Agricultura performanta cu bani multi se face

0
17

Aproape o suta de fermieri, specialisti in agricultura, reprezentanti ai institutiilor agricole din Salaj s-au intalnit, miercuri 16 septembrie a.c., la Simleu Silvaniei, pentru a lua cunostinta despre gama de utilaje agricole produse de firma romano-franceza CASE IH.Evenimentul a avut ca organizatori Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Salaj, Primaria orasului Simleu Silvaniei si firma TADIS AGRO. De mentionat este faptul ca la expozitia demonstrativa si-au facut prezenta si fermieri din judetele Satu Mare, Bihor si Cluj, precum si cativa primari din zona vestica a judetului Salaj. Domnul ing. Dorin Muresan, specialist in cadrul OJCA Salaj si, totodata, coordonatorul actiunii, spunea ca scopul acestei expozitii este de a incuraja fermierii sa-si achizitioneze utilaje performante, pentru a dezvolta noi ferme sau a extinde fermele actuale, avand in vedere ca, din anul 2012, subventiile pentru terenuri se vor atribui numai pentru ferme. Dupa o scurta prezentare a tractoarelor si utilajelor de catre domnul Sergiu Cristea, managerul firmei TADIS AGRO, au urmat discutii privind calitatea exponatelor, productivitatea, perfor-manta, dar si… pretul. De fapt, au fost aduse pentru a fi mai mult privite, deocamdata, trei tractoare (JX, Puma 125 si Maxxum), tractoare performante de peste 100 cai putere, cu aer conditionat si viteza mare de lucru in tarla. Pe un teren napadit de buruieni, ca de altfel majoritatea din zona, s-a trecut la demonstratii practice. Doua lucrari au fost executate: aratul cu plug reversibil si discuitul pe teren imburuienat, fara aratura. Asistenta a fost impresionata de calitatea lucrarilor executate, dar si de rapiditate (30 kilometri la ora in brazda). Numai ca, atunci cand veni vorba de preturi, entuziasmul a mai scazut. ITractoarele astea nu-s de terenurile noastre, trebuie sa ai sute de hectare pentru un asemenea utilaj, cu preturile actuale ale cerealelor nu-l amortizezi intr-o viataI, erau frazele susotite printre fermieri. Cum spuneam, toate bune si la locul lor pana cand a fost vorba de pret.
Cel mai ieftin tractor dintre cele expuse costa 30.000 de euro, mai costa si plugul reversibil vreo 7.000 de euro si discul vreo 4.000 de euro si, uite asa, fermierule roman, nu-ti ajung doua vieti sa le platesti din vanzarea roadelor pamantului. Dar ti-a fost dat sa vezi, miercuri, la Simleu cum se poate face agricultura performanta. Si totusi la inchiderea evenimentului, trei fermieri salajeni au incheiat contracte cu firma Tadis Agro pentru achizitionarea a doua tractoare si a catorva utilaje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.