Bani pentru culturile afectate de secetă

0
79


Ordonanța 148 s-a publicat în Monitorul Oficial, urmează procedura de depunere a solicitărilor de către fermieri.

Ordonanța de Urgență 148 care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă a fost publicată marți, 2 septembrie, în Monitorul Oficial și, în termen de 10 zile de la publicare, va începe procedura de depunere a solicitărilor de către fermieri, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Termenul de depunere a cererilor la APIA este de zece zile, prim-ministrul dând asigurări că sunt alocate sumele necesare pentru a se putea face plățile.

„Am solicitat Ministerului Agriculturii celeritate în soluționarea cererilor, mai ales că s-au făcut evaluările, echipele de la nivelul prefecturilor au făcut evaluările pe suprafețele care au fost afectate, se poate certifica repede faptul că o cerere este legală și că un fermier este în dreptul legal de a beneficia de despăgubirile pentru pagubele provocate de secetă”, a declarat premierul.

Luna trecută, ministrul Agriculturii anunța că banii obținuți de ministerul pe care-l conduce la rectificarea bugetară din august, adică 850 de milioane de lei, ajung pentru a achita cel puțin 80 la sută din totalul despăgubirilor, restul de 20 la sută urmând să vină la rectificarea bugetară din octombrie.

Potrivit Ordonanței de Urgență, despăgubirile pe hectar sunt 925 lei pentru grâu și secară, 805 leu pentru triticale, 912 leu pentru orz, 951 lei pentru orzoaică, 772 lei pentru ovăz, 1002 lei pentru rapiță.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here