Camelia Burghele despre „Țăranul smart”, la Conferinţele Caiete Silvane online

0
260

Conferinţele Caiete Silvane continuă joi, 8 octombrie 2020, ora 18, pe conturile de youtube și facebook ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și ale revistei Caiete Silvane cu o temă incitantă propusă de etnologul Camelia Burghele – „Ţăranul smart”.

„ȚĂRANUL SMART este un termen a cărui paternitate mi-o asum în încercarea de a susține constatarea mea din 25 de ani de teren: că țăranul din satul tradițional era deștept, isteț, adaptabil, inovativ, adică smart; pentru a susține această idee, vin cu argumente în câteva compartimente ale vieții cotidiene țărănești: gastronomie, arhitectură, calendar, ritual magic, pe care le aduc până în prezent, pentru a arăta cum sunt preluate aceste lucruri smart de contemporani: unele coerent, ca rezervor de înțelepciune, altele – total deplasat, exagerat, deformat, până la ridicol”, precizează Camelia Burghele.

Camelia Burghele este un etnolog/ antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale (mai ales a satelor din Sălaj). Majoritatea studiilor etnologice sunt publicate în seria „Satele sălăjene și poveștile lor” (10 volume până în prezent).

Cel mai recent volum al său, „De la vrajă la vrăjeală. O antropologie a supranaturalului contemporan”, apărut la Editura Institutul European, Iași, 2017, cu o prefață de Nicu Gavriluță, s-a bucurat de un succes notabil, fiind caracterizat de academicianul Sabina Ispas ca „un volum unic în felul său, de pionierat și, mai ales, de maximă actualitate, tentant pentru lectură.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here