SondajRSS Feed

O lege care imparte bugetarii in

Bugetarii vor primi vouchere de vacanta doar acolo unde permite bugetul institutiei

18 Octombrie 2017

Senatul a adoptat luni proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta privind voucherele de vacanta. “n baza acesteia, autoritatile publice locale si centrale vor acorda angajatilor o indemnizatie sub forma de voucher de vacanta, în valoare de 1.450 de lei.

Ordonanta de Urgenta spune ca institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, înfiintate pe lânga institutiile publice, precum si operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, acorda, în limita sumelor prevazute în bugetul alocat cu aceasta destinatie, în perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileste când acorda voucherele de vacanta, de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz. Voucherele de vacanta nu sunt transmisibile si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice în unitatile afiliate.
Proiectul, criticat de opozitie, a trecut la Senat cu 70 de voturi pentru, 12 abtineri si 24 de voturi împotriva. “n acest caz, for decizional va fi Camera Deputatilor, unde, ca si in Senat, tot Coalitia PSD-ALDE detine majoritatea.


Opozitia considera ca nu avem bani de dat pe vouchere de vacanta

Liberalii s-au declarat impotriva vocherelor de vacanta pentru bugetarii din administratie tocmai intr-un an în care, la rectificarea bugetara, au fost taiate 10,6 miliarde de lei de la investitii, iar aceasta categorie de bugetari s-a bucurat, oricum, de majorari salariale consistente.

Chiar si presedintele Comisiei de buget-finante, senatorul PSD Eugen Teodorovici, a avut obiectii cu privire la modul de acordare al acestor vouchere. “Se putea face foarte bine la nivelul unei institutii publice decontarea în limita a 1.450 de lei a oricarei facturi venita din partea unui operator de turism, indiferent de locatie, de numarul de stele sau margarete. Era mai simplu, fara sa mai dati bani pe vouchere.(...) Angajatii pot sa intre din prima zi de lucru în concediu de odihna, cum spune legea. Asta înseamna ca acea persoana, neavând voucher, nu va putea deconta o parte din servicii. (…) Faptul ca un angajat la stat transfera copilului sau un astfel de voucher pentru a-l utiliza acel copil nu înseamna nimic. Persoana respectiva poate sa nu plece din motive de sanatate si un astfel de voucher sa ramâna neutilizat (...) Sper ca pâna la final de an sa gânditi un sistem mult mai eficient”, a comentat senatorul PSD Eugen Teodorovici.
Senatorul PSD de Salaj Gheorghe Pop a votat pentru acordarea voucherelor de vacanta bugetarilor din institutiile si autoritatile publice, iar senatorul PMP, Cristian Lungu, a votat impotriva, potrivit votului electronic afisat pe pagina de internet a Senatului.

Sanse mari sa primeasca vacante gratis
au functionarii din administratia publica,
cei carora li s-au marit simtitor si lefurile

Func

Bugetarii vor primi vouchere de vacanta  doar acolo unde permite bugetul institutiei
tionarii din administratia publica locala – angajatii primariilor si ai consiliilor judetene - se pot considera norocosi. Au primit majorari salariale consistente, iar acum au toate sansele sa primeasca si vouchere de vacanta.
Ordonanta de Urgenta prevede ca voucherele de vacanta se vor acorda “în limita sumelor prevazute în bugetul alocat cu aceasta destinatie”.
Am vazut, in cazul majorarilor salariale, ca in cazul bugetarilor care lucreaza in administratia publica s-au gasit bani de dat cu nemiluita, chiar daca bugetele au fost grav pagubite. Primariile, spre exemplu, au luat de la investitii ca sa plateasca lefuri, iar unele sunt acum cu vistieriile goale si in pragul falimentului. E foarte probabil ca tot pentru acesti bugetari sa se gaseasca fonduri pentru acordarea voucherelor de vacanta.
In schimb, sunt mici sansele sa se gaseasca bani destui in bugetele spitalelor sau ale scolilor ori ale ministerelor de resort pentru a acorda vouchere de vacanta pentru cadre medicale sau dascali, doua categorii cu care nici Legea salarizarii nu a fost la fel de darnica precum cu bugetarii din administratie.

Angajatii din sanatate raman
fara bonurile de masa de la anul

Chiar daca, teoretic, ar putea primi si ei vouchere de vacanta, medicii nu vor mai primi de la anul bonurile de masa. Profesorii nu le primesc nici in prezent. De altfel, cele doua categorii profesionale au declansat, pe fondul nemultumirilor, proteste incepand din septembrie.
Bugetarii din sistemul sanitar se aleg, de la anul, cu tichete de masa taiate, sporuri plafonate la 30 la suta si, posibil, transferul contributiilor CAS si CASS in sarcina angajatuui. Toate acestea anuleaza, in buna masura, majorarile salariale promise. De altfel, in unele unitati, cadrele medicale au fost anuntate deja oficial ca nu vor mai primi bonuri. “Conform Legii 153/2017, începând din data de 1 ianuarie 2018, nu se vor mai acorda tichete de masa. Va rugam ca pâna la data de 30 noiembrie 2017 sa le ridicati, în caz contrar, contravaloarea lor se va returna catre bugetul de stat”, e textul unui anunt afisat intr-un spital, postat pe Facebook.
Dascalii sunt cealalta categorie de bugetari defavorizati. Sindicalistii din Educatie spun ca majorarile salariale promise pentru dascali din 2018, in cuantum de 50 la suta, se traduc, in realitate, printr-o majorare de cel mult 25 la suta. Pe de alta parte, profesorii si invatatorii pierd peste 3 la suta din venitul brut, pentru ca sporurile salariale se calculeaza raportat la salariile de baza de anul trecut. Mai mult, guvernantii par sa fi uitat de drepturile salariale castigate de dascali in instanta. Nici in Legea bugetului, nici la rectificarile bugetare ulterioare nu s-au alocat sumele necesare pentru plata drepturilor salariale obtinute prin sentintele judecatoresti. În medie, fiecare angajat din educatie are de recuperat de la stat aproximativ 5.000 de lei.

Vizualizari 2700
Comentarii articol

Alegerea cea mai bun? pentru tine!>

in 18 Octombrie 2017 0:40

Bani online la calculator, eficient si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

>

in 18 Octombrie 2017 1:09

Da-le-n colo de vouchere,vanatoarea e pe locurile de munca bugetare.Se infiinteaza tot felul de posturi si functii pt neamuri.

>

in 18 Octombrie 2017 7:06

romania va fi o tara de bugetari(este) problema :de unde bani pt salarii si vacante daca nu mai produce nimeni nimic?in germania o primarie are 3-4angajati ,problemele oamenilor care apeleaza sunt rezolvate in citeva minute la noi(voi)rumania 30-40angajati problema rezolvata ,,dupa ani si ani,,

>

in 18 Octombrie 2017 8:03

cum adica ,se aplica legea dupa bunul plac?

>

in 18 Octombrie 2017 8:06

16 octombrie 2006

>

in 18 Octombrie 2017 8:23

Voucherele se vor da la fiecare persoana care lucreaza la Stat, dar la stat pe bune, nu la munca...asa cum au fost si cu salariile. Adevarul e ca au fost si mici, dar trebuia sa faca o scadere a lucratorilor la Stat, nu vor putea face asta niciodata pt ca fiecare are pe cineva din politic. Fa-l sa treaca la privat si vezi cum se gandeste sa plece din tara, sunt locuri la Michelin, Tenaris

BOII ARA SI CAII MANANCA>

in 18 Octombrie 2017 9:18

O sa mareasca taxele si impozitele pentru toata lumea,ca ei au de unde sa plateasca iar de ceilalti nici in cot nu-i doare.In Romania sunt cetateni" speciali"-PARLAMENTARII,POLITISTII,GUVERNANTII,cetateni de rangul 1-bugetarii,cetateni de rand-majoritatea care munceste sa-i tina boieri pe primele doua categorii.

neluuutu>

in 18 Octombrie 2017 9:46

ce trebuie sa fac, ca sa intru in primele doua categorii?

>

in 18 Octombrie 2017 10:14

50% dintre bugetari sa primeasca preavizul.

Programul PSD-ului>

in 18 Octombrie 2017 10:42

se pare ca are doar doua puncte si atat: 1. Inavutirea lor si a apropiatilor lor (bugetarii alesi/numiti politic: parlament, consilii judetene, prefecturi, primarii) 2. Scaparea de dosare penale prin subordonarea justitiei. Consecinta perversa a acestor masuri va fi, insa, dezbinarea romanilor, a bugetarilor favorizati, pe de o parte, cei din domeniul privat sfidati, pe de alta parte si aducerea tarii in situatia economico-sociala a Greciei de acum cativa ani. Asa se intampla cand te intinzi mai mult decat ti-e plapuma.

>

in 18 Octombrie 2017 14:15

Permiteeeeeee, permite bugetul c? traim in veselie dar pe datorie!

or primi>

in 18 Octombrie 2017 14:34

bujetarii jumatatea lui tri ,ca se gata gazul la pomenile electorale .

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.