SondajRSS Feed

S-au donat 20.000 de euro pentru reabilitarea Casei Memoriale a Sfinxului de la Badacin

Balul Rotary – gala de inalta tinuta la care participantii au dovedit respectul fata de marele inaintas Iuliu Maniu

26 Noiembrie 2018

Vineri seara, la Brilliant Parc, a fost un spectacol desavarsit din punct de vedere artistic si un moment in care spiritul national a fost la inaltime, prin atingerea scopului galei

Clubul Rotary Zalau a hotarat ca, in An Centenar, sa dea impulsul final pentru incheierea lucrarilor de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Badacin. Reabilitare care, in lipsa oricarui interes pentru monument din partea autoritatilor, a fost inceputa in 2015 la initiativa preotului greco-catolic din Badacin, Cristian Borz, care a demarat atunci o campanie de strangere de fonduri. Si tot ce s-a facut pana acum s-a facut din bani donati de romani cu spirit patriotic.
„n aceasta logica, rotarienii din Zalau au organizat vineri, 23 noiembrie, la Brilliant Parc, un bal pentru a impulsiona donatiile, scopul fiind finalizarea reabilitarii casei - simbol pentru istoria Marii Uniri, acum, de Centenar. Un proiect ambitios, important pentru identitatea nationala, avand in vedere personalitatea lui Iuliu Maniu, salajeanul înscris în paginile istoriei drept corifeul Marii Uniri.
Au raspuns invitatiei facute de Clubul Rotary Zalau, prin presedintele Gavril Iepure, peste 200 de persoane, care s-au aratat dispuse sa puna umarul, sufletul si resursele la dispozitia finalizarii reabilitarii Casei Memoriale Iuliu Maniu. Au fost, mai precis, 210 salajeni animati de dorinta de a mentine vie flacara spirituala a neamului. Donatiile au insumat la final 20.000 de euro. Suma despre care preotul Cristian Borz a apreciat ca este "peste asteptari". Sunt cei mai multi bani adunati vreodata in Salaj de o organizatie neguvernamentala pentru un obiectiv al comunitatii. Dar niciodata nu e prea mult, avand in vedere ca este pentru memoria „Sfinxului de la Badacin”, cel care spunea ca „nicio jertfa nu este prea mare când este pentru neam si tara”.

Presedinte Rotary Club Zalau, Gavril Iepure,
spune cum a aparut ideea galei si isi declara
satisfactia pentru reusita

"Clubul Rotary Zalau are 35 de membri activi. Eu sunt presedintele Rotary Zalau din iulie 2018 pana in iulie 2019, iar in luna martie am participat la seminarul de la Sibiu pentru pregatirea presedintilor alesi, unde ni s-a prezentat noua strategie a cluburilor din toata lumea. Sunt 35.000 de cluburi Rotary in toata lumea. Presedintele Rotary International, Barry Rassin, a venit cu un logo nou - "Be the inspiration". Acest lucru m-a determinat, fiind in an Centenar, sa lansez in club ideea unui proiect legat de reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Am fost cu o echipa din cadrul Clubului Rotary Zalau la Badacin, unde am discutat cu preotul Cristian Borz. Apoi am propus in cadrul Clubului Rotary Zalau proiectul "Terminarea reabilitarii casei Memoriale Iuliu Maniu", proiect ce a fost votat si sustinut de toti membri. Pregatirile pentru balul caritabil au inceput in luna septembrie.
Au participat 210 persoane, aici fiind incluse si cele 57 de firme care au sponsorizat acest eveniment achizitionand pachete de 1.500 de lei, de 3.000 de lei si de 4.500 de lei. Noua firme au achizitioant pachetul maxim de 4.500 lei – Multicom, Cemacon, Electrogrup, Fox Ttools, Remat Invest, Centrum Ra Trans, Holcim, Prosider si Fibrex Crasna. La finalul evenimentului am strans suma de 20.000 de euro, pe care o vom dona Casei Memoriale Iuliu Maniu.
Sunt bucuros ca am reu

Balul Rotary – gala de inalta tinuta la care participantii au dovedit respectul fata de marele inaintas Iuliu Maniu
sit sa ducem la bun sfarsit acest proiect, impreuna cu toti membrii Clubului Rotary Zalau. Am convingerea ca suma adunata, alaturi de alti bani pe care parintele Borz ii va strange, in vara anului 2019 Casa Memoriala Iuliu Maniu va fi inaugurata si deschisa publicului larg", ne-a declarat presedintele Clubului Rotary Zalau, Gavril Iepure.

Preotul Cristian Borz, parintele reabilitarii
monumentului de la Badacin, spune
ca rezultatul galei "a fost peste asteptari"

"Laud initiativa Clubului Rotary Zalau pentru organizarea acestui eveniment caritabil, care ne ajuta sa continuam lucrarile la Casa Memoriale Iuliu Maniu. Suma care s-a adunat, 20.000 de euro, depaseste asteptarile noastre si ne ajuta foarte mult sa ne apropiem de finalizarea lucrarilor. Noi primim constant donatii, dar sunt sume mici de la donatori din tara sau plecati in strainatate. Banii au fost investiti in lucrari. De exemplu, din septembrie si pana acum am zugravit in interior si exteriorul casei. Avem de finalizat pardoseala, pe o suprafata de 250 de metri patrati de parchet si pe 80 de metri patrati de marmura. Mai sunt de facut si de utilat doua grupuri sanitare, de finalizat instalatia electrica si montarea corpurilor de iluminat; apoi sunt instalatiile de supraveghere, instalatiile impotriva incendiului, instalatiile antiefractie. Apoi, cel mai important lucru este organizarea casei asa cum a fost ea, organizaera expozitiei. Sigur, astazi nu stim exact cat o sa ne coste exact organizarea expozitiei. Ar trebui o firma specializata sa ne ajute, sa ne spuna exact. Noi ne-am propus undeva anul viitor in vara sau in toamna sa putem face inaugurarea casei. Donatiile pe care le-am primit pana acum se ridica undeva la suma de 100.000 de euro. Devizul initial estimat de proiectanti a fost de 346.000 euro", a spus dupa evenimentul de vineri preotul care a avut initiativa reabilitarii Casei Iuliu Maniu de la Badacin.

Spectacolul a atins cote surprinzatoare

Momentul de patriotism de la Brilliant Parc a fost completat de un program artistic ca un deliciu.
“ndragitul actor zalauan Alin Panc a fost cel care a introdus in scena pe toata lumea, intr-un stil foarte degajat, reusind sa faca abil trecerea necesara de la solemn la confort emotional pentru participanti.
Momentul cunoscutei interprete de folclor Sava Negrean Brudascu a fost unul al romanismului si al identitatii salajene.
Apoi, dansatoarele si DJ-ul si-au facut datoria pentru o atmosefera placuta.
Spre final, insa, Grupul Vocal Anatholis, din Cluj Napoca, ce abordeaza genul pop-opera, a adus spectacolul la o cota surprinzatoare. Publicul a fost, pe rand, inmarmurit de calitatile vocale si instrumentale ale membrilor trupei, entuziasmat de repertoriu, adus in final la frenezie de recitalul celor de la Anatholis. Taxa de intrare la balul Rotary a fost de minim 300 de lei, dar cine platit doar atat categoric a oferit prea putin pentru ce a primit in schimb.

 

Vizualizari 3949
Comentarii articol (15)

>

in 26 Noiembrie 2018 1:42

Dacă cele 57 de firme au achiziționat pachetul minim,de 1500$, da suma aprox. suma strânsă. Restul?!

>

in 26 Noiembrie 2018 4:44

Popa BORZ:niciodata nu-i prea mult -referitor la lacomia popilor.

>

in 26 Noiembrie 2018 6:49

Mai lăsați cu sinxul... Sint alții maibnari ai mai importanți și nu-i pomenește nimeni... Istorie scrisa după ureche ca in perioada comunista sau schimbat doar actorii.

>

in 26 Noiembrie 2018 6:50

Mai mari

>

in 26 Noiembrie 2018 7:56

cine sunt masoni?

>

in 26 Noiembrie 2018 8:33

Amu in post facem lucruri de astea !

>

in 26 Noiembrie 2018 8:54

Pentru 1.42 si 4.44 Cu restul cumpara prezervative, ca sa nu mai ajungă în p.da mamii voastre niște spermatozoizi handicapați.

>

in 26 Noiembrie 2018 9:24

Greu epitet ,, sfinx” . Era mult mai digerabil de catre marea masa de votanti ,, Greuceanu “.

>

in 26 Noiembrie 2018 10:24

POATE...DACA NU AM JUDECA TOTI OAMENII DUPA CARACTERUL PROPRIU? AR MAI FI ASTFEL DE MESAJE JIGNITOARE LA ADRESA CELOR CARE CHIAR FAC FAPTE DE CARE NOI NU SUNTEM IN STARE? INTREB SI EU...\r\n

>

in 26 Noiembrie 2018 10:37

Jigodia de securist marc nu a fost? Sa dea un leu comunistul!

>

in 26 Noiembrie 2018 11:14

Doi oameni de calitate exceptionala a dat Salajul,politicii romanesti:IULIU MANIU si CORNELIU COPOSU.\r\n Unii,dintre cei care posteaza,apreciaza doar minciuna,hotia si prostia.Merita compasiune!!

>

in 26 Noiembrie 2018 13:17

Da saracu Istrate no putut lua pachetu maxim?!?

>

in 26 Noiembrie 2018 19:49

11:14...nu te-ai prins,este vorba de lacomia preotilor.Se facea din donatii castelul Peles nu o biata bojdeuca .Sa ajungem la apelativul SFINX, frizeaza orice bun simt.Numai catedrala idioata de la bucuresti mai trebuia amintita.OAMENI ADUSI DE PREOTI IN FEUDALISM!!!!!!!!

>

in 26 Noiembrie 2018 19:54

cand cumperi cu 1 leu si revinzi cu 2 lei ,tu patron, crezi ca e afacere.E camatarie nene, poti dona oricat tot focul IADULUI te va inghiti.Profiti de niste conjuncturi.Fa nene niste piulite si vinde-le .Te-ai ars aici plasand banii in niste fosile inutile!

>

in 26 Noiembrie 2018 22:40

BALOANE DE SAPUN , SA SE BATA IN PIEPT CU ELE. iN FOND S-AU DISTRAT PE BANI MULTI SA-I UMPLE PUNGA LUI NESATULUL ISTRATE RADU . BINE AU FACUT CEI DE LA C.J SALAJ CA NU AU MARSAT LA EXCROCHERIILE DE PE "LANGA"..

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.