Administraţia locală alocă 700.000 de lei pentru începerea în siguranţă a şcolii la Zalău

3
197

Consiliul Local Zalău a aprobat, vineri, alocarea a 700.000 de lei unităţilor de învăţământ din Zalău, pentru achiziţionarea de echipamente medicale – măşti, dezinfectanţi şi alte produse, în vederea începerii în siguranţă a noului an şcolar.

Potrivit hotărârii adoptate vineri, unităţile de învăţământ din municipiu pot demara proceduri de achiziţie în limita a 1,472 milioane de lei, cu menţiunea că în acest an se pot factura produse doar în valoare de 700.000 de lei, diferenţa urmând a fi achitată din bugetul anului 2021.

Decizia administraţiei locale vine în contextul în care Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, decontarea din fonduri externe nerambursabile a sumelor necesare pentru achiziţionarea de echipamente IT – tablete pentru uz şcolar şi alte dispozitive, achiziţionarea de echipamente medicale şi containere sanitare mobile pentru şcoli. Achiziţiile pot fi realizate şi de către autorităţile publice locale.

Având în vedere faptul că finanţarea acestor achiziţii se va face, cel mai probabil, doar începând cu luna decembrie, primăria Zalău a luat decizia achiziţionării, în prima fază, doar a echipamentelor medicale din fonduri proprii, urmând a recupera ulterior sumele alocate.

„Vă spun sincer, noi suntem – administraţia locală, oarecum îngrijoraţi având în vedere faptul că această ordonanţă a Guvernului a venit foarte, foarte târziu, practic cu trei săptămâni înainte de începutul anului şcolar şi noi am reuşit să ne mobilizăm în cadru primăriei, cu Direcţia Economică, domnul primar şi să facem o primă alocare de 700.000 de lei din bugetul local, pentru a achiziţiona materiale pentru protecţia copiilor, pentru dezinfecţie şi să oferim condiţii maxime pentru ce se pot oferi astăzi, pentru a începe anul şcolar în condiţii cât mai bune”, a declarat viceprimarul Teodor Bălăjel.

În acelaşi context, primarul Ionel Ciunt a precizat că şcolile vor primi sumele alocate în această primă etapă în cel mai scurt timp, pentru a putea face achiziţii directe ale materialelor de protecţie sanitară până la începerea şcolii. Ionel Ciunt a adăugat că potrivit estimărilor, suma 1,4 milioane de lei, din care 700.000 de lei în acest an, va fi suficientă până la 1 februarie 2021, estimându-se că până la acea dată vor fi disponibile fondurile europene alocate în acest sens.

Potrivit centralizării serviciului de monitorizare a unităţilor de învăţământ din cadrul primăriei Zalău, suma necesară pentru achiziţionarea de tablete este de 12,3 milioane de lei, iar cea pentru achiziţia de măşti de aproape trei milioane de lei. Achiziţionarea tabletelor va fi realizată doar în momentul în care vor fi disponibile fondurile europene menţionate anterior.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a aprobat alocarea a 27.500 de lei pentru servicii de cablare reţea de internet la Colegiul Naţional Silvania.

3 COMMENTS

 1. Mai Balajele !lasa tu “sinceritatea” ca nu te prinde .Trei ani ati fost la guvernare din 2016 incoace ,de ce nu v-o dat guvernele voastre psd-iste bani ?Bine ca v-ati facut pres in fata penalului Dragnea.

  • gunoaie de oameni ce sunteti de PSdisti!
   Ciunt nesimtitul si mincinosul, stia de 4 ani, ca la scoala unde nevasta lui este “seful din umbra”, ma refer la scoala din centrul Zalaului – SIMION BARNUTIU -, NU este spatiu suficient pt toate clasele !! au fost infintate mai multe clase o (zero) fara sa aiba o previziune in timp, unde o sa le bage si mai ales fara sa aiba invatatoare !!
   a adus Ciunt cu PSD, tot felul de suplinitoare din curtea PSdului, care dupa un an, isi luau zborul si apareau alte “flori” din curtea PSDului !!
   acuma este disperare ca nu au unde baga atatea clase si se trag pe cur, cu sedinte facute pe ascunt, sa stabileasca care clase sa vina dupa-masa !!
   stia cineva ca aceste decizii se iau cu “ajutorul” primarie, adica scoala are in consiliul care ia decizii, un reprezentant de la primarie, plus 2 consilieri locali !!
   daca Ciunt ii pasa cat de cat de educatia copiilor, atunci ar fi luat, inchiriat sau cumparat fostul sediu de la ROMTELECOM sau ASIROM. Doua locatii unde scoala se putea extinde !!
   Dar Ciunt a dat sute de mii de euro pe alte rahaturi si nu pe educatie.
   cum mama vostra ati dat 100.000 de euro sa schimbati piatra pe soclul unei statui ?
   cum mama voastra ati dat 65.000 de euro pe o artesian in mijlocul drumul, mai mult defecta si care ne mai coasta 5.000-10.000 de euro functionare si repararea ei constant ?!!
   Si mai veniti si cu “Fapte, nu vorbe !!” ??? Nu va este rusine? Ciunt, OMUL, care se rupe de imaginea de cacat al PSDului, numai sa fie votat inca un mandat !!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here