Bani de la stat pentru producătorii agricoli

0
216

Două sute de euro pentru tona de produse vândută procesatorilor și o sută de euro pentru fiecare tonă livrată direct consumatorilor finali

Producătorii agricoli care reușesc să își vândă marfa ar putea fi recompensați de către stat, începând de anul viitor, cu câte două sute de euro pentru fiecare tonă de produs vândut către procesatori sau cu câte o sută de euro pentru fiecare tonă vândută consumatorului final.

Un proiect de lege în acest sens a trecut deja de Senat și se află la Camera Deputaților, care e for decizional în acest caz.

Intră în categoria celor ce ar putea beneficia de astfel de prime producătorii de fructe, legume, cereale, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură, crescătorii de vite și păsări, acvacultorii.


Producătorii ar urma să primească de la stat câte 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar sau produs pescăresc vândut către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Dacă producătorii vor alege să vândă direct către consumatorul final, prima va fi de 100 de euro pentru fiecare tonă tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă vândute.

Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde direct consumatorilor.

Solicitanții trebuie să aibă atestat de producător sau licență de acvacultură și să dețină în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României, iar plata se va face doar după ce vor prezenta dovada comercializării produselor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here