Ai scris o carte, ti se iarta 20 de zile de puscarie. Ai 60 de ani, faci o treime din pedeapsa. Muncesti, pleci acasa.

12
1364
Ai scris o carte, ti se iarta 20 de zile de puscarie. Ai 60 de ani, faci o treime din pedeapsa. Muncesti, pleci acasa.

Revine moda scrisului in puscarie, dupa ce in luna martie a aparut in Parlament un proiect de lege prin care se propune relaxare conditiilor de eliberare conditionata din penitenciar. Initiativa apartine UDMR, aliatul PSD, si a fost depusa imediat dupa ce a picat celebra Ordonanta 13. Altfel zis, cei condamnati pot iesi mai repede din inchisori prin micsorarea fractiilor de pedeapsa. Se incearca revenirea la reducerea pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare. Masura a mai existat si s-a ajuns la concluzia ca cei cu bani si-au comandat autori care au scris si au semnat in numele puscariasilor. Asa au aparut tone de maculatura care au dus la eliberarea sau reducerea din pedeapsa a multor dintre condamnati. Zisele lucrari stiintifice nu erau verificate de nimeni, editurile tipareau orice pe bani si zavoarele usilor cu gratii se deschideau. Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna a sesizat fenomenul si s-a sistat masura. 

Proiectul initiat de UDMR anul acesta s-a adoptat insa tacit, ieri, in Senat, pentru ca nu a fost pus in dezbatere, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor, for decizional, in forma depusa de initiatori.
Mai marii zilei incearca sa gaseasca tot felul de forme pentru a reduce pedeapsa cu inchisoare pentru gasca lor. De pilda, in proiectul de lege se prevede ca in cazul condamnatilor care au implinit varsta de 60 de ani (cazul Voiculescu - 70 de ani, Vantu - 61 de ani) se va putea dispune eliberarea conditionata dupa efectuarea unei treimi din pedeapsa, fata de jumatate, cum este in prezent, daca proiectul este adoptat.
Initiatorii proiectului vin si cu alte amendamente referitoare la executarea pedepsei. Astfel, in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca. “n cazul in care se presteaza o munca neremureta, se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca. “n cazul in care munca este prestata pe timpul noptii se considera 2 zile executate pentru o noapte de munca.

Exemplu salajean de pedeapsa imputinata

Un exemplu despre cum se iese din inchisoare ianainte de termen ar fi si fostul primar de Mesesenii de Jos, Sandu Bercean. Edilul a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu executare pentru conflict de interese si fals intelectual. Dupa ce a fost incarcerat la Penitenciarul din Satu Mare, pentru ca a fost "staruitor in munca", Judecatoria Satu Mare a admis cererea Comisiei de punere in libertate conditionata din cadrul Penitenciarului si, astfel, dupa doua luni si jumatate dupa gratii, Sandu Bercean este eliberat pentru ca a fost "staruitor in munca, disciplinat si a dat dovada temeinica de indreptare". Membru marcant al PSD Salaj, Sandu Bercean a fost primit inapoi de partid cu bratele deschise.

Senatorul salajean PSD nu spune ce crede, in schimb
senatorul salajean PMP e suparat pe pe adoptarea tacita

I-am intrebat pe cei doi senatori salajeni, Gheorghe Pop (PSD) si Cristian Lungu (PMP), ce parere au despre proiectul UDMR referitor la conditiile de liberare conditionata. Gheorghe Pop, senator PSD, nu ne-a raspuns solicitarii noastre. Senatorul PMP Cristian Lung spune insa ca suparat pe modul in care a trecut prin Senat.
"Potrivit initiatorilor, acest proiect de lege e necesar pentru a descongestiona inchisorile din tara si a aduce calitatea vietii din inchisori la standarde europene. Asadar, initiativa legislativa ii scapa de inchisoare pe toti cei care au executat jumatate din pedeapsa pana la 10 ani, iar in cazul condamnatioor care au implinit varsta de 60 de ani se poate dispune eliberarea conditionata dupa executarea a cel putin o treime din pedeapsa. Nu contest asemenea demers, ci parcursul lui, in sensul ca nu a fost adus spre dezbatere in Senat, el plecand in mod automat la Camera Deputatilor. fara dezbaterea in Senatul Romaniei", spune senatorul Lungu.
In Camera Deputatilor, majoritatea este detinuta de PSD-ALDE, cu UDMR aliat. E de asteptat sa se adopte proiectul UDMR, mai ales ca e vorba de eliberarea puscariasilor. Multi fiind de-ai lor.

COMENTARII

  1. Pop Gheorghe, saracu', ce biata lui sa zica, nu-l duce mintea! Cum sa gandeasca asta pana acolo incat sa vorbeasca despre "eliberarea conditionata", "calitatea vietii din penitenciare etc." El atata stie sa zica "Salut! Ce mai faci?", sa ridice mana daca-i cazul la vot si sa se ascunda pe culoarele Parlamentului de jurnalisti!

  2. nene Varga draga, daca o sa calci cumva si tu pe bec, nu apuci sa stai mai deloc la Gherla, ca te reapuci rapid sa scrii ode conducatorilor iubiti, sau iti iei colectia de Nazuinte si schimbi doar numele Tovarasului cu al cui vrei, de preferinta Padureanu

  3. Dar cu coruptia -nivelul ei-cand ne vom alinia oare la nivelul U.E.?Si nu ma intereseaza cata puscarie face un corupt ,fiinca sta pe banii nostri acolo ci mai ales recuperarea spre 100% a prejudiciului .Ca asta-i doare cu adevarat pe penali ,confiscarea sumelor castigate in mod ilicit.

  4. PSD este un partid antiromanesc, urmasul partidului comunist care a distrus cultura si spiritualitatea acestui popor. Un partid cu origini bolsevice nu poate fi decat un partid plin de tradatori de neam si tara!

  5. LUNGU intradevar nu se compara cu nici unul din DEPUTATII DIN SALAJ are cultura e citit omul doar nu I NOSA POP MILITISTUL ASTIA N AU NICI O INTERPELARE DE ANI DE ZILECE SA VORBIM DE COMO SARACUL SE FACE EL BOGAT PE SEAMA PROSTILOR DIN ZALAU SINTEM SI PROSTI SI SARACI

  6. LUNGU intradevar nu se compara cu nici unul din DEPUTATII DIN SALAJ are cultura e citit omul doar nu I NOSA POP MILITISTUL ASTIA N AU NICI O INTERPELARE DE ANI DE ZILECE SA VORBIM DE COMO SARACUL SE FACE EL BOGAT PE SEAMA PROSTILOR DIN ZALAU SINTEM SI PROSTI SI SARACI

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.