SondajRSS Feed

Avem chelie, ne facem tichie de margaritar

Banii zalauanilor - risipiti pe dealurile Aghiresului

14 Februarie 2018

In sedinta Consiliului Local Municipal din august 2017 s-a votat o rectificare de buget local prin care investitii precum Parcarea din fata Spitalului Judetean au fost sacrificate in favoarea amenajarii unei zone de picnic la margine de Zalau, in Poienile Aghires. Fondurile necesare parcarii, de peste o jumatate de milion de lei, au fost orientate catre lucrari de achizitionare si amenajare a zonei de picnic, estimate la 523.000 de lei. Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, a avut intre timp idei noi, pe care le-a enuntat acum la inceput de an. Vrea ca amenajarea de langa Aghires sa poata gazdui evenimente cum ar fi "Zilele Zalaului" sau "Ecouri Mesesene". Alta distractie va implica neaparat si alti bani pentru amenajarea dealului de langa jumatatea de centura nefolositoare a orasului. Intentia lui Ciunt este sa construiasca un drum din varful dealului pana la Poienile Aghires si mai departe. “n zona sa se construiasca o scena imensa, foisoare, spatii pentru vanzarea de produse, locuri de joaca pentru copii si alte obiective care sa asigure conditii de desfasurare a unui eveniment.

Se anunta asadar o megaconstructie langa Aghires, totul pentru distractie. O investitie a carui utilitate este insa sub un mare semn de intrebare. Cam ca Hala agroalimentara din centru, care ste mai bine de jumatate goala; etajul este in intregime nefolosit, producatorii sunt la parter pe margine, iar samsarii domina teritoriul cu legume si fructe de import. Nu prea se aleg zalauanii cu mare folos din grandioasa constructie. Iar investitia de la Aghires risca enorm sa-i semene. Avem trei mari si frumoase sali de spectacole in Zalau - Casa de Cultura a Sindicatelor, Casa de Cultura Municipala, Sala din Cladirea Transilvania – care duc dorul spectacolelor. Si ne temem ca in noua "casa de cultura" in aer liber de la Aghires va bate vantul tot anul.
Vor urma, apoi, cheltuieli mari de intretinere a noii amenajari, din micul buget local. Numai paza ar ajunge la 120.000 de lei pe an, la care mai adaugi curatenia (o va face Citadin?), lucrari de intretinere a dotarilor etc. Pentru vreo trei evenimente pe an...
Se duc asadar Zilele Zalaului la Aghires. “ntreprinzatorul zalauan care plateste chirii im centru si plateste taxe la buget ramane cu buza umflata in cele trei zile de sarbatoare zalauana care erau o gura de oxigen. Restaurntele vor fii pustii, incasari zero, vor profita "viniturile", comerciantii cu cortulcare obisnuiesc sa poposeasca cu carnati la balciuri. Pentru ei tot aia e Zalau sau Poienile Aghires.
Si, cu siguranta, foarte multi zalauani vor renunta la Zilele Zalaului. E departe. Mai bine bei o bere acasa la televizor decat sa te carutezi cu autobuzul pana pe centura numai ca sa ai de unde veni. De da Domnul o furtuna in Poienile Aghires de Zilele Zalaului, avem ocazia sa vedem cel mai inedit maraton pe toata strada Crasnei.
Nu par Pooienile Aghiresului deloc o investitie de care sa se bucure publicul zalauan. Dar vor avea poate beneficii oaresce proprietari de terenuri in zona, ca valoarea lor poate fi alta cu amenajari cu tot, apa curent etc. Parca poti sa stii cine are pe acolo pamant? Unde mai pui ca a doua jumatate a centurii fix pe acolo va pica, cine stie cand.

 Si totusi, locuitorii Zalaului nu par multumiti de aceasta idee a lui Ionel Ciunt. Multi cetateni considera ca e prea departe ca sa mergi sa bei o bere si sa mananci un mic. Taxiul te costa, autobuzul te costa. Ploile de vara care vor veni ii va uda pana la piele pe cetatenii ascunsi sub copaci. Toaletele, chiar daca vor fi, nu vor pute face fata ca padurea sa nu miroase pestilential. Apoi sa nu vorbim de costuri:introducerea apei potabile, a curentului electric, asigurarea pazei,amenajarea unei parcari valoarea constructiilor fie ele chiar si din lemn si alte si alte cheltuieli.Lucrarile vor incepe in asnul viitor. Cu banii investiti aici erau alte prioitati de rezolvat pentu zalauani. Dar daca alesii nostri asta vor...

Fie marile orase vecine sunt necivilizate, fie Zalaul o ia pe aratura, pana la Aghires

“n toate c

Banii zalauanilor - risipiti pe dealurile Aghiresului
ele cinci orase capitale de judet din Regiunea Nord-Vest, evenimentele artistice se desfasoara in centrul localitatii sau in piete moderne. 

Despre evenimentele din Cluj-Napoca s-a auzit in toata tara, cat si peste hotare. Celebrul festival international "Untold" se organizeaza chiar in centrul orasului si strange peste 100.000 de participanti. La fel si Zilele Orasului Cluj-Napoca.
La Satu Mare, de zilele orasului, se monteaza doua scene, una principala, unde au loc concerte cu formatii renumite din tara, si una secundara, unde canta artisi locali. Ambele sunt insa amplasate in centrul orasului.
La Baia Mare, celebrul Festival al Castanelor, unde merg si numerosi salajeni, are loc tot in centrul orasului.
Oradea organizeaza Toamna Oradeana in Cetate, foarte aproape de centrul orasului, iar restul evenimentelor importante se desfasoara chiar in centrul orasului, in fata primariei.

Zilele Zalaului la Aghires, o mutare total inoportuna

Consilierul local Otto Haler spune ca este impotriva mutarii Zilelor Zalaului in Aghires, aratand cu argumente cateva probleme pe care le-ar resimti populatia, cat si mediul economic. 

"Sunt impotriva unui asemenea lucru. Nu poti muta Zilele Zalaului asa cum vrei. Am inteles ca au fost mutate de pe bulevard pentru a nu mai fi asa mare galagie, dar in spatele Primariei Zalau este o locatie buna, nu trebuie mutate in Aghires. Eu ma gandesc si ca om de afaceri, va fi foarte greu pentru comerciantii din centrul orasului, cei care platesc tot anul impozite. Ei nu isi pot muta restaurantul din centru pana in Aghires pentru trei zile. Si altfel spus, acele localuri raman goale trei zile pana se termina manifestarile? E si problema transportului. Daca ploua sau vine o furtuna, cei care nu au mers cu masina ce fac? Unde se adapostesc? Nu este o idee inteleapta sa fie mutate Zilele Zalaului in Aghires", ne-a spus consilierul local de la PNL, Otto Haler.

Spatiul de la Aghires ar putea fi folosit cam... de trei ori pe an

Din totalul de peste 50 de evenimente culturale cate se vor organiza in Zalaul anului 2018, conform proiectului de buget, doar trei astfel de actiuni se preteaza a fi organizate intr-un spatiu deschis si intins precum este zona ce se vrea amenajata langa Aghires. 

Cel mai important eveniment este Zilele Zalaului, care se organizeaza impreuna cu Festivalul Ecouri Mesesene. Un alt eveniment care se preteaza este Festivalul FolkFest, iar cel de-al treilea este Festivalul National de Folclor "Cant si joc pe plai strabun".
Marea majoritate a celorlalte spectacole au deja stabilita ca locatie Casa de Cultura Municipala sau Casa de Cultura a Sindicatelor.

Maghiarii nu sunt dispusi sa-si mute festivalul din centru tocmai la Aghires

“n fiecare an, maghiarii sarbatoresc Festivalul Minoritatilor in parcarea din spatele Primariei Zalau. Liderul comunitatii maghiare, deputatul UDMR Seres Denes nu pare deloc incantat de ideea de a mutat aceasta sarbatoare organizata in primavara fiecarui an.
"Nu stiu inca despre planurile Primariei (...) Cum sa mergem acolo, pentru ca nu este apa si curent, (...) si daca este apa si electricitate, tot avem problema transportului. Noi, acolo, in spatele Primariei Zalau, in parcare, nu incurcam pe nimeni. Nici traficul rutier, nici zgomot, nimic. Vom analiza propunerea Primariei Zalau. Dar, totusi, este aceasta problema a transportului. Pana la urma, parcarea din spatele Primariei ne place mai mult, este o zona mult mai accesibila", spune liderul UDMR Salaj, Seres Denes.

 

 

Vizualizari 3842
Comentarii articol

>

in 14 Februarie 2018 0:20

Cat de cretin trebuie sa fii tu primar si voi consilieri, sa votati anularea investitiei de la parcarea de langa cele doua spitale mari, cel judetean si Salvosan, pentru a face o inutilitate in Aghires. Va doresc cretinilor sa aveti nevoie ca in fiecare zi sa va gasiti un loc de parcare langa cele doua spitale. Asta pana cand veti rezolva parcarea pe care trebuia sa o faceti in 2017. Nesimtitilor !

>

in 14 Februarie 2018 0:21

Cat de cretin trebuie sa fii tu primar si voi consilieri, sa votati anularea investitiei de la parcarea de langa cele doua spitale mari, cel judetean si Salvosan, pentru a face o inutilitate in Aghires. Va doresc cretinilor sa aveti nevoie ca in fiecare zi sa va gasiti un loc de parcare langa cele doua spitale. Asta pana cand veti rezolva parcarea pe care trebuia sa o faceti in 2017. Nesimtitilor !

>

in 14 Februarie 2018 0:37

De mult va tot repet. Nu exista maghiari ci doar unguri. Bozgori. Criminali in Transilvania care au omorat romani nevinovati. Atat.

>

in 14 Februarie 2018 7:07

Aici sunt interese,procurorii sa se trezeasca si sa ancheteze chesti astea,care nu isi au nici un rost sa bagi bani intr-un deal cand tu ai strazi de tot rahatu care nu sunt facute de zeci de ani cum ar fi Co.Coposu,22Decembrie,o parte din Bl.Mihai Viteazul cum naiba sa bagi bani intr-un deal pt.2 zile pe an,ce deranj a putut fi 2 zile si se face cred ca de 15ani zilele orasului,asa este cand un medic veterinar cine stie ce scoala are ne conduce

>

in 14 Februarie 2018 7:08

Din USA până în Japonia , via Europa , toate zilele de acest gen se țin în centrele orașelor. Numai la noi este , că la nimeni. Cu asemenea conducători nu este de mirare .Vor urma și alte decizii stupide.

>

in 14 Februarie 2018 7:17

Acei ce faceti galagie ca este zgomot de zilele orasului nesimtitilor,ce sa zica acei care stau langa centura orasului care de multi ani trebuia sa se mute,PT.CA NONSTOP TREC MASINI CU TONAJ DEPASIT SI SE CUTREMURA CASELE SI BLOCURILE SI NU AM FACUT ATATA GALAGIE PT.CA NU PUTEM DORMI,bag mana in foc ca acei ce sunt liberi toata ziu au facut scandal pt.ca acei mai tineri au nevoie de 1-2sarbatori pe an CUM ZICE SI ARTICOLUL IN FIECARE ORAS SE FACE IN CENTRUL ORASULUI UN FESTIVAL!!!!!!!!!

>

in 14 Februarie 2018 7:20

Daca ne conduce un cioban zis medic veterinar care a fost lingau in psd,asa se ajunge sa fi primar un mare lingau trebuie sa fi in partid

>

in 14 Februarie 2018 7:25

Sunt curios cat de legal este si construirea de blocuri in spate la depozitul din bradet pe terenul acela mare de muti ani gol,am vaxut cum sa pus o tabla de informatii cum se construieste a stat exact 2 ore sa facut filmari si poze de acei care au montato si au luato ca sa nu vada lumea ce se construieste,PROCURORI UITATIVA SI LUATI INITIATIVA!!!@@

>

in 14 Februarie 2018 8:05

Sunt curios cat de legal este si construirea de blocuri in spate la depozitul din bradet pe terenul acela mare de muti ani gol,am vaxut cum sa pus o tabla de informatii cum se construieste a stat exact 2 ore sa facut filmari si poze de acei care au montato si au luato ca sa nu vada lumea ce se construieste,PROCURORI UITATIVA SI LUATI INITIATIVA!!!@@

>

in 14 Februarie 2018 8:27

foarte bine ca nu o sa mai fie tiganie pe centrul orasului,care este dornic de distractie nu i se pare mult sa mearga si mai departe decat la marginea Zalaului,noua nu ne prea arde de asa ceva,avem alte preocupari mai bune dacat sa stau la mese sa manac mici,sa beau si sa ascult manele

>

in 14 Februarie 2018 8:43

Tu 8:27,vorbeste in numele tau si inlocuieste :noi", cu "mine".Cat de cretin sa fii sa vii cu asemenea idee?Auzi,zilele zalaului, la aghires!!

>

in 14 Februarie 2018 8:51

Nu alegerea potrivita a locului pentru serbare reprezinta o problema . Problema principala apare in modul de comportare, in modul de a sarbatori,...scurt spus in CIVILIZATIE,...in CULTURA, ..in a trai unul pe langa altul fara de a-l jigni !

>

in 14 Februarie 2018 8:56

PRIORITATE NR 1 :sa se modernizeze intersectia de la spitalul judetean si parcarile din zona .

>

in 14 Februarie 2018 9:11

Propun ca Zilele Zalaului sa se mute la Simisna .

>

in 14 Februarie 2018 9:25

cred ca cineva important de pe acolo are teren la aghires si de aia se insista obsesiv cu ideea de a muta evenimentele acolo..altfel nu se justifica..de ce nu fac pe meses undeva,la popas ce loc bun era candva...

>

in 14 Februarie 2018 9:25

Pt 0:37 Dute la medic,ai probleme foarte mari!

>

in 14 Februarie 2018 9:53

Foarte bine ca se muta la aghires. Trebuie sa fim in rand cu civilizatia europeana.

>

in 14 Februarie 2018 10:09

Primaria Zalau: Gafa dupa gafa. Administratia locala de la municipiu si judet, una din cele mai incompetente dn tara.

>

in 14 Februarie 2018 11:03

Ma da prost tre sa fii sa faci asa ceva.

>

in 14 Februarie 2018 11:24

Pentru 0:37 dute inapoi la oi ca esti un cobani si esti olar !! dute la Moldova inapoi de unde ai venit cu tot neamul si cu rudele tale si pe tine ar trebuii inpuscat!!

>

in 14 Februarie 2018 12:53

domnule primar daca tot vreti sa faceti o investitie faceti-o la noi in stina ca sintem localitate a zalaului si atunci daca tot puneti paza o sa ne pazeasca si pe noi si nu o sa ne mai atace hotii(ma gindesc ca ati auzit ce spargere se dat in data de 8 febr 2018 asupra unei locuinte , ce bun era un paznic)sau pe dumneavoastra va intereseaza numai impozitul triplat

>

in 14 Februarie 2018 12:54

domnule primar daca tot vreti sa faceti o investitie faceti-o la noi in stina ca sintem localitate a zalaului si atunci daca tot puneti paza o sa ne pazeasca si pe noi si nu o sa ne mai atace hotii(ma gindesc ca ati auzit ce spargere se dat in data de 8 febr 2018 asupra unei locuinte , ce bun era un paznic)sau pe dumneavoastra va intereseaza numai impozitul triplat

>

in 14 Februarie 2018 12:54

domnule primar daca tot vreti sa faceti o investitie faceti-o la noi in stina ca sintem localitate a zalaului si atunci daca tot puneti paza o sa ne pazeasca si pe noi si nu o sa ne mai atace hotii(ma gindesc ca ati auzit ce spargere se dat in data de 8 febr 2018 asupra unei locuinte , ce bun era un paznic)sau pe dumneavoastra va intereseaza numai impozitul triplat

>

in 14 Februarie 2018 12:54

domnule primar daca tot vreti sa faceti o investitie faceti-o la noi in stina ca sintem localitate a zalaului si atunci daca tot puneti paza o sa ne pazeasca si pe noi si nu o sa ne mai atace hotii(ma gindesc ca ati auzit ce spargere se dat in data de 8 febr 2018 asupra unei locuinte , ce bun era un paznic)sau pe dumneavoastra va intereseaza numai impozitul triplat

>

in 14 Februarie 2018 16:41

F.B DL PRIMAR DUTI TIGANIA AFARA DIN ZALAU

>

in 14 Februarie 2018 16:49

Repara ulitele ma tigan borat de ciunt, incompetent e putin spus, gasca de securisti si comunisti. Orasul nu a aratat asa urat niciodata. Vreti taxe mai mari sa traiti bine de pe urma oamenilor muncitori. Risine ma jigodii comuniste.

>

in 14 Februarie 2018 17:12

De mine sa mute Zilele Zalaului la Covasna :))ca nu ma intereseaza, dar sa renunti la parcarea de la spital de care eate atata nevoie,parcul din fata spitaluli este dezastruos..pentru o scena la aghires cat de prost sa fi??? Desigur, nu sunt prosti,undeva exista interes...doar ca noi comentam aici,si ei isi fac treaba...

14.08.2017 0.37>

in 14 Februarie 2018 17:44

Pentru ala care,injuri ungurii!Sa o luam pe mata in carici si sa ne slobozim pe tine!Un grup de romani care,au prieteni unguri!

>

in 14 Februarie 2018 17:56

Ungurii sunt acum fratii romanilor ce hibe au fost intre ,sa le futa istoria AMIN.

>

in 14 Februarie 2018 19:49

Clar ca sunt interese in Agires este primar un lingau bun de al psd Bercean fiul unui fost primar care a fost destituit pe motiv de conflict de interese ,Doamne cat mai poti sa dai rabdare la poporul roman sa suporte hotii,mincinosii ,jegosii care ne conduc tara,ar trebuii acei oameni care sunt la pensie sa nu m-ai aiba drept de vot pt.ca sunt deja mai multi decat cei care muncesc

>

in 14 Februarie 2018 23:26

Seres dennis nu stie ca transportul participanților se poate realiza. Motiv că tot festivalul maghiarilor este susținut de primarii de comune care pot sa deplaseze unde va fi noua locație. Seres are masina deci si el poate sa meargă.

>

in 15 Februarie 2018 1:41

Mai bine siar face casa ciunt acolo si sasi puna el ziua agiresului.si in primul rand sa faca trotuarele in zona zidul cinezesc toate masinile parcate pe trotuar ciunt esti bun ca medic veterinar la caini ca primar nu cand ai jurat ai zis ca faci un oras fain neai mintit sati fie rusine.

Fraierii din Zalau>

in 15 Februarie 2018 11:31

Din pacate asta este Zalaul , un oras cu marea majoritate fiind niste taranoi toparlani , inculti si cu doar cateva clase mai mul ca si vagoanele CFR, niste besinosi plini se ifose si fite cu chilotii rupti in cur da cu pretentii de casa regala , ce mai , orice ai face si orice le-ai da , numai de bagat de vina sunt in stare , asa ca la la o nunta din Vaslui , jenantilor ! Si acum , hai sa vad cele mai hot commenturi de la cei cu besinile no.1 in freza ..... Traiasca PSD si comunitatea jalnica din Zalau ;-)

Nu mai platim>

in 15 Februarie 2018 13:28

Daca i-ati votat pe tzaranii astia precum Ciunt, aveti ceea ce ati dorit. Insa chiar si acum ar mai fi o solutie. Daca facem toti greva fiscala, adica nu mai platim anul asta nici un ban la primarie, pun pariu ca o sa isi reconsidere prioritatile micutul primar si gasca lui.

>

in 19 Februarie 2018 14:22

In zalau in toate institutiile din zalau nu se poate intampla nimic. Sefi se cunos intre ei,politia ,procuratura sunt cele ce supravegheaza ca nu cumva sa se intample ceva.daca nu e prefect il gasesti la casa de pensii.....sef ..si tot asa..aici se face rotatia cadrelor... CE MAI INCOACE INCOLO TOTI LUCREAZA LAOLALTA .\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.