Apel pentru donare de sânge. Transport gratuit pentru donatorii din Jibou

Un grup de tineri din Jibou organizează, sâmbătă, o acţiune de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj din Zalău, cu transport gratuit pentru donatorii din oraşul de pe Someş.

Iniţiativa tinerilor din Jibou vine în contextul în care Centrul, în condiţiile pandemiei provocate de COVID-19, se confruntă cu o scădere cu 40 la sută a donatorilor, comparativ cu perioada similară din 2019.

Grupul de tineri, reuniţi sub numele “Prieteni pentru patrie” a lansat un apel pe Facebook pentru evenimentul de sâmbătă.

“Dragi prieteni, se spune că este “mai ferice a da decât a lua”. Donând sânge, pui, la propriu, din tine în celălalt! Un donar este egal cu trei vieţi salvate. Suntem cu toții într-o pandemie din care sperăm să ieșim cu bine cât mai repede. Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a făcut un apel grupului nostru deoarece se află într-o nevoie acută de sânge.

Dată fiind pandemia, Centrul de Transfuzii nu s-a mai putut deplasa în teritoriu și numărul donatorilor a scăzut dramatic. Haideți să ne ajutăm semenii aflați în nevoie acută de sânge și să donăm în număr mare.

Vino sâmbătă, 8 august în intervalul orar 08:00-12:00 dimineața la Centrul de Transfuzii Zalău, de pe strada Simion Bărnuțiu nr. 91 și donează sânge alături de noi!

Înscrierile se fac accesând linkul de mai jos:

https://forms.gle/yyY51WcSSmBMZmWP7

De asemenea, grupul nostru asigură transportul celor care locuiesc în orașul Jibou. Vom avea măști de protecție, dezinfectanți, vom păstra distanța regulamentară și vor fi luate toate măsurile sanitare necesare. Există o mulțime de beneficii pentru sănătatea celor care donează sânge și de asemenea fiecare donator va primi bonuri de masă în valoare de 60 de lei.

Tocmai ai donat sânge, nu ai 18 ani sau nu poți dona chiar acum? Nicio problemă! Avem nevoie de tine și de implicarea ta! Cheamă-ți părinții, rudele, prietenii, colegii și vecinii să doneze!”, se arată în apelul menţionat.

Potrivit unuia din organizatorii acţiunii, Alexandru Ghiuruţan, deja există 10 persoane confirmate, dar se aşteaptă şi alte înscrieri.

Pandemia a redus considerabil numărul donatorilor

“Adresabilitatea a scăzut puternic în ultima perioadă. Faţă de anul trecut, numărul donatorilor este cu circa 40% la mic în Sălaj. Pe de o parte, nu ne mai putem deplasa în judeţ, din cauza pandemiei, iar pe de altă parte există probabil şi o reticenţă din partea oamenilor, din aceleaşi motive”, susţine Cristina Ilieş, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj.

Potrivit directorului Centrului, o altă acţiune de donare de sânge va fi organizată în data de 29 august.  

Pentru a putea dona trebuie respectate anumite condiţii: vârsta să fie cuprinsă între 18-60 de ani; greutate corporală minimă de 50 kg; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; valoarea hemoglobinei să nu fie sub pragul de 125g/l pentru femei și 135g/l pentru bărbați; să nu prezentați afecțiuni cronice și intercurente recente (exemple: viroze respiratorii); intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile.

Cei care donează beneficiază de analizele gratuite, la fața locului. Înainte de donare este necesar un mic dejun consistent și consumarea unei cantităţi considerabile de apă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *