Casa țărănească din Voivodeni, un muzeu al tradiției și al locului

0
1815

 

Casa țărănească din Voivodeni, un muzeu al tradiției și al locului

 

 Casa țărănească din satul Voivodeni are toate șansele să fie cuprinsă în proiectul “Acasă de demult”, care include case tradiționale cu o vechime mai mare de 80 de ani, proiect inițiat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Spun asta pentru că pe talpa din stejar a casei stă inscripționat anul 1883, data construcției, și pentru că păstrează toate elementele de acum mai bine de un veac, ale unei locuințe din zonă, mai exact de pe Valea Voivodenilor.
Actualmente, casa țărănească aparține familiei Colceriu. De aranjamentul și îngrijirea ei se ocupă, în mod deosebit, fiica familiei respective, Anamaria Colceriu, cu doctorat în filologie. Când copiii familiei Gheorghe și Maria Bălai au vrut să dărâme casa, familia Colceriu a cumpărat-o cu grădină cu tot, iar Anamaria a simțit nevoia de a depozita aici obiecte care nu se mai încadrează în decorul locuințelor de azi. Acesta fost începutul casei țărănești din Voivo-deni, un muzeu în care pot fi admirate cele mai diverse obiecte casnice folosite în comunitate de-a lungul vremurilor, dar și minunatele costume populare, perne, ștergare, lipideauă cu care se mândreau înaintașii.

Toate obiectele sunt din Voivodeni

 Casa este construită din pământ bătut între bârne. Are două camere (tinda și odaia de la drum) și o prispă (târnaț). Anamaria, după ce a studiat interioarele caselor țărănești de altădată și a discutat cu bătrânii satului, s-a apucat de treabă. Mai întâi a recondiționat ușile. Ferestrele, mobilierul sărăcăcios din cele două odăi. Apoi a adunat de prin sat obiecte care nu se încadrau în interioarele locuințelor actuale și pe care stăpânii lor oricum le-ar fi dat deoparte. “Toate obiectele sunt din Voivodeni, explică Anamaria. Le-am recondiționat și le-am expus pentru toți cei care vor să vadă cum trăiau și cu ce se ocupau strămoșii lor acum mai bine de un veac”.stop_coloana

Aici se poate țese, se poate coace pită

 Majoritatea exponatelor sunt funcționale și azi. De pildă, în război se poate țese. Gazda noastră chiar ne-a făcut o demonstrație. În cuptor se poate coace pâinea. Lampa cu petrol mai este aprinsă din când în când, mai ales în serile de vară, când famila Colceriu vine pe prispa casei țărănești să asculte greierii și glasul privighetorilor. În cele două lăzi de zestre stau împăturate ștergarele și lipideauăle ca o mărturie a hărniciei gazdei. Furca cu caier în ea, fiarele de călcat cu jar, blidele și ulcioarele din lut, ar putea fi folositoare și în ziua de azi, dacă am vrea să alergăm câțiva metri în urmă prin tunelul timpului. Jugul pentru boi, secera, coasa, râșnița de piatră sunt dotări ale unei gospodării din veacul trecut expuse la Casa țărănească din Voivodeni, de care cei mai în vârstă întorși acasă își aduc aminte cu duioșie. Iar cei mai tineri pot scormoni trecutul pentru a-și cunoaște mai bine obârșia. Nu este turist care se abate prin această zonă să nu aibă cu-riozitatea de a vizita Casa țărănească a famiiei Colceriu, un veritabil muzeu al tradiției și locului.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.