Beneficiile consumului de cafea

0
476


Cafeaua este o băutură universal recunoscută ca o necesitate umană. Departe de a fi vazută ca un lux,ea este considerată un corolar pentru energia și eficiența umană, producând în același timp o putermică senzație de plăcere. Cafeaua a mai fost numită și “lubrifiantul omului” sau “gustul cel mai plăcut din toată natura”.

Este, cu siguranță, ceva mai mult decât o băutură. Este unul dintre cei mai importanți adjuvanți alimentari din lume. Există și alte alimente auxiliare, dar niciunul care să exceleze în gust și efecte reconfortante precum cafeaua, efecte datorate în primul rând aromei sale unice. Cafeaua bună, prăjită cu atenție și preparată în mod corespunzător, este o băutură naturală cu un efect tonic de neegalat. Este un stimulent pur și una dintre bucuriile de seamă ale vieții.

Consumul de cafea poate fi mai sănătos decât ați bănuit vreodată. Deși prezintă și unele dezavantaje precum indigestia, creșterea frecvenței cardiace, tensiune arterială crescută și insomnie, s-a dovedit medical că:

1.Cofeina vă oferă o creștere de memorie pe termen scurt. După consumul unei cafele obișnuite, activitatea creierului crește semnificativ, timpii de reacție se îmbunătățesc și se activează memoria/concentrarea.

2.Cafeaua este o sursă de antioxidanți utili, care apar la prăjirea boabelor de cafea. Este una dintre principalele surse de antioxidanți alimentari disponibile în prezent. Aceștia ajută la combaterea inflamațiilor, neutralizează radicalii liberi care apar ca parte a funcțiilor metabolice zilnice. Vă protejează celulele împotriva daunelor fizice externe și previne bolile cardiovasculare.

3.O cană obișnuită de cafea pe zi poate preveni anomaliile mintale, precum boala Alzheimer. De asemenea,reduce riscul de demență.

4.Cafeaua ajută la reducerea anumitor tipuri de cancer (cancerul de prostată la bărbați și cancerul endometrial la femei). Această băutură conține substanțe fitochimice antioxidante denumite polifenoli, recunscute cu proprietăți anticancerigene.

5.Reduce riscul de apariție a diabetului zaharat. S-a dovedit recent prin studii medicale că pericolul de a suferi de diabet zaharat scade cu 7% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată.

6.Cafeaua este sanătoasă pentru inimă. Consumatorii moderați de cafea au un risc cu 20 % mai scăzut în privința bolilor de inimă, comparativ cu cei ocazionali sau cu cei care nu consumă deloc cafea. Antioxidanții protejează camera musculară a inimii împotriva deteriorării arterelor, care poate rezulta din inflamație. În acest fel, sunt îndepărtate afecțiuni comune precum hipertensiunea, tromboza, atacul de cord, insuficiența cardiacă.

7.Cafeaua îmbunătățește performanța sportivă. Ajută la combaterea oboselii fizice, permițând o marjă de anduranță mai ridicată la antrenamentele sportive. Cafeaua îmbunătățește contracția musculaturii, oferă rezistență și poate întrerupe percepția durerii sportivului prin creșterea nivelului de acid gras din sânge.

8.Cafeaua e sănătoasă pentru ficat. Această licoare reduce riscul de cancer la ficat. Un consum constant de cafea duce la o incidență mai scăzută a cirozei.

9.Protejează împotriva artritei care provoacă inflamarea sau umflarea articulațiilor, în special a picioarelor. Proprietățile antioxidante ale cafelei reduc riscul de apariție a acestui tip de artrită prin reducerea nivelului de insulină nesănătoasă.

10.Cafeaua reduce depresia, deoarece activează neurotransmițătorii care pot controla starea de spirit. Astfel de transmițători includ serotonina și dopamina, așa numiții “hormoni ai fericirii” ,injectați de cafea în sânge.

Alegeți cea mai bună cafea pentru sănătatea dumneavoastră, pentru a vă bucura de beneficiile acesteia. Pentru a obține avantajele maxime de la antioxidanții din cafea, e nevoie de una sau două căni, zilnic. Cafeaua este un răsfăț al vieții, deci bucurați-vă de ea în cea mai pură formă, fără a o consuma însă în exces.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here