SondajRSS Feed

Bugetul judetului Salaj a fost votat intr-o sedinta cu problematica de drama si cu sclipiri de comedie

20 Martie 2017

Tabletele consilierilor judeteni functioneaza in ungureste, dar UDMR-istii nu-s dispusi sa glumesca pe subiect

Sedinta de Consiliu Judetean de vineri a debutat sub semul ironiei, dupa ce consilierul PNL Adrian Margin a avut o obiectie privind tableta pe care a primit-o de la serviciu. Este vorba de tabletele achzitionate de Consiliul Judetean pentru cei 31 de consilieri, care le-au fost oferite spre sfarsitul anului trecut. "Vreau sa incep prin a le transmite La multi ani colegilor mei maghiari, ca a fost ziua lor saptamana aceasta, dar am si eu o nelamurire. Nu stiu cat de corect s-au facut achizitiile, dar tableta mea are meniul in limba maghiara. Legea spune clar ca orice produs trebuie sa aiba traducere in limba romana. Cineva sa mi-o schimbe”, a spus Margin, spre amuzamentul celor prezenti. Maghiarii nu au gustat insa observatia. “Va rugam sa nu luati in deradere sarbatoarea noastra. Nu o luati ca o gluma. Informaticienii isi vor face datoria, nu va legati de ziua maghiarilor”, a fost replica din partea consilierilor judeteni maghiari.

Salajul plateste sa afle daca are nevoie sau nu de parc industrial

Consilierii judeteni au trecut, dupa remarca lui Margin despre achizitia tabletelor, la votarea proiectelor de hotarare, unde spiritele s-au incins si mai tare cand s-a ajuns la proiectul de buget al Salajului pe 2017. Liberalii au punctat aspectul referitor la suma foarte mica alocata sectiunii de dezvoltare, comparativ cu banii alocati pentru functionarea administratiei judetene.
“Analizand bugetul, consideram ca s-a alocat foarte putin la dezvoltare raportat la functionare, insistam pentru majorarea sumei alocate dezvoltarii cu excedentul bugetar de anul trecut si folosirea acestor bani pentru dezvoltarea judetului. Toti am zis in campania electorala ca vrem dezvoltarea judetului”, a sustinut liberalul Adrian Margin.
S-a ajuns imediat la discutia privind oportunitatea construirii unui parc industrial in judet. “n bugetul pe 2017 este prevazuta o suma pentru efectuarea unui studiu privind oportunitarea realizarii unui parc industrial in judet. Consilierul Adrian Margin a cerut inlocuirea efectuarii studiului cu ceva concret, de exemplu cumpararea unui teren de banii respectivi pentru a incepe investitia propriu zisa, in loc sa se risipeasca banii pe studii de oportunitate, in conditiile in care oportunitarea unui astfel de parc este evidenta. Si ceilalti consilieri liberali au fost in asentimentul lui, sustinand avanatajele pe care le-ar aduce o astfel de investitie. De cealalta parte, consilierii PSD si UDMR au marsat insa pe necesitatea efectuarii studiului de oportunitate, pe motiv ca nu are rost sa se faca parc industrial doar de dragul de a-l avea, fara sa avem dovada, negru pe alb, ca acesta ar fi necesar.
Spiritele s-au incins repede, presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, intervenind de cateva ori pentru a potoli consilierii. S-a pronuntat si el in favoarea efectuarii studiului de oportunitate, justificand ca nu avem nicio garantie ca, odata construit un astfel de parc industrial, vor aparea si investitorii.
Liberalii, intre care si fostul primar al Zalaului, Radu Capalnasiu, au precizat ca si autoritatile locale zalauane au in plan un parc industrial, context in care ingemanarea celor doua intentii care au practic acelasi scop final ar fi un aspect demn de luat in seama.
De remarcat aici ca Zalaul se straduieste de aproape zece ani sa gaseasca un loc pentru un parc industrial, fosta administratie gasind ca acesta ar fi oportun pentru a aduce investitori in oras. Ar fi logic ca daca parcul industrial de la Jibou este un succes o solutie similara sa fie viabila si pentru Zalau. Pana acum nu s-a gasit insa un teren potrivit.
In sedinta de Consiliu Judetean de vineri s-a votat, in cele din urma, varianta studiului de oportunitate, in forma prevazuta in proiectul de buget.

Paul Maghiu si Tiberiu Marc privesc diferit spre Badacin;
primul vede maretia lui Iuliu Maniu, iar celalalt a centrului social

Consilierii liberali au avut si un amendament legat de Casa Memoriala Iuliu Maniu de la Badacin. “Propun alocarea sumei de o suta de mii de lei pentru reabilitarea acoperisului la casa lui Iuliu Maniu de la Badacin, in conditiile in care, in 2016, Consiliul Judetean a promis ca anul acesta va da bani pentru acest obiectiv”, a spus consilierul PNL Paul Maghiu, mentionand totodata si reticenta constatata in sedintele din comisii pe marginea subiectului.
Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a avut aici o obiectie in legatura cu contextul in care se face aceata solicitare. "E ca un vecin care iti cere sa iti demolezi jumatate din casa, apoi iti cere si bani sa isi reabiliteze acoperisul”, a declarat Tiberiu Marc, referindu-se la neintelegerile dintre cei care se ocupa de reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu si Centrul pentru persoane cu nevoi speciale de la Badacin, situat intr-o cladire lipita, practic, de imobilul de patrimoniu. Cele doua parti au neintelegeri legate de un gard si un drum de servitute.
Consilierul judetean Paul Maghiu a atras atentia ca autoritatile judetene ar trebui sa aiba o atitudine mai deschisa, fiind vorba atat de un imobil de ptrimoniu, cat si de o personalitate care reprezinta ceva pentru judet, cu atat mai mult cu cat anul viitor marcam Centenarul Marii Uniri.
“Si serviciul social inseamna ceva (…) O sa alocam bani cand beneficiarul va face cerere expresa”, a fost raspunsul lui Tiberiu Marc.

Supararea de la vot nu a impiedicat trecerea bugetului

Raspunsul taios al lui Marc fata de reabilitarea Casei Iuliu Maniu a fost momentul in care liberalul Adrian Margin a rabufnit. “De anul trecut, pentru orice propunem (consilierii judeteni liberali - n.r.) ni se spune nu. Incepand cu mana dreapta, UDMR, sariti sa ne spuneti ca nu se poate. Noi suntem prosti?!”, a intrebat liberalul. Pentru cele doua obiective (parcul industrial si Casa Memoriala - n.r.) noi ne abtinem de la vot”, a continuat Margin.
“Nici nu ma asteptam la altceva”, a replicat presedintele Consiliului Judetean, liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc.
S-a supus apoi la vot proiectul de buget pe 2017, care a trecut, desi cei 10 consilieri PNL s-au abtinut.

Parcul industrial - o poveste de succes
la Jibou si o poveste amara la Zalau

In acest moment, judetul Salaj are un singur parc industrial, cel de la Jibou.
Realizarea unui astfel de parc si la Zalau este o idee veche de aproape zece ani. Consiliul Local Zalau a decis inca din 2008 sa realizeze un parc industrial, cunoscut în documentele de specialitate drept “Parcul Industrial - Zalau Nord”. Atunci se dorea realizarea parcului industrial pe un teren detinut de Czell Laurentz Benjamin, care il avea mandatar pe Dan Radu, acum in arest pentru retrocedari de terenuri prin trafic de influenta la Primaria Zalau. Terenul este situat

Bugetul judetului Salaj a fost votat intr-o sedinta  cu problematica de drama si cu sclipiri de comedie
lânga calea ferata ce duce spre Sarmasag - Carei. Proiectul nu s-a mai realizat. Primaria Zalau a luat în discutie, în urmatorii ani, realizarea unui alt parc industrial. De aceasta data pe un teren ce margineste soseaua de centura. Din nou, proiectul nu s-a materializat. Singura oferta pe care Primaria Zalau o avea ca sa cumpere terenul necesar parcului industrial era tot a lui Czell Laurentz Benjamin. Terenul nu a mai putut fi cumparat, deoarece viceprimarul Fazakas Nicolae a cerut oprirea acestor demersuri. Asta dupa ce procurorii DNA l-au arestat pe Dan Radu si au ridicat mai multe documente ce vizau inclusiv realizarea parcului industrial pe acel teren.
Cat priveste parcul industrial de la Jibou, acesta s-ar putea extinde anul acesta cu inca cinci hectare, dupa ce doua firme s-au aratat interesate sa deschida noi hale de productie la Jibou. La finele anului 2017, prin investitia de extindere a parcului industrial se vor crea aici aproape 200 de noi locuri de munca. La sfarsitul anului trecut, Primaria Jibou a scos la licitatie doua parcele de teren din parcul industrial, la cererea firmei Fravan, care doreste sa deschida doua noi hale de productie pentru prelucrarea metalului si realizarea de corpuri metalice, conform primarului Dan Ghiurco. Tot la finele anului trecut, un investitor din Turcia a cerut Primariei Jibou o parcela de teren unde sa poata deschide o fabrica de productie. La cererea firmei din Turcia, Primaria Jibou a inceput in luna decembrie demersurile pentru extinderea parcului industrial cu cinci hectare. Primarul Jiboului, Dan Ghiurco, promite ca spre finalul anului 2017 se vor finaliza toate procedurile.
Parcul Industrial Jibou are o suprafata totala de 22 hectare. Prin realizarea parcului industrial s-au creat peste 1.000 de noi locuri de munca. Parcul a fost construit in anul 2006, iar in decurs de doar un an, pana in 2007, peste 90 la suta din suprafata parcului industrial a fost concesionata, scrie Ziarul Financiar.
Cea mai insemnata investitie de la Jibou a fost a unor firme din Belgia. Grovinvest, producator de mobilier pentru spitale si pentru case de batrani, filiala a companiei belgiene Haelvoet, a concesionat in parcul de la Jibou, la un an de la deschiderea oficiala a acestuia, o suprafata de 5 hectare si a investit 1,5 milioane de euro. Cea de-a doua fabrica din parcul industrial - Verbelco - este tot o investitie belgiana si este orientata spre productia de interioare din piele pentru autovehicule, potrivit Ziarului Financiar.

COMUNICAT DE PRESA

Zalau, 17 martie 2017 - Consecventi cu programul Partidului National Liberal pentru dezvoltarea judetului Salaj prezentat în campaniile electorale din anul 2016, consilierii PNL din cadrul Consiliului Judetean au propus în sedinta de aprobare a bugetului pentru anul în curs, un amendament la proiectul de buget prin care administratia judeteana sa îsi asume dezvoltarea unui parc industrial.
Desi majoritatea partidelor politice au inclus în lista lor de prioritati crearea unui parc industrial, reprezentantii celorlalte formatiuni par sa fi uitat de promisiunile de campanie. Mai mult, consilierii PSD si UDMR s-au straduit, atât în sedinta de comisii, cât si în cea de plen, sa contracareze argumentele PNL. De mentionat ca initiativa liberalilor salajeni a venit însotita si de o documentatie serioasa, folosita de omologii din Cluj pentru înfiintarea parcurilor industriale, fiind stiut impactul pozitiv pe care l-au adus parcurile industriale în economia judetului vecin.
În cele din urma, majoritatea PSD-UDMR a fost de acord sa includa în bugetul pe acest an o pozitie distincta pentru contractarea unui studiu de oportunitate în vederea înfiintarii unui parc industrial pe raza judetului Salaj. Vorbim de un prim pas în acest sens si suntem convinsi ca, în ciuda reticentei aratate de majoritatea din CJ, dezvoltarea unui parc industrial ar reprezenta o sansa pentru judetul nostru, un argument în plus ca investitorii sa fie atrasi pentru afaceri în zona, iar tinerii salajeni sa ramâna si sa munceasca la ei în judet, fara a fi nevoiti sa plece în strainatate sau în alte judete.
Pe de alta parte, consilierii judeteni ai PNL s-au abtinut de la votarea bugetului pentru acest an – un buget al subdezvoltarii în care, din totalul de aproximativ 175 de milioane mai putin de un sfert sunt dedicati dezvoltarii, în comparatie cu alte judete unde accentul este pus pe dezvoltare si nu doar pe functionarea chinuita a institutiilor din subordine. La articolul 91 din legea 215/2001, cea mai importanta atributie a Consiliului Judetean este aceea de a asigura dezvoltarea economico-sociala a judetului. Pe acest plan nu s-a întâmplat nimic semnificativ. si, totusi, ne costa (pe cetatenii acestui judet)135 de milioane lei numai functionarea Consiliului Judetean. De altfel, incapacitatea conducerii Consiliului Judetean de a administra corect banii salajenilor rezida si din suma imensa care ramâne, de la un an la altul, ca excedent bugetar (în acest an suma este de aproape 44 de milioane de lei). Practic, conducatorii administratiei judetene se dovedesc incapabili de a cheltui pentru dezvoltarea Salajului chiar si banii pe care îi au la dispozitie. Cu alte cuvinte, excedentul înregistrat în 2016 (de 43,9 mil lei) este mai mare, în sine, decât întregul buget propus si aprobat azi pentru dezvoltarea judetului (adica 39,4 mil lei!!!!). În comparatie cu judetul Satu Mare, raportul dezvoltare/functionare este aproape inversat. Iar daca facem o comparatie cu judetul Cluj lucrurile arata cu totul altfel – excendentul lor este foarte mic, îsi investesc banii în parcuri industriale, incubatoare de afaceri, care au atras investitori si angajati calificati. Toate acestea în conditiile în care Salajul, dupa aproape 13 ani de adminsitratie PSD, se afla pe ultimele locuri în tara si în regiune ca dezvoltare economica.
Al doilea motiv pentru care grupul PNL s-a obtinut de la votul pe buget a fost reprezentat de atitudinea nefireasca a PSD-UDMR de a refuza sprijinul pentru reabilitarea casei Iuliu Maniu. Cu un an înainte de centenarul Marii Uniri, act istoric la care Iuliu Maniu a avut o contributie determinanta, administratia judeteana ar trebui sa evalueze la justa valoare simbolurile salajene, fara a invoca motive puerile precum mutarea unui perete, a unui gard, sau neclaritatea unei semnaturi.
Biroul de Relatii cu Presa al PNL Salaj

Vizualizari 2427
Comentarii articol

>

in 20 Martie 2017 6:05

Consilierul ala e un mare tont daca habar n-are sa intre in meniu sa-si aleaga limba pe care o intelege.

>

in 20 Martie 2017 8:22

pt.6.05;tu esti un somnambul cu filet pe stinga daca nu pricepi ca este vorba de o sfidare a unei majoritati

>

in 20 Martie 2017 9:21

Bani pentru dezvoltarea Sălajului s-au dat numai pe vremea lui Ceauşescu, atunci Zalăul avea o platformă industrială mai mare chiar dec

>

in 20 Martie 2017 9:34

Rahat pe bat ...acest consiliu judetean

>

in 20 Martie 2017 9:36

Datele despre Parcul Industrial Jibou sunt pe langa...adevar,asa cum sunt cam toate informatiile date de catre acest ziar.

subdezvoltare>

in 20 Martie 2017 9:39

- nu sunt pnlist si nici udmrist , desi as putea si una si alta , dar sunt maghiar pe jumatate...si sunt de accord cu ce a zis consilierul Margini , din doua motive ...primul e ca udmr nu ne mai reprezinta pe cetatenii maghiari ci pe gaska lor de la conducere slugi pesediste si si-au insusit chiar si ziua noastra din care fac actiune de campanie...al doilea e ca asa e cum zice consilierul ca dau banii judetului pe toate prostiile si salarii la toate neamurile pesediste....pai daca nu alocati bani pentru dezvoltare cum sa ne ramana copii acasa si cum sa vina investitorii ?...problema e ca alianta asta psd si sluga lui , udmr , au tot interesul sa ramana acasa numai puturosii , asistati si analfabetii care ii voteaza...cei educati si calificati ar putea vota cu dreapta si e mai bine sa plece in alte judete ...asta e raspunsul ...

>

in 20 Martie 2017 10:30

Adriane,Adriane...Margin bocseanu! ...Uitucu.In comuna Bocsa traiesc si maghiari,sunt prieteni( si au fost!!!) cu bocseni! De ce bati joc de ei?

10.30>

in 20 Martie 2017 11:14

nu-si bate joc si nu e uituc....nu a uitat ca borlenii s-au aliat cu psdistii si in comuna si in judet...ciumetii rosii-verzi....si din cate stiu e priten si cu csoka si cu imi...

>

in 20 Martie 2017 11:43

Lasa-l si pe Margin.Isi vede propriul interes

buget>

in 20 Martie 2017 20:58

Vad ca domnul Racziu de la PSD a ramas la fel de activ cum il stim,se lupta la greu pentru ale(r)gatorii lui sa traiesti barosane ca bine ne mai reprezinti

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.