SondajRSS Feed

Judetul n-are mai nimic pentru pentru investitii de dezvoltare

Bugetul Salajului este dedicat salariilor si achizitiilor care asigura functionarea administratiei judetene

13 Martie 2017

Consiliul Judetean nu are nici un proiect cu finantare europeana

Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a prezentat vineri proiectul de buget pe anul 2017. Atrage atentia diferenta mare de sume alocate pentru cele doua mari capitole: functionare si dezvoltare. Anul acesta, bugetul alocat sectiunii de dezvoltare reprezinta doar 30 la suta din bugetul alocat pentru functionare, in conditiile in care, a recunoscut si Tiberiu Marc, acum trei ani, de exemplu, banii pentru dezvoltare erau mai multi decat cei pentru functionare.
Se intampla asta pentru ca sumele care erau in anii anteriori in sectiunea de dezvoltare aferente proiectelor cu finatare externa lipsesc acum. “n acest moment, Consiliul Judetean nu are niciun contract de finantare din surse europene, spune presedintele institutiei. Astfel, o treime din banii alocati sectiunii de dezvoltare provin din surse guvernamentale, care ajung in bugetul Consiliului Judetean prin transfer, in principal pentru drumuri, iar restul, mai bine de doua treimi, sunt din rezervele Consiliului Judetean, din excedentul anilor anteriori.

Administratia judeteana inseamna
asistenta sociala in proportie de 50 la suta

In sectiunea de functionare, veniturile proprii ale Consiliului Judetean sunt, ca pondere, destul de mici, recunoaste Tiberiu Marc, pentru ca sunt putine surse care alimenteaza bugetul. Cea mai mare parte a banilor sunt transferuri si sume de echilibrare din bugetul national, directionate catre domenii precise. Jumatate din buget este pentru asistenta sociala, spune Tiberiu Marc. S-a ajuns la acest raport din cauza majorarilor salariale de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an. E vorba de cresteri de peste 35 la suta, spune Tiberriu Marc. Cat priveste aparatul propriu al Consiliului Judetean, cresterea bugetara este doar cea data de majorarile salariale. La fel stau lucrurile si in cazul institutiilor de cultura din judet - Muzeul Judetean de Istorie si Arta, Biblioteca judeteana si Centrul de Cultura - unde cresterile sunt doar cele cauzate de majorarile salariale.

Bani pentru proiecte recreative

La sectiunea sociala a fost introdus un element nou anul acesta: finantarea nerambursabila pentru activitati sportive si recreative pentru tineret. Suma totala alocata in acest sens este de aproximativ trei sute de mii de lei, iar finantarea maxima pentru un proiect este de cinci mii de lei. Zece la suta va fi contributia solicitantului, iar 90 la suta fonduri nerambursabile.
Pentru a fi eligibili, solicitantii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial, scopul prevazut în statut vizeaza direct domeniul tineretului; scopul prevazut în statut vizeaza direct domeniul sportiv si recreativ; sa aiba sediul social, punct de lucru, filiala sau sucursala înregistrate în judeţul Salaj. Pentru acelasi proiect, un beneficiar nu poate contracta decât o singura finantare nerambursabila din bugetul judetului Salaj în decursul unui an fiscal. Nu sunt eligibili solicitantii care nu si-au indeplinit îndeplinit obligatiile de plata exigibile a impozitelor si taxelor catre bugetul general consolidat si buget local, precum si a contribuţiei pentru asigurarile sociale de stat ori fac obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare sau se afla deja în stare de dizolvare sau de lichidare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Solicitantii pot actiona individual sau în parteneriat. Partenerii solicitantilor trebuie sa îndeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantii.
Vor putea fi finantate activitati precum stagii, cursuri, programe de formare pentru tineri, conferinte, seminarii cu implicarea actorilor economici de pe piata locala, competitii scolare, tabere sau caravane tematice pentru copii si tineri, ateliere de lucru, competitii sportive, activitati recreative.

Continua reparatiile la sectiile Spitalului Judetean

Presedintele Consiliului Ju

Bugetul Salajului este dedicat salariilor  si achizitiilor care asigura functionarea  administratiei judetene
detean spune ca anul acesta reaparatiile capitale efectuate la Sectia Pneumologie a Spitalului Judetean vor fi finalizate. Tiberiu Marc sustine ca lucrarile au mers greu din cauza constructorului, care a avut capacitate redusa de lucru, cladirea fiind si una de patriomoniu.
Cat priveste Sectia de boli contagioase, a fost aprobata finantarea de la Compania Nationala de Investitii, procesul aflandu-se acum in faza de licitatie.
Si la Sectia Psihiatrie este finalizata documentatia pentru extindere si modernizare, aceasta calificandu-se si pentru finantare din fonduri guvernamentale. “n cazul in care nu vor veni banii de la centru, lucrarile se vor face, totusi, din bani din bugetul judetului.
De asemenea, autoritatile sunt in faza de incepere a proiectarii pentru corpul D al unitatii spitalicesti. Intentia este construirea unui corp de cladire nou unde sa functioneze bloc operator, spitalizare de zi, spatii -suport in special pentru laborator.
Tiberiu Marc spune ca exista si doua proiecte pentru dotarea Spitalului Judetean cu aparatura noua, dar deocamdata asteapta finalizarea ghidului pentru fonduri europene in acest domeniu.

Elicopterul SMURD ramane in coada de peste

Referitor la operationalizarea heliportului de la Jibou si a elicopterului SMURD reparttizat Salajului in 2013, care ar trebui sa deserveasca zona de nord-vest a tarii, lucrurile cam bat pasul pe loc. Suntem tot in etapa in care asteptam ca, printr-o Hotarare de Guvern, terenul unde se afla heliportul sa treaca din nou in proprietatea Consiliului Judetean pentru a putea incepe lucrarile de construire a pistei, un “detaliu” omis in prima faza de realizare a lucrarilor.
Teoretic, judetul Salaj are elicopter SMURD din 2013. De anul trecut are si hangar. Problema a aparut la inceputul acestui an, cand Autoritatea Aeronautica Civila Româna a anuntat ca nu poate da aviz de functionare pentru heliportul de la Jibou pe motiv ca acesta nu are pista pentru decolarea si aterizarea elicopterului. Lipsea, de asemenea, si sistemul de balizaj luminos.
Tiberiu Marc spune ca exista resurse financiare pentru a construi pista si sistemul de iluminare al acesteia, dar totul e o chestiune de timp. Nu se poate face nimic pana in momentul in care se finalizeaza plimbatul hartiilor si transferul dreptului de proprietate catre Consiliul Judetean Salaj.

Primariile vor fi incurajate sa creeze
centre medico-sociale functionale

O alta noutate prezentata de Tiberiu Marc o reprezinta criteriile in baza carora se vor repartiza in 2017 banii catre unitatile administrativ-teritoriale. Fata de anul trecut, exista un element nou, prin care se urmareste finantarea a cel putin 20 de posturi pentru primarii care vor crea centre medico-sociale functionale. Tiberiu Marc spune ca in momentul de fata in judet sunt aproximativ 25 de lucratori asistenti sociali sau mediatori platiti de Ministerul Sanatatii, iar scopul este ca toate primariile sa aiba astfel de personal. Presedintele Consiliului Judetean spune ca in proiectul de buget pe anul acesta au fost introdusi bani in acest sens, dar intenta este aceea de a transfera in timp aceasta responsabilitate catre autoritatile locale, pentru ca “nevoile oamenilor se vad mai bine de aproape”, sustine presedintele Consiliului Judetean.
De asemenea, autoritatile au in plan sa faca anul acesta o evaluare, la nivel de judet, a nevoilor sociale si medicale ale populatiei. “n opinia lui Tiberiu Marc, trebuie dezvoltata ingrijirea prespitaliceasca, la domiciliu sau in centre de zi, in conditiile in care exista fonduri europene pe acest segment.

Vizualizari 1679
Comentarii articol

sunt psd-ist diversionist>

in 13 Martie 2017 3:01

Băăăăă securistule, anunță-l pe teleolteanul, care și-a cumpărat cocotieri de un milion de euro (sic)că sunteți guvernul zero fonduri europene.

>

in 13 Martie 2017 6:53

asta inseamna administrare de 20 ani.... se vede seriozitatea si implicarea in atragerea fondurilor europene

>

in 13 Martie 2017 7:26

securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist securist

Coco>

in 13 Martie 2017 8:42

Lasa ca asa-i frumos , mai o minciuna , mai o abureala ca la majoritatea salajenilor asa le place , sa se bata la ultimele locuri cu Vaslui-ul si Mh-ul ( iar cand merg la Cluj sa se minuneze cum se minuneaza altii cand viziteaza New York-ul ) !

>

in 13 Martie 2017 8:52

decat tantalau si prost mai bine securist.

>

in 13 Martie 2017 8:56

Suntem Vasluiul din Ardeal

>

in 13 Martie 2017 8:57

ce sa zic si Clujul e mare metropola....

>

in 13 Martie 2017 9:10

in Cluj traiesc de pe urma studentilor, toti banii munciti cu greu de parinti se cheltuie in Cluj pentru o diploma . Cu diploma te poti angaja pe 1500 lei , super investitie.

>

in 13 Martie 2017 9:49

DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE! DEMISIA SECURISTULE!

>

in 13 Martie 2017 10:47

ieri, pe la ora 16:30 Tibi se plimba cu masina institutiei! sigur era in interes de service ! caci asa sunt toti sefii de institutii, chiar si cand merg la msa sau vacanta, ei sunt tot ijn interes de service ! Si uita asa cresc cheltuielile de functionare a CJ Salaj !

>

in 13 Martie 2017 10:51

Si Balajel era cu masina de la primarie

>

in 13 Martie 2017 12:34

pentru pentru

pt 9:10>

in 13 Martie 2017 13:39

Nu e chiar asa ,clujenii au foarte multe firme private care contribuie la bugetul local ,sigur ca si studentii prin consumul pe care il fac contribuie la bussines-ul multor firme private.Insa asa a fost de cand ii lumea ,si inainte de 89 ,Clujul era un adevarat centru universitar.Nu va pune nimeni sa va trimiteti copiii la Cluj sa faca o facultate ,fiecare dintre noi ,functie de posibilitatiile materiale ,ne trimitem sau nu copiii sa faca o facultate.Parerea mea este ca sunt prea multe diplome si prea putin muncitori calificati .

>

in 13 Martie 2017 14:27

Ce administratie judeteana???Ce servicii face pentru populatie?Singura solutie viabila este desfiintare acestei structuri administrative care nu-si gaseste locul in peisajul unei adevarate democratii.

>

in 13 Martie 2017 14:29

Si primarul se plimba cu masina institutiei. Nu se gaseste nimeni sa le depuna un denunt, pentru folosirea bunurilor institutiei, in scopuri personale.

>

in 13 Martie 2017 14:42

lasa ca stiu ei sa ne beleasca cu taxe ,ca sa se poata plimba si Duminica cu masinile institutiei; daca vreisa-ti faci o casuta trebuie sa le platesc lor Cosiliului Judetean pentru ca ADMINISTREAZA domeniul public si privat al juatului -280 de lei-ca altfel nu-ti da autorizatie dce constructie;PARAZITILOR!

>

in 13 Martie 2017 16:44

Se dovedeşte,

>

in 13 Martie 2017 16:47

unde-i aeroportu promis si autostrada ?mai vrei un mandat?

>

in 13 Martie 2017 18:37

Pupați fundul lui de securist că l-ați votat cu toată increderea după ce a-ți văzut că nu a făcut nimic pt sj in mandatele dinainte! Timpul trece, leafa merge, tibi cu drag munceşte la pipițele din cj!

>

in 13 Martie 2017 21:56

securistul de marc, jigodie de comunist cu neamul tau de bisnitari, furati tot ce sta in cale, cu ciunt si betivul de nosa, bai gunoaie umane, nu va e rusine de cum arata Salajul in regiunea NV? Este cel mai slab, saracia si paduchii ne mananca. sunteti de tot rahatul cu udmr, in Salaj nu e pic de sansa sa se traiasca cat de cat decent. rusine mai jigodii securiste comuniste

>

in 13 Martie 2017 22:00

un gunoi de om cu doua clase, culmea cum este tot barosanul judetului Salaj, asa alegatori asa oameni. Va meritati soarta de saraci si asistati sociali. La Botosani este mall, in Zalau au ramas pensionarii si tiganii

Oferta pentru toti in anul 2017.>

in 23 Martie 2017 21:18

Oferta pentru toti in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: teodorateo56@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.