Salajenii consuma gaz mai putin

Pentru a evita facturile mari, salajenii fac economie la gaze.
In prag de iarna, una dintre preocuparile majore ale populatiei din Salaj este factura de gaz. Meteorologii anunta o iarna grea pentru sezonul 2011-2012 ceea ce va determina o crestere a consumului de gaz, avandu-se in vedere ca majoritatea locuitorilor din municipiul Zalau si nu numai folosesc centrale termice pe gaz. Cu toate acestea, trendul este descrescator in ceea ce priveste factura de gaz in ultimii doi ani, pe perioada de iarna. Daca in ianuarie 2010 o factura medie era de 160 de lei, in aceeasi perioada a anului 2011 a scazut cu aproape 50 de lei. Nu datorita ieftinirii ci datorita saraciei. Descresterea valorii facturii poate fi explicata prin reducerea consumului de gaz de catre consumatorii casnici din Salaj, iar cei de la E.On Romania lasa sa se inteleaga ca aceasta ar fi o varianta, mai ales ca pretul gazului a fost stabilit de catre ANRE inca de la 1 iulie 2009, iar de atunci nu a suferit modificari. Reducerea consumului de gaz la nivel de Salaj poate fi explicata fie prin „economiile” la care a recurs populatia – tocmai pentru a-si micsora facturile, fie prin faptul ca in ultimii ani locuintele au fost izolate termic in numar din ce in ce mai mare. Este de asteptat ca facturile la gaz din aceasta iarna sa ramana la acelasi nivel cu cele din iarna precedenta, daca pretul gazului ramane nemodificat.
Ce ne factureaza furnizorul de gaz
Incepand cu data de 1 iulie 2008, in conformitate cu standardele europene, si in Romania s-a efectuat trecerea la masurarea gazelor naturale in unitati de energie si la tarifarea acestora in functie de continutul energetic. Astfel, facturarea gazelor naturale consumate se efectueaza in functie de continutul de energie al acestora, facturarea fiind facuta in lei/MWh. Continutul de energie al gazelor naturale este determinat de indicatorul denumit „putere calorifica superioara”, care reprezinta cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si este exprimata in kWh/mc.
Puterea calorifica a gazelor naturale este determinata pentru fiecare zona de calitate gaze, dupa caz, de catre producatori, transportatori si distribuitorii de gaze naturale, in functie de arondarea consumatorului la una din zonele de calitate.
Zonele de calitate gaze sunt zonele geografice pentru care calitatea gazelor naturale este relativ omogena si constanta, alimentata prin una sau mai multe statii de reglare, masurare, predare a gazelor naturale de la transportator sau de la producator. In Romania au fost identificate 321 de zone de calitate. Judetul Salaj se regaseste in zona de calitate gaze 82. Calculul energiei consumate se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumat intr-o anumita perioada de timp cu „puterea calorifica superioara” a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei/unitate de energie consumata.
Gazul se plateste in functie de consum
Potrivit informatiilor furnizate de Departamentul de Comunciare Corporatista a E.ON Romania, facturarea consumului de gaze naturale se efectueaza in functie de categoria de consum in care este incadrat consumatorul, preturile variind de la o categorie de consum la alta – in functie de cantitatea de energie consumata intr-un an. Astfel, se defalcheaza sase categorii de consumatori, care platesc gazul in functie de cantitatea consumata, respectiv cu cat cantitatea e mai mare, pretul se reduce. In functie de consumul mediu anual, consumatorii casnici se incadreaza in categoriile B1 – consum de pana la 23,25 MWh (respectiv pana la 2400 mc) si B2- consumul anual cuprins intre 23,26 MWh si 116,28 MWh (intre 2.400 mc si 12.400 mc). Majoritatea consumatorilor casnici se incadreaza in categoria B1.
Pornind de la informatia furnizata de E.ON Romania ca majoritatea consumatorilor casnici se incadreaza in categoria B1, avem si pretul pe care acestia il platesc pe MWh – 96,20 lei fara TVA. Cei care depasesc consumul anual de 23,25 MWh trec la categoria B2 si platesc mai putin, respectiv 93,24 lei, fara TVA. Potrivit furnizorului de gaz, in luna ianuarie a anului 2010 valoarea medie a facturii reprezentand consumul mediu de gaze naturale inregistrat de un client din categoria B1 a fost de aproximativ 160 de lei, iar pentru un client din categoria B2 valoarea medie a facturii era de aproximativ 440 lei. Datele se schimba la valoarea medie a facturilor din luna ianuarie a acestui an, inregistrandu-se o diminuare a sumei de plata pentru consumatorii casnici. Astfel, in ianuarie 2011, valoarea medie a facturii reprezentand consumul mediu de gaze naturale inregistrat de un client din categoria B1 a fost de aproximativ 108 lei, iar pentru un client din categoria B2 valoarea medie a facturii era de aproximativ 413 lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *