SondajRSS Feed

Autobuzul centenar, inaugurat de oficialitati, la Zalau

24 Septembrie 2018

Curiosii sau pasionatii de istoria Romaniei, pot vizita, in urmatoarele saptamani autobuzul care celebreaza un secol de existenta a statului roman

Autobuzul Centenar, dedicat evidentierii contributiei personalitatilor din Salaj la infaptuirea Marii Uniri a fost inaugurat, zilele trecute, pe platoul situat in centrul municipiului Zalaului. Timp de trei saptamani va stationa la Zalau, dupa care va urma un traseu in intreg judetul pentru a face cunoscute istoria Romaniei moderne si oamenii care au scris-o.

„Astazi este o zi extrem de importanta pentru noi, cei de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, pentru ca, in sfarsit, am reusit sa finalizam, spun eu, cel mai important proiect dedicat celebrarii Centenarului Marii Uniri, un proiect pe care am incercat sa-l denumim, oarecum metaforic, Centenar Calator. si ne-am dorit acest lucru pentru ca am vrut sa aducem in fata dumneavoastra, intr-o maniera cu totul altfel fata de ceea ce v-am obisnuit de-a lungul timpului, o maniera, spunem noi, nu doar inedita, dar si atractiva si foarte accesibila, informatii despre elemente de istorie locala, istorie nationala si in principal de a vorbi si a va invita sa descoperiti contributia salajenilor la fondarea Romaniei moderne, la infaptuirea Marii Uniri”, a declarat managerul Muzeului Judetean de Istorie si Artra Zalau, Corina Bejinariu, initiatorul acestui inedit proiect, finantat de Consiliul Judetean Salaj.

„Nu a fost cea mai usoara varianta pentru care am optat. Ne era mult mai la indemana sa organizam o astfel de expozitie in muzeu, dar pentru ca ne dorim sa ajungem la cat mai mult public, la categorii diferite de public si pentru ca stradania noastra este aceea de a educa tinerii, de a-i apropia de muzeu, de a-i invata sa vina si sa petreaca si sa se implice in activitatile muzeului, am considerat ca asemenea formula, un autobuz-expozitie, este poate mai atractiva tocmai pentru ca e

Autobuzul centenar, inaugurat de oficialitati, la Zalau
ste altfel. Pentru mai multa interactivitate, expozitia contine si o aplicatie on-line, un joc de cultura generala adresat in principal tinerilor, cu posibilitati de inregistrare a jucatorilor, cu patru nivele de dificultate. Raspunsul la toate intrebarile exista in afisajul de pe autobuz. La sfarsitul anului, cei care vor avea cele mai mari punctaje vor fi premiati”, a mai declarat Bejinariu.

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj a afirmat ca „e vorba de 100 de ani de istorie pe roti, folosind cele mai noi mijloace de prezentare pe care le ai la indemana, unele dintre ele chiar foarte noi. Cred ca marele avantaj este cel al mobilitatii si posibilitatii de a duce aceasta informatie, istoria, si in locuri care sunt mai putin accesibile, unde ajunge mai greu sau unde oamenii duc dorul unor informatii de acest fel. in acest an vorbim de Centenar. Ideea ramane valabila si pentru viitor si cred ca poate fi folosita si cu alte ocazii”.

La eveniment au mai fost prezenti reprezentanti ai Primariei Zalau, ai societatii de transport public de calatori, SC Transurbis SA Zalau, si ai Institutiei Prefectului Judetului Salaj.

Autobuzul Centenar va stationa si va putea fi vizitat timp de trei saptamani pe platoul din centrul municipiului Zalau, dupa care isi va incepe calatoria prin judet, in cele trei orase, simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, dar si in localitatile care au dat personalitatile salajene cu contributii importante la Marea Unire.

Vizualizari 1995
Comentarii articol

>

in 24 Septembrie 2018 1:47

Gargara

>

in 24 Septembrie 2018 8:17

PULIMEA...\r\n

>

in 24 Septembrie 2018 8:29

Statul roman exista din 1859 prin unirea Moldovei cu Valahia, in 1918 s-a facut reintregirea statului in granitele lui nationale firesti.

>

in 24 Septembrie 2018 11:33

Daca reprezinti institutiile statului si in urma deciziilor tale, furi statu, poti fi si patriot?

>

in 24 Septembrie 2018 11:43

Ce categorie de public a participat la inaugurare ? Fotografia spune tot!

11:33>

in 24 Septembrie 2018 11:52

Cat adevar ,trist din pacate.

alta mizerie pesede>

in 24 Septembrie 2018 11:57

Ai de plm cat de nenorociti pot fi! Dupa ce CJ a taraganat ani de zile finantarea pentru renovarea casei lui Maniu acum au tupeul sa faca autobuz centenar Romania 100 pe care pun chipul lui Maniu! Marc si psd sunteti o mizerie! Nu aveti pic de verticalitate, nimic, non-valori, zero, multime vida!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.