Banii oferiti de Consiliul Judetean pentru activitati de sport si recreere «de interes judetean» revin in cea mai mare parte comunitatilor maghiare

6
2367

 

Banii oferiti de Consiliul Judetean pentru activitati  de sport si recreere  «de interes judetean» revin in cea  mai mare parte comunitatilor maghiare

Un total de 20 de proiecte, din cele 32 depuse, au fost declarate eligibile si vor primi o finan?are de câte 5.000 de lei fiecare, în cadrul "Programului de finantare nerambursabila pentru activitati non-profit de interes judetean, sportive si recreative", initiat de Consiliul Judetean Salaj. Restul de 12 proiecte au fost respinse pe motiv ca lipseau documente la dosar, ori proiectele au fost depuse dupa termenul limita prevazut de Consiliul Judetean Salaj.
O analiza sumara a proiectelor acceptate ne dezvaluie ca nu mai putin de 15 din cele 20 de proiecte vizeaza comunitati maghiare si apartin in general parohiilor reformate, dar si asociatiilor culturale maghiare. Patru proiecte, de exemplu, sunt ale comunei Crasna, iar doua ale comunei Camar.
Alt aspect inedit poate fi acela ca foarte multe proiecte au caracter religios, dar si titlurile proiectelor merita vazute, pentru ca arata pentru ce se duc cate 5.000 de lei de proiect, Dar ii lasam pe cititori sa aprecieze cat de utile sunt proiectele finantate; noi doar il putem pune in top, dupa titlu, pe ce intitulat "Alunga plictiseala", ca banii si asta pot face.
Redam lista completa proiectelor aprobate pentru a nu omite ceva interesant: 1 - Parohia Reformata Camar - Axa 1 "Educarea tinerilor în limba engleza si conferinta religioasa pentru tineri crestini". 2 - Fundatia Culturala Pro Camar - Axa 1 "Alunga plictiseala". 3 - Asociatia "Fiii satului Peceiu" - Axa 2 ""mpreuna pentru noi, impreuna pentru Peceiu - Recreere prin cultura, transmiterea traditiilor, obiceiuri culinare si sportul mintii". 4 - Parohia Reformata Lompirt - Axa 1 "Tabara crestina de dezvoltare a personalitatii". 5 - Asociatia Pro-Com Samsud - Axa 2 Cupa de fotbal "Szent Istvan". 6 - Parohia Reformata Zalau Dumbrava - Axa 2 Tabara pentru copii "Eu sunt calea, adevarul si viata". 7 - Parohia Reformata Zalau Bradet - Axa 1 "Tabara crestina pentru tineret". 8 - ACS Silvania Sport - Axa 2 "Organizarea de competitii a voleiului de plaja". 9 - Protopopiatul Reformat Simleu Silvaniei - Axa 1 "Tabara crestina pentru tineri". 10 - Asociatia Karaszfanband - Axa 1 "Tabara de tineret pentru muzicieni de fanfara". 11 - CS Protenis Simleu Silvaniei - Axa 2 stop_coloana "Stimularea tinerei generatii pentru practicarea sportului". 12 - AS Petofi Sandor - Axa 2 "Weekendul sportului în Crasna". 13 - AS Club Sportiv Crasna - Axa 2 "Promovarea sportului în comuna Crasna". 14 - AS Petofi Sandor - Axa 1 "Festival de dansuri populare". 15 - Parohia Reformata Crasna - Axa 1 "Saptamâna Bibliei pentru tineretul din Crasna". 16 - Parohia Reformata Deja - Axa 1 "Cunoa?terea naturii si a omului creat de Dumnezeu". 17 - Biserica Crestina Baptista Maghiara - Axa 1 "Tabara de vara pentru copii din Salaj". 18 - Parohia Ortodoxa Moiad - Axa 1 "Sfântul meu ocrotitor si pestisorul de aur". 19 - Asociatia Pro Archid - Axa 1 "A XIV-a tabara de tineret pentru diaspora de la Padis" . 20 - Parohia Reformata Archid - Axa 1 "Comemorarea a 500 de ani de la Reformatie".

Primaria Zalau da tot maghiarilor peste 60 la suta din banii alocati pentru programe culturale

Primaria Zalau acorda deocamdata finantare nerambursabila de 78.364 lei pentru proiecte, programe si actiuni culturale.
Asociatia culturala Szilagysag primeste suma de 48.000 lei pentru trei proiecte culturale: "Festivalul Minoritatilor Nationale" - 25.000 lei; "Ziua Portului Popular si gastronomiei Maghiare" - 13.000 lei; "Concert de Craciun pentru copii" - 10.000 lei.
Campean Roxana PFA primeste suma de 11.494 lei pentru doua proiecte culturale: "Scafandrierii - piesa de teatru", finantata cu 5.754 lei, si "Ziua Zanelor", finantata cu 5.740 lei.
Asociatia culturala "Prietenii Bibliotecii" primeste suma de 11.450 lei pentru un proiect cultural "Zalaul prin ochii tai".
Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad - Filiala Zalau primeste 7.420 lei pentru proiectul "Zalaul, punct de referinta pe harta culturala a tarii.

 

 

COMENTARII

  1. ajutoarele pleaca ,de regula,catre cei cu probleme de cultura sau fara cultura ,problema este ca beneficiarii n-au nimic in comun cu promovarea culturii nationale dincontra promoveaza contracultura

  2. Acele activitati culturale sunt un paravan pt. actiuni cu un puternic caracter sovin si revansit, efectiv tineri maghiari sunt indoctrinati cu ura pt. Romania li se prezinta o istorie falsa si denaturata a unei himere:asa zisa "Ungarie milenara"si totul pe banii Romaniei!

  3. dece nu se face cu acei bani si strazile nu sa promoveze chestii care nu sunt de interes national sau local, avem si noi ca oras un singur bulevard si cateva strazi mai des circulate care sunt sub orice critica ex strada tudor vladimirescu si simion barnutiu. eu ca si cetatean al orasului consider ca sunt mai importante proiectele de care sa beneficieze toata lumea. si cum scria persoana anterioara ca se face festival al maghiarilor si asa mai departe, oare cati cetateni ai orasului o sa se bucure pt asa ceva ? foarte putini. si at ar trebui sa se faca astfel de festivale de minoritati cand le vom avea si noi in ungaria.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.