SondajRSS Feed

Analiza smenului facut de guvern

Adevarul ascuns despre contributiile sociale trecute la angajat si despre pensii

14 Iunie 2018

Am vazut ca în ultimul timp multe persoane cu o oarecare pozitie de decizie ne explica ca trecerea contributiilor sociale în salariul brut al angajatilor a fost o masura extraodinara, daca nu de-a dreptul geniala. si asta pentru ca a redus foarte mult deficitul de la fondul de pensii, adica acel fond din care se achita pensiile românilor aflati în plata la acest moment. si demonstreaza acest lucru cu cifre. Numai ca adevarul nu este spus pâna la capat si ca atare concluziile sunt total eronate, ba chiar înselatoare si înca cu buna stiinta. Haideti sa demonstram acest lucru, pe viu, cu un exemplu cât mai simplu!

Totul incepe cu deficitul cronic la fondul de pensii

Asa cum se stie, la fondul de pensii obligatoriu, acel pilon I, exista un deficit cronic de mai multi ani. Asadar, pentru a plati toate pensiile era necesara o completare de la bugetul de stat.
Prin mutarea contributiilor sociale în sarcina angajatilor, contributia la pensie a crescut într-adevar, deoarece procentul de 25% cât este în prezent aceasta contributie se aplica la o baza mai mare, respectiv 1.900 lei, daca luam ca exemplu salariul minim brut pe economie de la 1 ianuarie 2018, fata de 1.550 lei, cât trebuia sa fie conform programului de majorare de la 1 ianuarie 2018 a salariului minim brut pe economie, daca nu se introduceau contributiile sociale în salariul brut.
Statul doar muta banii dintr-un buzunar in celalalt
si aici se opreste demonstratia guvernantilor. Însa noi vom merge mai departe cu calculele! Guvernantii nu spun ca tot de la 1 ianuarie 2018 s-a redus cota de impozit pe venit de la 16% la 10% si ca rezultat a acestei reduceri se încaseaza mai putin la bugetul de stat! Cu alte cuvinte ce se încaseaza în plus la fondul de pensii, se încaseaza mai putin la bugetul de stat! Adica s-a facut un hocus-pocus prin mutarea contributiilor sociale, fara ca în realitate sa se schimbe ceva esential din punct de vedere al încasarilor bugetare totale!

Calculele care arata un castig... de doi lei


si acum sa luam un exemplu concret. Vom calcula care sunt contributiile la pensii si impozitul pe venit la salariul minim pe economie la data de 1 ianuarie 2018, fara introducerea contributiilor sociale în salariul brut, respectiv cu introducerea acestora în salariul brut, pentru o persoana care nu are alte persoane în întretinere.
Luam în considerare aceasta ipoteza pentru o c&acir

Adevarul ascuns despre contributiile sociale trecute  la angajat si despre pensii
c;t mai mare simplitate a calculelor si pentru o întelegere cât mai usoara.
1. Pentru salariul brut de 1.550 lei:
- contributie pensie = 1.550 x 26,3% (10,5% contributie angajat + 15,8% contributie angajator) = 407,65 lei
- impozit pe venit: baza de calcul se stabileste scazând din salariul brut contributiile sociale, respectiv contributia la pensii 10,5%, contributia la sanatate 5,5% si contributia la fondul de somaj 0,5%, adica 16,5% în total. Rezulta baza de calcul: 1.550 – 1.550 x 16,5% = 1.294,25 lei.
Impozitul pe venit = 1.294,25 x 16% = 207,08 lei.
Total contributie pensie + impozit pe venit = 407,65 lei + 207,08 lei = 614,73 lei.
2. Pentru salariul brut de 1.900 lei:
- contributie pensie = 1.900 x 25% = 475 lei
- impozit pe venit: baza de calcul se stabileste scazând din salariul brut contributiile sociale, respectiv 25%. Rezulta baza de calcul: 1.900 – 475 = 1.425 lei.
Impozitul pe venit = 1.425 x 10% = 142,50 lei.
Total contributie pensie + impozit pe venit = 475 lei + 142,50 lei = 617,50 lei.
Comparând cele doua rezultate, se observa ca diferenta este nesemnificativa, 614,73 lei înainte de introducerea contributiilor si 617,50 lei dupa introducerea contributiilor.
Cu alte cuvinte, miscarea cu introducerea contributiilor în salariul brut nu a adus un plus de venituri pe cele doua bugete, de asigurari sociale si de stat.

Din mutarea banilor pierde dezvoltarea pe plan local
Deci, nu avem vreo miscare geniala, care sa rezolve, chiar si partial, problema deficitului la fondul de pensii, doar se vireaza bani mai putini de la bugetul de stat la fondul de pensii.
Ba dimpotriva, s-au redus sumele defalcate care se virau de la bugetul de stat catre bugetele locale, cu consecinte grave asupra comunitatilor locale, deoarece încasarile la bugetul de stat sunt mai mici prin reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, iar cotele de repartizare a sumelor defalcate au ramas neschimbate. Concluzionând, s-a redus deficitul fondului de pensii pe seama comunitatilor locale.

 

Vizualizari 2899
Comentarii articol

>

in 14 Iunie 2018 8:55

Comunitatile locale incompetente si-au dat salarii nesimtile la toti functionarii primariilor.Asta explica stimata doamna nu aberatii aritmetice.P

>

in 14 Iunie 2018 9:03

Nu sunt aberații aritmetice, dar sunt greu de înțeles de poporul pesedist !

>

in 14 Iunie 2018 9:13

Ce face PSD de cand e la guvernare este o bataie de joc la adresa poporului roman. RUSINE sa va fie, politicieni nemernici! Istoria va consemna dezastrul pe care l-ati adus asupra tarii. Sper ca dupa ce nu veti mai fi la putere sa fiti judecati si condamnati pentru toate marsaviile pe care le faceti.

>

in 14 Iunie 2018 10:30

Aceastã "mãsurã extraordinarã" este defapt o mare excrocherie!! Creșterea semnificativã a salatului minim pe economie brut (de la 1450 la 1900 lei) a dus la creșterea prețurilor!!! în timp ce salarul minim net a rãmas același (aprox. 1100 lei)!!! Rezultatul a fost o mare scãdere a puterii de cumpãrare!!!

Rusine PSD + ALDE !>

in 14 Iunie 2018 13:43

Trecerea contribuțiilor la angajat a fost ea benefică dar pentru pensionarii ăia cu 50.000 lei pensie, pensia ălora e greu de susținut. Pensionarii de rând, cu stagiu complet de cotizare, nu iau nici măcar salariul minim pe economie !

>

in 14 Iunie 2018 14:15

Incã 3-4 ani de psd și nu cred cã o sã mai existe pensie de stat!!

>

in 14 Iunie 2018 15:04

Trecerea contributiei de la pj la pf, completat de o reducere a acesteia , e o pierdere in bugetul statului. Ce importanta are ca PJ contribuie sau PF, tot una e, ca doar tot la stat intrau banii. Cine a facut inventia asta a fost un prostovan care habar nu are de aritmetica. Dar a fost fericit ca a facut "Marea reforma fiscala" . Problema reala e ca orice kk-at de Project inseamna multi bani pentru managerii proiectului , doar ca in acest caz pemntru stat a fost foarte pagubos ... in plus a distras atentia de la problemele reale cum sunt majorari masive de cheltuieli bugetare cu acoperire doar din credite luate de la banci, populatie si alte surse mai mult sau mai putin dubioase completata cu taierea masiva a investitiilor pentru a mai carpi bugetul pe ici pe colo...

>

in 15 Iunie 2018 13:55

De fapt nu este nicio reducere a contributiei, pt. ca aplicandu-se la o baza mai mare contributiile sunt aproape aceleasi. Pagubos este pt. cetatenii normali, pt.ca statul este compus din cetateni care contribuie la buget. Asa ca pana la urma se ia de la noi, nu de la altcineva! In rest aveti dreptate!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.