SondajRSS Feed

Masuri impuse de guvern in economie dupa ureche

Afacerile din constructii sunt amenintate in Salaj de OUG 114

1 Martie 2019

Clubul Oamenilor de Afaceri "Silvania" spune ca firmele mici si mijlocii risca sa puna lacatul pe usa

Asociatia Clubul Oamenilor de Afaceri "Silvania" Salaj denunta OUG 114 adoptata de Guvernul Dancila si prezentata de consilierul onorific Darius Valcov.
Oamenii de afaceri salajeni sunt foarte nemultumiti de articolul care stabileste 3.000 lei salariul minim in domeniul constructiilor, decizie care a fost luata fara nicio consultare prealabila.
Aceasta masura va afecta in principal intreprinderile mici si mijlocii, care vor fi nevoite sa reduca din personal sau chiar sa puna lacatul pe afacere.
"OUG 114/2018 a fost emisa cu scopul de a stimula activitatea din domeniul constructiilor prin acordarea unor facilitati fiscale, bineînteles cu respectarea anumitor conditii, printre care si aceea ca veniturile lunare ale unei persoane din acest domeniu sa fie mai mari sau egale cu 3.000 lei si mai mici de 30.000 lei.
În conditiile în care se respecta toate conditiile, respectiv societatea sa desfasoare activitate conform codurilor CAEN mentionate în ordonanta, sa aiba venituri conforme cu acele coduri CAEN în proportie de 80% din cifra de afaceri si sa acorde venituri de minim 3.000 lei si maxim 30.000 lei pentru fiecare angajat din domeniu, atunci agentul economic respectiv va beneficia de anumite facilitati fiscale.
Este benefic pentru sectorul de constructii sa se acorde facilitati fiscale, dar tot în ordonanta se prevede ca salariul de 3.000 lei sa fie obligatoriu. Cu alte cuvinte, se acorda facilitati fiscale în mod obligatoriu! Niciodata nu se acorda anumite avantaje în mod obligatoriu! Astfel, societatile mici si foarte mici îsi vor pierde toti angajati în favoarea celor mari care pot sa acorde acele venituri. Acesta ar fi un aspect.
Un alt aspect se refera la faptul ca în practica se întâlnesc situatii în care se fac angajari în timpul lunii, respectiv în 5,10, 20 etc. ale lunii si, evident, respectivii angajati nu vor beneficia în luna respectiva de facilitatile fiscale acordate prin OUG 114/2019, pentru ca nu vor realiza venituri de 3.000 lei în luna respectiva. Sau daca îsi reziliaza contractul de munca în cursul lunii, la fel, nu beneficiaza de facilitat

Afacerile din constructii sunt amenintate in Salaj  de OUG 114
i din aceleasi motive de nerealizare a venitului minim.
Si mai sunt si alte spete, respectiv angajarea cu timp partial de munca pentru anumite activitati, etc. Având în vedere ca OUG 114/2018 creeaza foarte multe probleme în activitatea practica a societatilor comerciale care desfasoara activitate în domeniul constructiilor, se impune amendarea acesteia dupa consultarea foarte serioasa a tuturor actorilor din piata: patronate, sindicate si institutii publice", este comunicatul Asociatiei Oamenilor de Afaceri "Silvania" Salaj.

Caracterul obligatoriu al masurilor este o greseala

"Daca statul vrea sa stimuleze un anumit sector, cum ar fi contructiile, in acest caz poate sa o faca prin acordarea unor facilitati sectorului respectiv. Este foarte bine ca s-a stabilit 3.000 lei salariul minim, dar sa nu fie obligatoriu. Sa mentina facilitatea doar pentru societatile care acorda acest salariu.
Nu este bine ca se impune acest salariu minim, pentru ca firmele mici si foarte mici nu au posibilitati pentru a acorda acest salariu. In aceasta situatie, aceste firme ori vor gasi modalitati de a acorda aceste salarii pentru a beneficia de facilitati sau risca sa dispara de pe piata. Firmele mici si foarte mici nu pot gasi aceste solutii de acordare a salariului minim impus prin OUG 114, de pe o zi pe alta.
Variante posbile in aceasta situatie ar fi cresterea preturilor, reducerea de personal pentru a acorda salarii mai mari pentru angajatii care raman in firma sau reorganizarea si reorientarea activitatii.
Facilitatie acordate prin OUG 114 sunt de scutirea de la plata pe impozitul pe venit de salariat 10%, scutire de contributia la asigurari sociale de sanatate 10% si reducerea contributiei la pensii de la 25% la 22%, toate aceaste duc la cresterea salariului net al angajatului", ne-a explicat economistul salajean Alexandru Tamba.

Vizualizari 2667
Comentarii articol

>

in 1 Martie 2019 4:02

No, stiti ce? Munca in constructii e f. grea. 3000 de lei nu e o suma prea mare pt. un salariat al zilelor noastre. Dimpotriva, ar tebui crescut salariul minim pe tara pt.toti angajatii, ca pe fluturas ai un salariu acceptabil, dar in mana primesti o suma de te iei cu mainile de cap! pe de alta parte - majorarea si mutarea contributiilor la angajator e o masura de tot rahatul. In situatia asta TOATE firmele mici din orice domeniu risca sa se inchida.

>

in 1 Martie 2019 8:23

STATUL E CEL MAI MARE HOT ...NE IA JUMATATE DIN SALARIU...4 ORE MUNCESC PT MINE 4 ORE MUNCESC PT STAT

PT. 8:23>

in 1 Martie 2019 10:15

MUNCESTI SI PT. APARATUL SUPRADIMENSIONAT DE LA BUGET CARE PE DEASUPRA AU SI LEFURI EXAGERAT DE MARI IN RAPORT CU MUNCA PRESTATA SI REZULTATELE OBTINUTE.

>

in 1 Martie 2019 12:19

Lasati textele si recitalul de poezii. Astfele de masuri sunt necesare si trebuiau luate mai demult. Pana cand credeti ca tine prosteala? Cine-i mai e prostul sa lucreze 10 ore / zi, in constructii pe 15-20 mil? Da stiu, daca ar fi dupa voi ati da si 500 de lei na-ti avea nici o remuscare, cand stati pe plaje prin Grecia. Asta intelegeti voi prin stimularea unui sector -facilitati pt patroni? hai ca sunteti penibili..

>

in 1 Martie 2019 15:14

Patronii din constructii si instalatii dau salarii mizere,iar pe odraslele lor le au plasat la primarie si finante de unde i au salarii babane.Cunosc personal astfel de cazuri. Nu si au luat progeniturile la firma lor cu toate ca sunt in domeniu, le au asigurat un loc la buget unde nu se munceste dar banii curg garla.Halal tara.

>

in 1 Martie 2019 15:17

Pt.12:19 Facilitatile sunt pt.salariati, nu pt. patroni! Daca nu se platesc anumite contributii sociale care se retineau din salarii inseamna ca va creste salariul net al muncitorului! Adica in mana! Ai priceput?

>

in 1 Martie 2019 20:34

Macar ias din piata de costructie hoti si prosti care peste napte vroiau sa fie bogati .

Pt>

in 7 Martie 2019 17:01

Da într-un fel au dreptate ca firmele mici nu vor supraviețui și știți de ce? Pentru ca firmele mici nu vor prinde lucrării la prima mana și atunci îți este mai greu sa dai acest salar și totuși și asa poți sa ți 7 angajați cu 3000 de lei pe luna ba din contra eu obligam firmele marii sa dea 6000 de lei minimul în construcții ca ei pun gresia cu 45-60 de lei și vin sa ne dea noua lucrări la 30 de lei vedeți de aceia nu rezistam noi firmele mici ca asa vor alții

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.