„Bibelou, peste, mileu – decorarea spatiului locuit in comunism”, o noua expozitie la muzeu

0
193


Miercuri, 17 iunie 2020, la ora 18, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau va invita pe pagina sa de Facebook: https://www.facebook.com/muzeuzalau.ro/ la vernisajul online al expozitiei ,,Bibelou, peste, mileu – decorarea spatiului locuit în communism”, care va putea fi vizitata începând de joi 18 iunie la Galeria de arta ,,Ioan Sima”.

Expozitia „Bibelou, peste, mileu – decorarea spatiului locuit în comunism” continua seria abordarilor legate de istoria recenta si aspectele de viata cotidiana a regimului, un program demarat în anii precedenti si axat în special asupra elementelor de istorie traita. Documentarea si reflectarea expozitionala a problematicii alimentatiei regimului comunist, prin expozitia anului precedent ,,Nici o masa fara peste”, a adus în atentia reprezentantilor muzeului, importanta surprinderii dimensiunilor simbolice, estetice dar si functionale ale elementelor ce caracterizau spatiul locuit în perioada respectiva.

Pornind de la diferentierea în structurarea spatiului locuit (comparativ cu ruralul) pe care o aduce locuirea la bloc, respectiv aparitia unor încaperi cu functionalitate specifica (bucatarie, baie), dar si de la constatarea prelungirii în urban a semnificatiilor unei camere cu rol de afisare sociala (vechea „camera buna” sau „casa de dinainte”), am considerat oportuna o ilustrare expozitionala a temei decorarii locuintelor prin obiectele ce „populau” majoritatea apartamentelor regimului comunist. Alegerea nu are ratiuni întâmplatoare, ci mizeaza pe doua motivatii: încarcatura emotionala pe care o pastreaza azi aceste obiecte si care ne permite o altfel de explorare a temei expozitionale, o necesara discutie despre semnificatia lor (estetica, sociala, culturala, ideologica), în contextul în care în discursul public postsocialist ele sunt prezente exclusiv ca expresii ale kitsch-ului.

Astfel, expozitia reuneste toata gama elementelor decorative, pornind de la preferinta unei anumite perioade de a înfrumuseta peretii încaperilor prin zugraveala cu „rolul”, la celebrul peste de sticla ce trona deasupra televizorului, asezat pe la fel de omniprezentul mileu, la bibelourile, carpetele si covoarele „persiene”. Acestia nu au omis nici tablourile-reproduceri dupa lucrari celebre sau fotografiile membrilor familiei (în special copii) cu rame ce se doreau „pretioase” prin aspectul aurit/argintat sau candelabrele cu brate, devenite în anumite momente pur decorative (în perioada anilor 80, pe fondul numeroaselor „pause” de curent).

„Va invitam, începând din 18 iunie 2020, la Galeria de Arta „Ioan Sima” sa descoperiti/redescoperiti universul spatiului locuit din perioada regimului comunist prin acele elemente care exprimau nevoia de a-l înfrumuseta, de a-i conferi identitatea urbana a epocii”, precizeaza reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.