SondajRSS Feed

Primaria Zalau este nevoita sa scoata bani din bugetul orasului pentru paguba facuta de constructor

Blocul Lira Cristal trebuie reparat dupa proaspata reabilitare ratata

4 Decembrie 2018

S-au alocat bani din bugetul Zalaului, cu toate ca lucrarea facuta de SC International FBS Holding SRL este in garantie pana in 2020

Se adevereste ceea ce se vorbea inca de cand se lucra la reabilitarea termica a blocului Lira Cristal. Ca lucrarile de reabilitare au fost facute de mantuiala, plus ca au fost prea scumpe. Au aparut mari stricaciuni si e nevoie de reparatii urgente. A fost primul bloc de pe bulevard care a intrat in reabilitare prin proiect cu finantare europeana. Si a fost ultimul terminat. Lucru prost de la cap la coada. Si, desi lucrarile sunt in garantie, reparatiile se fac de la bugetul Zalaului.
Consiliul Local Zalau tocmai a aprobat in sedinta din 29 noiembrie alocarea sumei de 55.200 de lei pentru lucrari de reparatii la hidroizolatia de la terasa, la pereti exteriori si la tavanul casei scarii E a blocului Lira Cristal. Banii au fost solicitati pentru aceste lucrari de Directia Tehnica a primariei Zalau, prin referatul din 22 noiembrie.

Firma care a lucrat la reabilitare
este in faliment, platim alta sa repare

Lucrarile la acest imobil au fost executate in baza contractului cu SC International FBS Holding SRL si au fost receptionate in decembrie 2015. Perioada de garantie a lucrarilor este de 5 ani de la incheierea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor, perioada in care constructorul are obligatia de a remedia toate problemele aparute la constructie.
Prin mai multe adrese si solicitari telefonice, Primaria Zalau si asociatia de locatari a cerut constructorului sa remedieze problemele aparute. Dar pentru ca firma nu a raspuns solicitarilor, in urma consultarii cu societatea de proiectare, s-a dovedit ca este necesara angajarea unei alte firme pentru remedierea problemelor aparute, urmand ca ulterior valoarea lucrarilor de reparatii sa fie recuperate de la SC International FBS Holding SRL, dat fiin ca lucrarea este in garantie.
Firma SC International FBS Holding SRL se afla insa in faliment si cel mai probabil acesta este motivul pentru care nu a raspuns nenumaratelor solicitari venite din partea Primariei Zalau. Sa vedem daca Primaria va putea recupera banii cheltuiti acum din bugetul orasului.

Lira Cristal se reconditioneaza cu banii
destinati persoanelor cu handicap

Suma de 55.200 de lei alocata de Primarie va fi asigurata prin redistribuirea a 42.000 de lei din sumele aferente persoanelor cu handicap neincadrate ramase necheltuite pana la aceasta data si a 13.200 de lei din banii municipalitatii pentru reparatii curente.
Directia Tehnica precizeaza ca suma alocata va fi recuperata de la SC International FBS Holding SR

Blocul Lira Cristal trebuie reparat  dupa proaspata reabilitare ratata
L prin introducerea unei actiuni in instanta, avand in vedere ca lucrarile care trebuie executate sunt in garantie.
De asemenea, se mai precizeaza in referat, la aceasta data, in baza prevederilor contractuale, exista garantie de buna executie constituita in cont, la nivelul sumei de 27.880 de lei, care va putea fi recuperata insa numai dupa incheierea procesului verbal de receptie finala a lucrarilor de investitii, respectiv in luna decembrie 2020, daca nu se vor ridica alte pretentii pe parcursul perioadei de garantie de 5 ani.

S-a lucrat prost si la alte blocuri

Blocul Lira Cristal nu este un caz singular. Multe lucrari finalizate de anvelopare a blocurilor au necesitat ulterior reparatii, iar in cele mai multe cazuri, pentru ca lucrarile se afla in garatie, firmele responsabile au intervenit si au reparat stricaciunile.
Lira Cristal a fost insa primul bloc de pe bulevard care a intrat în reabilitare, în octombrie 2013, iar lucrarile au fost finalizate dupa 3 ani. Termenul de executare al lucrarilor, executate de firma SC International FBS Holding SRL a fost depasit de doua ori, iar blocul a fost ultimul terminat din proiectul care a cuprins o serie de blocuri din zona centrala.

Fostul viceprimar Claudiu Barsan recomanda
intesificarea controalelor pe santierele din Zalau

Consilierul local PNL Claudiu Barsan, fost viceprimar al Zalaului, explica ce cauze au lucrarile proaste si da ca solutie monitorizarea mai indeaproape a lucrarilor in curs.
"Situatiile de genul celor sesizate se datoreaza pe de o parte conditiilor din piata: licitatii castigate la preturi mici, lipsa de forta de munca, in special cea calificata. Toate acestea conduc catre lipsa unei calitati corespunzatoare a lucrarilor. Pe de alta parte, cred ca si la nivelul executivului trebuie sa intensificam controalele pe santiere. De asemenea, dirigintii de santier trebuie monitorizati sa-si indeplineasca sarcinile cum trebuie. Cu atat mai mult cu cat foarte multe blocuri au intrat in acest program de reabilitare si ar fi pacat si de banii europeni si de bugetul local si de banii personali ai locatarilor ca aceste lucrari sa nu aiba o calitate corespunzatoare", spune fostul viceprimar.

Vizualizari 3951
Comentarii articol (25)

>

in 4 Decembrie 2018 0:25

Să plătească cei care au recepționat lucrarea și diriginții de șantier care au luat bani frumoși pe degeaba !! Chiar nu au nici o răspundere ???

>

in 4 Decembrie 2018 1:07

Primăria lui Peste. Răspundeți la 0:25.

>

in 4 Decembrie 2018 1:31

Oare de ce cand e vb de asemenea spalare de bani clara si comisisioane primite de cei care au dat aviz lucrarii nu se gaseste nici un vinovat. Cand e vb de bani publici ,culmea toti sunt curati dar se imbogatesc pe zi ce trece. Asta din cauza ca justitia e cumparata.Trist de tot, sa vedem cum justitia ii ocoleste pe marii talhari!

imprumut>

in 4 Decembrie 2018 3:14

Bună ziua, sunteți interesat să obțineți un împrumut ??? oferim împrumut de afaceri, împrumut de investiții, consolidarea datoriilor și multe altele. oferim o sumă mare companiilor cu sistemul nostru de transfer de garanție de 100%, vă conectăm până la banca noastră și obțineți împrumutul dvs. cu 24 de ore cu o rată a dobânzii de doar 2%\r\nDeci, trimiteți-ne un e-mail astăzi la: (fernandohenrietta@gmail.com) pentru a aplica acum pentru un împrumut.

>

in 4 Decembrie 2018 7:55

Ha, ha, Arthuricaa, Florin Sas (adminul de la FBS) e prieten cu Raducu cel din Capalnasiu, asta de ce nu o mai scrii?

>

in 4 Decembrie 2018 8:29

orice nespecialist ar fi putut vedea de mult, ca toate lucrarile la blocurile din Zalau sint facute de mintuiala, dar se pare ca nu a interesat asta pe cei care ar fi trebuit sa urmareasca modul de executare a lucrarilor. Cine a facut receptia lucrarilor, nu are nici o raspundere? nu sint vicii ascuse, sint la vedere.. dar se pare ca fiecare si-a luat partea de commission, si restul nu conteaza...din pacate nu-si plateste nimeni greselile. Asta-i Romania...

>

in 4 Decembrie 2018 8:58

Sumele încasate ca drept garanție (dacă s-au încasat) rămân la dispoziția beneficiarului până la expirarea termenului de garanție. Nu se găseşte nimeni, fie el şi consilier local, sau locatar din bloc să depună o plângere pentru declanşarea unei anchete asupra modului cum s-a făcut licitația şi contractul de execuție. A cheltui banii cetătenilor pentru lucrări în garantie este ilegal şi cineva trebuie să plăteasca pentru asta, fie el primar sau consilieri care aprobă asta.

Constructor>

in 4 Decembrie 2018 9:11

S-au vazut inca din timpul desfasurarii santierului erori grave de executie. Dirigintele de santier trebuia sa ia seama de probleme vizibile si impreuna cu Primaria sa nu receptioneze lucrarile. Dar nimeni nu si-a facut treaba. Lucru de mantuiala.

rog seriozitate>

in 4 Decembrie 2018 9:17

\r\n INTERNATIONAL F lorin B ogdan S as HOLDING este in insolventa si nu in faliment !(inca)\r\n Acest ''afacerist '' are inca alte firme si puncte de lucru in Cluj , Sebes etc.\r\n DECI, atentie la om si nu la cum se NUMESTE FIRMA !

>

in 4 Decembrie 2018 9:23

Cel mai curios este ca pentru lucrarile de reabilitare efectuate de Primarie cu "subventii" , locatarii platesc dublu fata de cele efectuate de locatari fara nici o subventie? Astfel la un apartament de 2 camere reabilitat de primarie, se plateste 5.000lei , iar unul fara subventii se izoleaza cu maxim 2.500lei ... sunt maxim 3 panouri de 3mX3m , faceti un simplu deviz si vedeti cat e ... Deci subventiile unde intra? De ce omu plateste mai mult? Cine ia 50% comision?

>

in 4 Decembrie 2018 9:25

din pacate lucrarile "subventionate" care trebuiau sa ajute, dimpotriva , sunt o pacoste si un mijloc de parvenire pentru unii...

>

in 4 Decembrie 2018 9:37

Vai de mine . ce "indicatii pretioase" da Barsan!Nu se putea sa nu faceti reclama unuia de la ciuma portocalie.

>

in 4 Decembrie 2018 9:47

LUCRARI DE MANTUIALA DAR DIN PACATE TOT LOCATARI BLOCURILOR AU DE PIERDUT .AU PLATIT MAI MULT DECAT DACA LUCRAU CU UN PRIVAT.DE CE NU RASPUNDE NIMENI PENTRU ASEMENEA LUCRARI NU SE SESIZEAZA NIMENI DIN PRIMARIE SUNT SUTE DE RECLAMATII.NU MERITA SA SE FACA ASEMENEA LUCRARI PENTRU CA OAMENII AU DE PIERDUT.

>

in 4 Decembrie 2018 10:46

ASA LUCREAZA IN SLUJBA CETATENILOR PRIMARIA NEGOCIAZA SI SPAGUTA AIA 10-15% DE NU MAI MULT , NISTE GUNOAIE ORDINARE DE VERIFICAT DEVIZE SI VAZUT CUM SE UMFLA PRETURILE

>

in 4 Decembrie 2018 10:47

NU CONTEAZA CULOAREA POLITICA TOTI SUNT PERVERSI INCLUSIV UMFLATUL DE BARSAN

>

in 4 Decembrie 2018 12:16

Hotii,nu va este rusine sa luati bani de la amaratii de bolnavi cu handicap grav?Sa va manance rusinea ,nesimtitilor ,pana unde ati ajuns sa intindeti mana.

?>

in 4 Decembrie 2018 15:15

nu am inteles daca DIUS BARSAN a intrat sau nu in campanie ?...adica vrea sa fie primar sau nu-si sutine niciunul dintre colegii anuntati ?...ca oricum el a fost , este si va fi cel mai bun si oportun candidat for ever !...mi-a spus inclusiv HI-MAN si COMO .

>

in 4 Decembrie 2018 15:23

Asta este .Inco Revolutie dar nu ca ai din 89 .

>

in 4 Decembrie 2018 17:30

Tipic romanesc. Ce va mirati. Ne meritam soarta. Suntem ceea ce suntem. Adica......\r\n

>

in 4 Decembrie 2018 18:14

Mie daca-mi repara calculatorul altcineva decat unitatea care asigura garantia, pierd aceasta garantie. Aici nu-i la fel?!

>

in 4 Decembrie 2018 18:42

Ati vazut ce finisaje deplorabile are si blocul din centru(de la pasaj)?

>

in 4 Decembrie 2018 22:59

Sa plateasca cei care si au facut case din banii alocați pt blocuri ... din ozcate la zalau politia di politicul e mana in mana(cazul ciunt cu ginerele) tot ce se fura se musamalizeaza

>

in 7 Decembrie 2018 11:13

Nu pot sa dred, cum Primaria zalau a putut acorde fonduti la borfasi, cum consilierii locali semneaza ca porcarii , numai ca sa faca jocul unot afaceristi, am vazut afacerile din blocul A 28 unde fondurile europ europene au mers la un mafiot din Bucuresti iar la 6 tronsoane , lucrarile au fost facute de necalificati di 4 FIRME, subcontractante \r\nUnde este DNA SALAJ ??? VA sau telefonil meu , poate va intereseaza amnunte : o748821o25\r\n

Sasa>

in 12 Decembrie 2018 19:25

Numai la noi vezi blocuri in toate culorile de tigani si case ..

Sasa>

in 12 Decembrie 2018 19:27

Primaria galbena serviciul de ambulanta rosu etc ... hahaha

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.