Case traditionale salajene repuse in circuit turistic

2
2204

 

Case traditionale salajene repuse in circuit turistic
Patru case vechi din judetul Salaj apartinand unor sateni din asezarile Iaz, Bucimi, Cizer si Pria vor fi reabi-litate si redate circuitului turistic. Exista in acest sens un proiect derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, cu finantarea Administratiei Fondului Cultural National. Proiectul sugestiv intitulat „Acasa ca demult” are o valoare de peste 60.000 de lei. Directorul Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura Bucuresti, Ionica Parvu, spunea la conferinta de presa de marti ca pro-iectul este primul de acest gen din Romania. Ineditul consta in faptul ca toate cele patru case incluse in pro-iect au gazda, adica proprietari care vor fi „scoliti” in asa fel incat sa devina primitori si ospitalieri pentru cei ce le vor trece pragul. Totodata, turistii care vor trece pragul acestor case vor putea sa se implice in desfasurarea unor activitati rustice specifice locului si vor putea sa serveasca masa, care, bineinteles, va consta pe cat posibil din produse traditionale. Proiectul a demarat la inceputul acestei luni, urmand a se finaliza la mijlocul lunii noiembrie. Potrivit lui Daniel Sauca, managerul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, institutia pe care o conduce va incheia un protocol cu proprietarii celor patru case, acestia fiind obligati sa pastreze casele deschise pentru vizitatori.

Casa de la Iaz

In satul Iaz se afla cea mai veche casa ditre cele patru incluse in proiect.. Ea a fost inregistrata in evidentele primariei in anul 1918, insa sunt dovezi ca imobilul ar fi fost construit cu cel putin zece ani inainte de 1918. Cel putin asa sustine actualul proprietar al casei, Alexandru Bodea. Imobilul se afla in curtea familiei Bodea de la numarul 63. Casa a fost contruita si a apartinut timp indelungat primarului din acea vreme al comunei Plopis, Dumitru Lupou. Cum primarul era numit si birau, locuinta era cunoscuta de localnici sub numele de „Casa biraitei”. Casa urma sa fie demolata. Alexandru Bodea, la insistentele fiiceli sale, Ligia Bodea, o cunoscuta animatoare a traditiilor populare, a cumparat casa biraitei de la mostenitorii acesteia, a dezmembrat-o barna cu barna si a realocat-o pe o fundatie noua, in gospodaria familiei Bodea. Casa construita din barne, cu lut lipit intre ele, are in componenta trei camere (camera mare, camera mica si tinda) si o prispa. Gheorghe al Patritei din Plopis, in varsta de 81 de ani, a refacut peretii si a recladit in tinda, acolo unde a fost pe vremuri, cuptorul de facut paine. Acoperisul imobilului este cel original, refacut din tigla solz de peste. „Casa va putea primi vizitatori cel tarziu la sfarsitul lunii august”, afirma Alexandru Bo- dea. „Proiectul familiei noastre nu se va opri aici. In gradina, pe o suprafata de 1,8 hectare, avem de gand sa amenajam un muzeu in aer liber, ii zicem noi Muzeul Tarii Silvaniei. Aici vor putea fi vizitate si admirate gospodarii taranesti din zona Vaii Barcaului cu toate particularitatile lor, cu tot specificul lor traditional. Deja avem achizitionate sute de obiecte de uz gospodaresc, uz casnic, costume populare, stergare, instrumente muzicale vechi etc”, ne asigura Alexandru Bodea.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.