Autoritățile pregătesc restricții în contextul creșterii cazurilor de coronavirus

0
600

Pe fondul creșterii accelerate a cazurilor de coronavirus la nivelul întregii țări, autoritățile pregătesc noi restricții pentru populație. Potrivit autorităților, la nivel național, evoluția pandemiei este pe un trend ascendent, în contextul în care în luna septembrie oamenii au revenit din concedii, s-au redeschis restaurantele, teatrele, cinematografele și a început școala.

Principalele măsuri care vor fi luate în discuție în cadrul ședințelor Comitetelor Județene sunt: obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile aglomerate, atât în spațiile deschise cât și în cele închise, carantinarea localităților unde se înregistrează 3 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, interzicerea evenimentelor precum nunți sau botezuri în localitățile cu peste 1,5 de cazuri la mia de locuitori, acolo unde există incidență de peste 1,5 la mie toți agenții economici, instituțiile publice și private trebuie să ia în considerare munca la domiciliu, iar unde nu există această posibilitate, decalarea programului angajaților.

In schimb, va fi permisă organizarea de adunări religioase însă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul pe raza localităților unde se desfășoară evenimentul, fără participarea pelerinilor din alte zone.

”Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în locul unde se desfășoară evenimentul”, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Persoanele care vin din țări care au o rată de incidență mai mare decât cea din România, vor fi nevoite să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

”Pentru cetățenii care vin din țări cu un indice mai ridicat se impun anumite reguli: cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Printre țările din care se intră în carantină la domiciliu pentru 14 zile se numără Israel, Argentina, Spania, Cehia, Republica Moldova, Franţa, Olanda, Belgia,  Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Islanda, Luxembourg, Ungaria,  Slovacia, Ucraina, Austria.

Potrivit lui Raed Arafat, în perioada următoare se vor intensifica controalele în vederea respectării regulilor.

”Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor. Ne așteptăm la colaborarea populației: purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor”, a declarat Raed Arafat.

In zilele următoare, toate comitetele județene pentru Situații de Urgență se vor reuni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică din fiecare județ și impunerea, după caz, a eventualelor restricții. 

Având în vedere situația îngrijorătoare privind numărul mare de cazuri de coronavirus, autoritățile fac apel la populație să respecte regulile privind portul măștii, păstrarea distanței fizice, dezinfectarea mâinilor dar și evitarea zonelor aglomerate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here