SondajRSS Feed

Pe dascali, cu dreptatea in mana, guvernul ii prosteste cum vrea

Banii castigati in instanta de profesori se esaloneaza inca o data pe cinci ani

18 Octombrie 2017

Dupa ce banii castigati de profesori in instanta, prin sentinte judecatoresti, nu au fost cuprinsi anul acesta in buget si nu au fost inclusi nici la rectificarile bugetare, un nou proiect de lege este pregatit acum de premierul Mihai Tudose, liderul PSD Liviu Dragnea, ministrul Educatiei Liviu Pop si vicepremierul Marcel Ciolacu. Cei patru pun la cale esalonarea pe urmatorii 5 ani, incepand de la anul, a platii drepturilor salariale câstigate în instanta de catre personalul din învatamânt. 

Noul proiectul de Lege, care se refera la finantarea unor masuri în domeniul învatamântului, preluat de presa centrala, prevede ca se asigura de la bugetul de stat, începând cu anul 2018, fondurile necesare pentru executarea hotarârilor judecatoresti devenite executorii pâna la 31 decembrie 2017, "având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învatamânt".
Astfel, în 2018 se va pl?ti 5 la suta din valoarea titlului executoriu, iar în 2019 10 la suta. În 2020 ?i 2021 se va pl?ti câte 25 la suta din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plat?, 2022, valoarea s? creasc? la 35 la suta.
Sindicalistii ne-au explicat ca sunt doua categorii de profesori care au de primit bani de la stat. “n prima categorie intra dascalii membri de sindicat care au actionat guvernantii in instanta dupa ce, in 2008, li s-au acordat mariri salariale de 50 la suta, insa, in practica, nu au mai primit banii. Au avut castig de cauza, prin hotarari judecatoresti definitive. Guvernantii, pe fondul lipsei de bani, au propus esalonarea platilor in 3 transe: una in 2015, una in 2016, iar alta, reprezentand 35 la suta din suma, plus dobanzile aferente, in 2017, pana la finele anului. Primele doua transe au fost platite, ultima si cea mai consistenta nu.
A doua categorie de dascali o reprezinta cei care nu sunt membri de sindicat, deci drepturile lor nu au putut fi reprezent

Banii castigati in instanta de profesori  se esaloneaza inca o data pe cinci ani
ate de sindicate in instanta. Pentru ei s-a adoptat anul trecut Legea 85/2016, in baza careia trebuie sa primeasca si ei bani. Aceasta lege prevede o esalonare in 5 transe a sumelor: “n 2016, 5 la suta din bani; in 2017, 10 la suta, in 2018 si 2019 cate 25 la suta din suma; iar in 2020 diferenta de 35 la suta. Dascalii din aceasta categorie au primit anul trecut 5 la suta din suma, conform graficului, insa anul acesta nu au primit, pana in momentul de fata, cele 10 procente promise.
Cat priveste noul proiect de lege, prin care plata drepturilor salariale câstigate în instanta de catre personalul din învatamânt sa fie esalonata pe urmatorii 5 ani, incepand de la anul, sindicalistii salajeni din educatie spera ca acesta se refera doar la dascalii care nu sunt membri de sindicat, fiind insa beneficiari ai Legii 85/2016, in conditiile in care ei au primit doar o transa mica din suma totala.
“Ar fi culmea sa esaloneze platile celor care mai au de incasat doar o singura transa din toata suma. Dupa ce au asteptat atatia ani, sa le mai esaloneze acum pe inca cinci ani ultima transa ar fi prea de tot”, spun surse din randul sindicalistilor.
Ce mai este de remarcat la aceste esalonari ale banilor care li se cuvin profesorilor este ca se prevad in primii ani sume mici, de 5 la suta din suma datorata, iar platile cele mai consistente, de 35 la suta din suma datorata, sunt prevazute in al cincilea an al esalonarii. Iar la al cincilea an de plata nu se ajunge niciodata. Guvernantii nu au de unde sa-i dea si spera probabil sa li se piarda urma, sa intervina ceva, daca nu chiar o noua reesalonare. Ca cinci ani sunt multi, se poate intampla orice, inclusiv sa mai piara dintre beneficiari.

Vizualizari 1932
Comentarii articol

Comision direct motivant!>

in 18 Octombrie 2017 0:50

Bani online la calculator, eficient si usor. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

>

in 18 Octombrie 2017 1:28

In schimb functionarii publici sunt o categorie protejata. Apropo, acolo unde e institutia cu somajul(AJOFM)pe fiecare usa scrie Inspector.E clar ca au devenit inspectori cu diplome de Spiru si Goldis si "obtinand"aceasta inalta functie salariul e mult mai mare.Wow,e plin orasul de consilieri,inspectori,directori!Evident platiti cu varf si indesat de la buget.

oferta>

in 18 Octombrie 2017 7:22

Castiguri rapide la domiciliu! Numai pentru cei care au nevoie urgent de bani, acum: castigati simplu, printr-un program deja verificat si care functioneaza excelent! Trebuie doar sa aveti calculator si conexiune la internet. Nu e necesara niciun fel de experienta! Va asiguram noi toata instruirea de specialitate, gratuit. Trebuie doar sa ne cauti acum la adresa de email: mihalceamaria55@gmail.com

>

in 18 Octombrie 2017 7:45

Bine va face PSD-ul d-lor profesori ! I-ati votat vartos si aveti acum inspectoare sefa,ministru si esalonari . Asta da teapa !

>

in 18 Octombrie 2017 8:07

16 octombrie 2006

Esalonari>

in 18 Octombrie 2017 10:44

Trebuie spus totusi ca profesori care nu si-au primit bani sunt cei care au deschis procesul mai tarziu adica aplaudaci lui Basescu. Ponta a achitat hotararile instantei pana la acea data dar guvernul Ciolos nu a platit nimic.

>

in 18 Octombrie 2017 11:51

Daca nici acum nu fav grev? profesorii atunci,

>

in 18 Octombrie 2017 14:21

?eapa binemeritat? sa inve?e minte sa mai ,, indrazneasca sa creada,,!

14:21>

in 18 Octombrie 2017 14:38

Da ,ai dreptate ,sloganul electoral din "Indrazneste sa crezi ! " a fost reactualizat si suna cam asa "Indrazneste numai sa mai crezi !" ca apoi vezi tu .

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.