Basescu si recesiunea

0
26

Daca cineva avea dubii cu privire la existenta vreunei legaturi intre politica si economie, acestea vor disparea acum cand realegerea lui Traian Basescu a dus, luni, la prabusirea bursei de valori, cu efecte atat asupra investitorilor, dar si asupra principalelor companii romanesti. Specialistii explica si care sunt resorturile acestei situatii, apreciind ca de vina ar fi trecutul zbuciumat, ca presedinte, al lui Traian Basescu, a carui realegere a risipit definitiv sperantele investitorilor straini intr-o redresare rapida a situatiei politice din Romania. Cum in actuala configuratie politica nu se intrevede posibilitatea investirii unui guvern cu puteri depline mai devreme de anul viitor, bursa a cazut luni cu 5 la suta, iar Banca Nationala a facut eforturi extrem de mari pentru a mentine leul la un nivel acceptabil. Iar aceasta situatie este, se pare, departe de redresare, deoarece lipsa unui guvern inseamna lipsa bugetului pe 2010, dar si intarzierea celei de-a treia transe de la FMI.
Mai mult, expertii internationali sunt de parere ca desemnarea unui nou premier de la PD-L are sanse mari sa conduca la alegeri parlamentare anticipate, ceea ce nu inseamna decat continuarea crizei politice si, implicit, a celei economice. Majoritatea investitorilor anticipau a victorie a lui Geoana si asteptau, pe baza majoritatii din Parlament, formarea imediata a unui guvern.
Prin urmare, in perioada ce va urma ne asteapta nu numai noi scandaluri politice, avandu-l ca prim protagonist pe presedintele jucator, dar si cateva luni de intens regres economic. Pentru toate acestea trebuie sa le „multumim”, se pare, lui Traian Basescu si celor de la PD-L, care au avut… grija sa asigure acestei tari inca un mandat plin de instabilitate. Si mai trebuie sa le multumim celor peste cinci milioane de alegatori ai sai, dusi de nas de un presedinte extrem de abil in arta manipularii. Singura problema este ca pretul acestei manipulari il vom plati toti, indiferent cu cine sau impotriva cui am votat.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.