SondajRSS Feed

Apa de la arteziana nu este potabila, iar apa rea de la robinet este „perfecta”

8 Noiembrie 2012
Locuitorii Zalaului sunt pusi in fata unei situatii aberante. Care rau sa-l aleaga. Apa plina de amoniac, dar pe care o pot bea si pe care o iau cu bidoanele de la fantanile arteziene din Zalau sau apa declarata potabila de autoritati, dar imposibil de consumat, care curge la robinet distribuita de Compania de Apa Somes si care costa. Si nu putin.

Autoritatile nu au finalizat inca ancheta pentru a descoperi „care-i buba” cu apa de la robinetul fiecarui zalauan de o saptamana incoace, de miroase si are un gust ciudat. Apa care este declarata, potrivit analizelor si datelor reprezentantilor Companiei de Apa Somes, sucursala Salaj, si ale reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj in urma verificarii buletinelor de analiza, apa potabila ce respecta normele de calitate impuse de legea 458/2002. Directorul Com-paniei de Apa Eugen Pop ne asigura ca apa este „perfecta”. Dar, in ciuda faptului ca apa de la robinet este „potabila”, nimeni nu o poate bea, iar zalauanii prefera si consuma zilnic apa de la cismele. Dupa ce au studiat analizele Companiei de Apa, re-prezentantii DSP au demarat o ancheta si fac analizele proprii, ale caror rezultat nu ne-a parvenit inca.

Pe de alta parte, Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj avertizeaza ca pentru apa de la fantanile din oras nu s-a putut emite aviz de potabilitate deoarece analizele efectuate arata ca apa are o concentratie de amoniac chiar si de 19 ori mai mare decat limita admisa de lege. Legea 458 prevede ca in apa potabila concentratia de amoniac nu trebuie sa depaseasca 0,5 miligrame la fiecare litru de apa. „Nu am acordat pentru nici una dintre fantanile arteziene din oras aviz de potabilitate, deoarece cantitatile de amoniac rezultate in urma analizelor efectuate sunt cuprinse intre 2,08 si 9,35 miligrame pe litru. Insa nu putem pune dop acestor fantani, fiind izvoare naturale. Tot ce putem face este sa informam populatia ca se supune unui risc prin consumarea apei”, a precizat Ligia Marincas, directorul executiv al DSP Salaj.

Pentru ca la robinet curge o apa potabila care miroase de-ti muta nasul, are un gust respingator si nu merita cei 2,39 de lei pe metru cub, zalauanii continua sa bea si sa gateasca mancare cu apa... nepotabila de la fantanile arteziene.

Zalauanii gasesc apa buna d
Apa de la arteziana nu este potabila, iar apa rea de la robinet este „perfecta”
e baut doar pe Meses

Ultima testare a apei de la fantanile arteziene din Zalau s-a efectuat in luna mai a acestui an. A fost analizata apa din noua izvoare din oras si din alte trei izvoare - unul de pe Meses, de la Treznea si de la iesirea spre Hereclean, dupa cum informau la momentul respectiv reprezentantii DSP Salaj. La izvoarele din Zalau - de pe strada Corneliu Coposu (fosta Republicii), de pe strada 22 Decembrie 1989 (Tip-Top), de la Oborul de vite (strada Crasnei), de pe strada Dobrogeanu Gherea, de la Ciresica (strada Crasnei), din Piata Iuliu Maniu (la ingerasi), de la Posta, de la Astralis si de pe Sarmas - apa nu este potabila pentru ca amoniacul este prezent in apa intr-o concentratie mai mare de la patru pana la 19 ori. Iar singurele izvoare de la care putem lua apa potabila sunt cele de pe Meses.

Reprezentantii DSP au transmis rezultatele analizelor Primariei Zalau cu indicatia ca macar la fantana de pe Corneliu Coposu sa se afiseze si o placuta prin care oamenii sa fie informati ca apa nu este potabila, deoarece, pe langa amoniac, contine si alte substante peste limita permisa de lege. De ce au montat placuta doar acolo daca potrivit legii la nici una dintre fantani nu este apa potabila?

Unii prefera amoniacul in locul „apei potabile” de la robinet

Oamenii care consuma zilnic apa de la cismele spun ca nu-i deranjeaza prezenta amoniacului in apa peste limita, deoarece lasa recipientele fara capac si amoniacul se evapora. „Decat sa beau apa de la robinet, care e imbacsita cu clor, mai bine beau din asta. Tot timpul am ignorat analizele pentru ca apa de aici este mai buna decat cea pe care o platesc in fiecare luna si care vine murdara de cateva zile incoace”, ne spune o zalauanca ce ia zilnic apa de la cismeaua Tip-Top. Si ca ea, sunt mii de zalauani pe care-i vedem zilnic stand la coada cu bidoanele in mana.

Vizualizari 4619
Comentarii articol (31)

>

in 8 Noiembrie 2012 10:10

Stati linistiti Zalauani ,pe astia din conducere pe care i-am votat an de an nu le pasa de noi ,infectia de apa care vine la robinetele noastre nu e buna nici de dus... saptamana viitoare au promis ca vin la Zalau si PRO TV SI ANTENA 1 sa faca un reportaj cu ce apa avem de cateva saptamani ,cat dureaza o analiza la apa ..... va spun eu sunt probleme dupa cati bani sau bagat in retele nu ar trebui sa fie.

>

in 8 Noiembrie 2012 11:16

1. Cum poate fi catalogata o apa care are miroas, e murdara / ruginita, drept o apa potabila / ,,perfecta'' asa cum declara reprezentantul Companiei de apa Somes? 2. Daca asupra fantanelor arteziene din oras nu s-a putut emite aviz de apa potabila, DE CE NU SUNT INTERZISE? Explicatia ce o da DSP Salaj este halucinanta: ,,pt ca sunt izvoare naturale si nu putem sa le punem dop'' , daca ipotetic vorbind din acele izvoare ar curge cianura, conform logicii DSP nu trebuie inchise pt sunt izvoare naturale.. Pt ceea ce se intampla cu apa acum la Zalau, ar trebui 10 mii de oamnei in strada, devastat sediul DSP, Primaria, Prefectura, Cj. si arsi de vii ca in evul mediu, in piata publica directorii acestor institutii. E STRIGATOR LA CER!!! E VORBA DE SANATATEA OAMNEILOR, CE NAIBA!

>

in 8 Noiembrie 2012 11:29

La nici una dintre fantanile arteziene din oras nu scrie ca apa nu este potabila, sunt acele placute pe care scrie valorile de concentratie, dar cati stiu ce inseamna ele? Astfel ei (DSP) se deroga de orice vina cum ca informeaza cu privire la apa ce o bem, dar in realitate majoritatea oamenilor habar nu au ce inseamna acele valori. MARLANII NAIBII CE SUNT!!!

>

in 8 Noiembrie 2012 11:42

Credeti ca vreuna din personajele amintite cu responsabilitati in administrarea orasului sau asigurarea starii de sanatate a populatiei beau apa de la robinet.La cite surse suplimentare de venit au nu folosesc apa de la robinet.Indemnizatiile de consilieri sunt interesul nu sanatatea populatiei.

pt 11 ;52>

in 8 Noiembrie 2012 11:56

Spuneti-mi si mie care-i aialalta clasa politica,care nu-i de cacat. Ca de votat tre'sa votam cu cineva si zau nu mai stim cu cine.

>

in 8 Noiembrie 2012 12:04

vina e a noastra, a oamenilor. pt ca nu reactionam. apa de proasta calitate nu de o saptamana e asa. doar ca nimeni nu a luat atitudine. degeaba scriem comentarii la articolele din ziar daca nu se fac plangeri scrise sau macar telefonice. sau nu se duc probe de apa la analiza!!! oameni buni, treziti-va, e vb de sanatatea noastra. platim bani grei pt a ne distruge sanatatea?!

>

in 8 Noiembrie 2012 12:39

Ceea ce face DSP-ul este grav, nu realizeaza o corecta informare a cetatenilor, tainueste, ascunde date privitor la apa destinata consumului larg, nepublicand in spatiul acestor fantani ca apa nu este potabila. Este o grava incalcare a legii.

>

in 8 Noiembrie 2012 12:43

ptr. 12. o4. !!!! aveti dreptate npi oamenii santem de vina!!!Dar degeaba incerca, sa facem plangeri telefonice, asa am procedat si eu personal, ieri, am sunat la nr.de telefon care este dat pe factura, si dupa ce mi-a raspuns de la centrala...si am spus ce problema am, mi-a facut legatura, nu stiu unde...si am ascultat muzica.....!!!!!!! dupe ce am fost destul de nervos ptr apa, sa mai ascult si muzica vreo 5 minute.sa mai consum si impuls pe degeaba ...pana cand m-am enervat si am inchis telefonul....Cu ce am ramas?????????????? Ar trebui sa cerem si o anexa la factura curenta cu analiza facuta lunar ...si astfel am avea documentatia in mana , cu care sa ne ducem la reclamatii, si sa refuzam plata facturii...ESte un furt curat din buzunarul omului ce se face !!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pana cand ?????????????????

>

in 8 Noiembrie 2012 13:05

Pina cind toate numirile in functii de decizie se vor face pe critetii politice.In taoate institutiile statului exista persoane care pot gestiona problemele dar nefiind angajati politic nu-i ia nimeni in seama , ba dimpotriva sunt tinuti sub obroc ca sa nu reprezinte o amenintare pentru cei numiti politic,Acesti politruci semidocti nu sunt interesati decit de leafa ,masina institutiei , bonurile de combustibili, chermezele colective si neaparat cite-o amanta focoasa .

>

in 8 Noiembrie 2012 13:06

singurul zaharia care poate rezolva problema!

>

in 8 Noiembrie 2012 13:12

Nu-l vrea Raducu pe motiv ca nu marseaza la matrapazlicurile financiare privind investitiile de la Compania de apa .

>

in 8 Noiembrie 2012 13:23

gunoaielorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr sa va moara toata familiaaaaaaaaaaaaaaaaa de la cel mic la cel mare paduchilor sa vedeti cind va va vizita aia flaminzi va fi vai de curva de mama voastra sobolanilor vedti cum traversati drumul

>

in 8 Noiembrie 2012 13:40

Interpretarea datelor de pe placutele afistae la fiecare fantana revine tot in sarcina DSP, dar nu o fac pt ca stiu ca nu exista o alternativa, astfel in mod voit si cu buna stiinta, realizeaza doar o informare partiala, stiintifica, bazandu-se pe faptul ca majoritatea oamenilor nu inteleg aceste valori. Intrebarea pt ei e simpla: de ce nu afiseaza pe fiecare fantna, pe intelesul tuturor: apa nu este potabila?

>

in 8 Noiembrie 2012 15:37

Eugen Pop ! citeste dintr-un manual de clasa a 5-a definitia izvorului (de apa) Toate izvoarele sunt naturale, iar cele forate, sapate nu sunt izvoare, sunt fantani !

>

in 8 Noiembrie 2012 19:09

dupa atita timp e cea mai mare prostie sa mai reclame cineva fel si chip noi omeni trebuie sa ne unim sa mergem la primarie sa cerem rezolvare urgenta si dimisia primarului capilnas care in atita timp nu a dat un semn de rezolvare pentru acest caz sensibil unde este vorba de sanatatea populatiei.

>

in 8 Noiembrie 2012 19:13

noi omeni trebuie sa ne unim sa mergem la primarie sa cerem dimisia primarului capilnasi care de atita timp ne trateaza cu indiferenta fara sa ia masuri urgente.

>

in 8 Noiembrie 2012 19:15

noi omeni trebuie sa ne unim sa mergem la primarie sa cerem dimisia primarului capilnasi care de atita timp ne trateaza cu indiferenta fara sa ia masuri urgente.

>

in 8 Noiembrie 2012 19:29

ce putem astepta de la o institutie care este la 50 m de la fantana din centru, din fereastra lor poate obseva , cum taximetristii spala masinile la fantana si mai fac si necesitatiile tot acolo

>

in 8 Noiembrie 2012 23:16

NO TIBI TU FA MONUMENTUL LUI MIHAI VITEAZU IN LOC SA ADUCI APA DE BAUT LA OAMENI JAVRA DE SECURIST,HUOOO

>

in 9 Noiembrie 2012 8:49

Poate ca la reabilitarea de la Varsolt s-a folosit ciment adus de langa Cernobil (radiat) la pret f. mic. Sunt in stare de orice , numai sa castige mult,. NESIMTITII

>

in 10 Noiembrie 2012 10:34

s-a imbolnavit cineva din cauza apei arteziene? ca si pe vremea ailalta stateam la coada la arteziana.

>

in 10 Noiembrie 2012 17:49

pt 10.34. --- va sugerez sa va documentai cu privire la riscurile pe termen lung ale amoniacului in organism.

APA>

in 10 Noiembrie 2012 22:04

SALAJENI TACETI SI BETI CE VA DAT DL ZAHARIA CAND AFOST SEF LA APE BETI CONTRACTE CARE LEATI SEMNAT CA FRAIERII FARA SA CONSULTATI UN AVOCAT EXISTA SCARA DE BLOC CARE NU A SEMNAT CONTRACT CONDOMINIAL SI ODUCE BINE RESTU TRAGETIO CACI VATI FACUT CU MANA VOASTRA HHHAAA HA HA

Apa>

in 11 Noiembrie 2012 19:47

E simply. Deschideti o causal. Dati in judecata Primaria orasului Dati in judecata Firma de ape. E simplu......si se v termina o data cu excrocheriile ...... Cei mai prosti oameni se afla in Zalau.....oras plain de PUPINCURISTI.......

MAMALIGARI>

in 11 Noiembrie 2012 19:47

MAMALIGA NU EXPLODEAZA ASA CA TACETI SI BETI CA SUNTETI PRECUM NISTE OI .CAND A FOST VORBA DE TAXAREA APEI PE TOT BLOCU ATI TACUT ,CAND ACU APA I CA PULA TACETI IN LOC SA IESITI IN STRADA SAI SCUTURATI UN PIC ACOLO LA COMPANIA DE APA DAR MAMALIGA NU EXPLODEAZA ASA CA TACETI SI BETI CE AVETI SI CE VA CURGE LA ROBINETE OI CE SUNTETI

>

in 12 Noiembrie 2012 10:17

ar trebui sa ne antelegem si sa mergem toti la nemernici astia si sa le cerem sa ia masurile necesare,daca steptam sa ia masuri gunoaiele astea,noi trebuie sa mergem si cu apa la analize si sa nu ne miscam de acolo pina nu ni se da rezultatulanalizei apei

oameni buni>

in 12 Noiembrie 2012 12:22

mai oameni buni ce vina are primarul de calitatea apei potabile,pentru ce sa isi dea demisia daca apa nu este buna,nu el este autorul ci cei de la apele romane care baga in buzunar zeci de milioane de lei lunar de pe urma noastra si la capitolul investitii nimic,ei trebuie trasi la raspundere,unde sunt banii si din ce provin,trebuie mers cu mic cu mare peste ei........

>

in 12 Noiembrie 2012 12:44

Cei de la DSP nu pot afisa pe fantanile arteziene cum ca ar fi nepotabile din simplul motiv, ca prezenta de amoniu nu reprezinta un risc. Derivatele amoniului, adica nitratii si mai ales nitritii sunt periculosi, care insa nu sunt prezenti in aceste ape. Prezenta amoniului poate indica aparitia unor infiltartii, de exemplu de la canal, in panza freatica, insa la apele arteziene nu este cazul, fiind la o adancime mai mare. Am si-o intrebare: cei de la DSP de unde beau apa?

>

in 13 Noiembrie 2012 14:48

Pai cumnu sunt placute? Pe Crasnei este placuta in care iti spune ca apa este perfecta conform ultimelor studii facute acolo. Iti spune exact ce contine. VOI VA BATETI JOC DE NOI??/?????CU afisele????

>

in 14 Noiembrie 2012 17:33

Atunci de ce tocmai directorea DSP spune in acest interviu ca nu poate sa acorde nici uneia dintre fantanile din zalau, aviz de potabilitate? din moment ce prezenta de amoniac in apa este peste limita prevazute de lege, rezulta ca APA NU ESTE POTABILA.

>

in 14 Noiembrie 2012 21:04

Stramosii nostri cand isi stabileau resedinta undeva se orientau sa fie linga o sursa de apa linga padure siu sa aiba si teren arabil sa poata cultiva cele necesare traiului.Acuma traim intr-o lume globalizata, cui nu i place apa din Zalau se poate muta pe malurile Senei sau oriunde, nu vatine nimeni cu forta aici. Sunteti liberi sa plecati

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.