Basescu ar prefera un regim semiprezidential

0
6


Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca una dintre optiunile sale in privinta revizuirii constitutionale se refera la instituirea unui regim semiprezidential, fiind necesara clarificarea semiprezidentialismului prin corelarea legitimitatii sefului statului cu parghiile pe care le are.

Basescu a prezentat, in cadrul lansarii raportului comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional, zece optiuni proprii in perspectiva unei revizuiri a Constitutiei.

El a spus, in primul rand, ca este de parere ca solutia cea mai buna pentru Romania este un regim politic semiprezidential.

Seful statului a adaugat ca nu crede ca Romania are nevoie de un regim prezidential, in care presedintele este si sef al Guvernului, si nici de unul parlamentar, in care seful statului este ales de Parlament, pentru ca aceasta optiune nu ar reprezenta vointa poporului.

In opinia sefului statului poporul roman doreste in continuare sa-si aleaga in mod direct presedintele.

Traian Basescu a mentionat de asemenea ca in conditiile mentinerii regimului semiprezidential, este nevoie de corelarea legitimitatii presedintelui cu parghiile necesare in exercitarea mandatului sau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here