziu acestia si-au schimbat radical viziunea, iar prima forma adoptata nici macar nu a apucat sa fie pusa in practica.
Masura vizeaza parlamentari, diplomati, magistrati, grefieri si aviatori, toti beneficiari de pensii de serviciu, asa numitele pensii speciale.
OUG 116 din 28 decembrie 2017, care permite cumulul de pensii, prevede, de asemenea, si alte modificari. Pentru contractele de asigurare, Legea nr. 263/2010 a fost modificata în sensul ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decât suma reprezentând 35 la suta din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale. “n ceea ce priveste pensiile, pe langa faptul ca se permite ca pensia din sistemul public de pensii sa poata fi cumulata cu o pensie de serviciu/indemnizatie pentru limita de vârsta, reglementate de legi cu caracter special, o alta noutate o repezinta faptul ca persoanele care si-au pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca ca urmare a bolilor obisnuite si a accidentelor care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, indiferent de durata stagiului de cotizare realizat.

In Salaj sunt 68 de pensionari privilegia

Categoriile privilegiate pot incasa doua pensii;  si pensie speciala, si pensie din sistemul public
ti,
beneficiari de pensie speciala

In judetul Salaj sunt inregistrati, in momentul de fata, in evidentele Casei Judetene de Pensii, 69.147 de pensionari. Dintre acestia, 7.032 beneficiaza de indemnizatii acordate in baza unor legi speciale. Intra aici refugiatii, deportatii, revolutionarii, veteranii de razboi sau urmasii acestora.
68 de salajeni sunt norocosii beneficiari ai asa-ziselor pensii speciale. Concret, e vorba de 32 de magistrati, 24 de persoane care provin din randul personalului auxiliar din instante si 12 auditori publici ai Curtii de Conturi. “n luna decembrie 2017, pentru plata celor 68 de pensii s-au cheltuit 611.193 de lei.
De mentionat ca numarul salajenilor care primesc pensii de serviciu este mai mare, dar beneficiarii lor nu sunt inregistrati la Casa Judeteana de Pensii. Pensiile politistilor, de exemplu, sunt platite prin Casa Sectoriala de Pensii a MAI, iar pensiile celor din cadrul SRI se platesc prin MAPN. Nici parlamentarii nu figureaza in evidentele Casei Judetene de Pensii Salaj.

Parlamentarii sunt cei mai avantajati

Cumulul de pensii aduce venituri frumoase parlamentarilor. Acestia pot cumula pensia din sistemul public cu cea speciala, de fost parlamentar. Astfel, daca a fost profesor sau inginer inainte de a ajunge in Parlament, acesta va primi, pe de o parte, pensia de la stat, in urma activitatii pe care a desfasurat-o, plus cea speciala, care creste proportional cu numarul de mandate.
Pentru un mandat complet de deputat sau senator, pensia speciala care se cumuleaza celei pentru limita vârsta este de 3.600 de lei net. Doua mandate complete inseamna 7.300 de lei net, lunar, iar cei cu trei sau mai multe mandate vor avea o pensie speciala de 11.000 de lei net, pe luna. Parlamentarii salajeni Iuliu Nosa, Gheorghe Pop, Lucian Bode si Seres Denes se numara printre cei norocosi, toti avand la activ mai multe mandate.

Vizualizari 2468
Comentarii articol

>

in 9 Ianuarie 2018 0:43

La ce ciudatenii de legi da psd-alde, n-au nici o sansa la alegerile care urmeaza.

>

in 9 Ianuarie 2018 2:16

Il doare in cot pe Pop Gheorghe, senatorul prost, de voi prostilor ce l-ati ales! I-ati imbogatit familia, una de hoti de bani publici si europeni!

>

in 9 Ianuarie 2018 8:32

Sa nu le ajunga de dat la doctori

>

in 9 Ianuarie 2018 8:40

AIA 68 DE PERSOANE ,,SPECIALE'' SA-SI FOLOSEASCA VENITURILE PE MEDICAMENTE SI SPITALE

>

in 9 Ianuarie 2018 10:21

Acum cateva zile ati iesit in strada pentru independenta Justitiei acum daca au "independenta"la pensii nu iesiti nici pe sant.O turma de rahat...

>

in 9 Ianuarie 2018 10:45

Şi pentru inechitatea cu pensiile ar trebui să iasă lumea în stradă! Ce, ei mănâncă cu 10 guri?! Unul care a muncit 40 de ani, muncitor sau intelectual, primeşte o pensie de subzistenţă, iar tzrântorii, hoţii, profitorii se lăfăie în toate. MARE NEDREPTATE pe care nu ştiu până când o va suporta poporul acesta!\r\n

>

in 9 Ianuarie 2018 12:07

pentru 10:21,de rahat sunt cei care stau pe margine aratand cu degetul si asteptand sa iasa altii pentru ei

>

in 9 Ianuarie 2018 13:41

democraţie = căcat !

Selectam moderatori de anunturi>

in 15 Ianuarie 2018 22:48

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: miky_n3@yahoo.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.