Apa de ploaie

0
8


S-a dat sfara-n… judet ca grindina a facut ravagii intr-un sat si specialistii din administratie (ori cum li s-o fi spunand), au purces sa vada cu ochii lor dezastrul. Sa constate si sa evalueze pagubele. Apoi, de la resedinta de judet, au avut de informat guvernantii despre pagubele inregistrate. Forfota, estimari, calcule, multe scripte, telefoane. Multa, multa munca…
Nu e pentru prima oara cand comunitatile salajene raman ravasite de stihiile naturii. Si de cate ori s-a petrecut cate o grozavie, s-a batut toba, s-au trimis rapoarte la Bucuresti si s-a asteptat mila alesilor nostri. Dar mult s-a asteptat.
De multe ori a primit si Salajul cate ceva. Evident, nu pe masura pagubelor, ci doar atat cat sa ni se inchida gura, sa nu putem spune ca nu am fost luati in seama. Au fost insa si situatii, multe, din pacate, cand rapoartele comisiilor si comitetelor noastre nu au primit nici un raspuns. S-a asternut uitarea peste multe asezari ravasite. Din varii motive. Fie pentru ca Salajul nu a fost chiar atat de afectat cum au fost unele judete din Moldova ori din sudul tarii, fie pentru ca reprezentantii nostri nu au stiut sa insiste destul de tare pentru ceea ce ni se cuvenea, ori hartiile noastre au avut nesansa sa zaca uitate in vreun sertar.
Oamenii insa nu au uitat. Pentru ca nu se poate sterge cu buretele groaza pe care o ai cand iti vezi munca naruita, spaima ca nu e nimeni langa tine sa te ajute. Pana la urma, s-au descurcat cum au putut. S-au sprijinit unii pe altii, au recladit ce s-a daramat. Au insamantat a doua oara terenurile pe care le-au “sters” apele, ori si-au cumparat alte animale. Au batut mai apoi, la portile primariilor sa intrebe daca nu primesc bani de la Guvern. Pentru ca li s-ar fi cuvenit. Dar, de cele mai multe ori, s-a dovedit a fi pierdere de timp.
Pana la urma, cu atata au ramas: cu rapoartele facute, trimise la ministere si guvernanti. Apa de ploaie a mai dat de lucru unor comisii si comitete si a spalat rodul muncii unor sarmani. Si, in acelasi timp, a dat prilej alesilor sa-si faca prezenta in zonele afectate, sa-si expuna fata la popor pentru a-si arata sprijinul si compasiunea si pentru a mai minti, pentru a nu stiu cata oara, ca statul va fi alaturi de cei napastuiti. Apa de ploaie…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here