Jibou – de la drumul sarii la infrastructura europeana, bazin de inot didactic si sala de sport

De-a lungul veacurilor orasul Jibou a avut si alte denumiri, precum "Villa (oras) in 1219 sau "Opidium", adica oras intarit. In 2020 de la oras intarit pe drumul sarii, drum care venea de la Dej si mergea spre Zalau, va ajunge cu siguranta la un oras mai instarit, in anumit privinte, chiar mai mult decat Muncipiul.

rn

 

rn

O privire in trecutul meleagurilor Jiboului – tetradrahme de Thasos

rn

Poate ca nu intamplator pe aceste meleaguri la Cuceu, sat ce apartine de Jibou, în anul 1982, s-a descoperit un tezaur compus din peste 523 piese monetare (denari republicani si tetradrahme de Thasos), care cântareste în total 2,406 kg argint. În compoziţia tezaurului intra 488 denari republicani care se însiruie între 209/208 – 54 î.Chr. Cea mai recenta piesa din tezaur, datata în anul 54, conform Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau. ne ofera si data îngroparii tezaurului care are loc probabil în 53/52. Tezaurul a fost descoperit cu ocazia unor lucrari agricole, piesele au fost depuse probabil într-un vas din bronz imposibil de reconstituit. Tezaurul a fost recuperat integral în urma cercetarilor întreprinse de arheologul Al. V. Matei si poate fi admirat în sala Tezaur din cadrul expozitiei permanente a MJIAZ.

rn

"medalion

rn

Pe langa perla judetului – Gradina Botanica, orasul va avea bazin de inot didactic si sala de sport la standarde europene

rn

In prezent, pe baza de lei si euro, infrastructura rutiera a Jiboului sub conducerea primarului Dan Ghiurco si a echipei sale, a ajuns sa fie asfaltata in proportie de 100%. Aspect extrem de benefic pentru un oras, care gazduieste "perla judetului" (asa cum a numit-o primarul), adica una dintre cele mai importante atractii turistice din Salaj, Gradina Botanica, gradina pe care insitam sa o vizitati si pe timp de iarna, mai ales ca in sere sunt plante exotice si acquarii cu pesti pirania, numai bune de impresionat cu copii si nu numai. In curand pe langa o plimbare indiferent de anotimp in aceasta minunata Gradina Botanica, la Jibou veti putea sa inotati intr-un bazin didactic, care practic va fi o premiera in judetul Salaj, fiind unul din cele doua proiecte la care se lucreaza si care se vor realiza prin Compania Nationala de Investitii. Bazinul se va construi pe o suprafata de 5.350 mp, iar valoarea poriectului este de 10.313.103,00. Celalat proiect este sala de sport cu tribune de 180 de locuri, in suprafata de 3500 mp, valoarea acestui proiect este de 8.622.961,00. Anul acesta, in orasul de pe malul stang al Somesului, datorita eforturilor Primariei Jibou, de a obtine fonduri prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) si programul Operational Regional (POR) se vor continua si incheia o serie de lucrari precum: reabilitarea si modernizarea strazilor T.Vladimirescu si Odorheiului, reabilitarea si modernizarea gradinitei cu program normal nr.2; respectiv lucrari de interventie privind cresterea performantelor energetice ale blocurilor de locuinte O1 ,O2 si extinderea si reabilitarea termica, instalatii si dotari gradinita Prichindel.

rn

<a href="http://www.graiulsalajului.ro/imaginiart/content/gradina-botanica-vasile-fati-din-jibou-are-nevoie-de-sprijinul-autoritatilor-judetene-dar-si-al-nostru-al-tuturor0_64116.jpg" class="td-modal-image"><img width="696" height="341" class="entry-thumb td-animation-stack-type0-2" src="http://www.graiulsalajului.ro/imaginiart/content/gradina-botanica-vasile-fati-din-jibou-are-nevoie-de-sprijinul-autoritatilor-judetene-dar-si-al-nostru-al-tuturor0_64116.jpg" alt="gradina-botanica-vasile-fati-din-jibou-are-nevoie-de-sprijinul-autoritatilor-judetene-dar-si-al-nostru-al-tuturor0_64116" title="gradina-botanica-vasile-fati-din-jibou-are-nevoie-de-sprijinul-autoritatilor-judetene-dar-si-al-nostru-al-tuturor0_64116"/></a>

rn

"BAZIN

rn

Jibou – buget local nu doar pentru salarii, ci si pentru investitii

rn

Un aspect interesant la Jibou, este faptul ca cei care lucreaza in primarie nu folosesc bugetul local doar pentru a plati salarii, ci au prevazut pentru anul 2020 investitii care sa amelioreze aspectul orasului, care de la an la an devine tot mai placut. Astfel ca in orasul de pe Somes, cu o populatie de 11.989 de locuitori, din bugetul local de aproximativ la 9 milioane de lei, anul acesta se vor moderniza aleele de acces, trotuare si spatii verzi din cartierul Garoafelor, valorea investitiei se ridica la 2.728.5140. 46 lei TVA inclus. Tot din bugetul local se va moderniza canalizarea pluviala a acostamentelor si acceselor satele care apartin de Jibou, Cuceu si Var, valorea contractului fiind de 2.127.006,00 TVA inclus. Anul acesta in Jibou este prevazuta modernizarea strazii, care poarta numele familiei Wesselényi, o familie care a avut un rol important in istoria si evolutia orasului. Pe langa reabilitarea si modernizarea acestei strazi Wesselényi, se va realiza introducerea in subteran a utilitatilor ( o introducere care ar fi necesara si in alte strazi din alte orase ale Salajului), in acest caz valorare investitie ajunge la 2.054.749,20.

rn

Primarul Jiboului, Dan Ghiurco (PSD) despre echipa din primarie: " o echipa serioasa pe care te poti baza"

rn

Cu o saptamana inainte, luni 13 ianuarie 2020, primarul Ghiurco si-a sarbatorit ziua de nastere, astfel ca reinoim din partea redactiei urarea de"La Multi Ani!". Printre dorintele firesti, ca sa fie sanatos el si familia lui, isi doreste "sa fie bine in comunitate, iar oamenii sa fie multumiti de realizarile noastre, ca daca sunt multumiti oameni inseamna ca aprecieaza ceea ce am facut, ca sunt multumiti de echipa din primarie." Despre echipa din primarie, din care face parte viceprimarul Paul Sarkozi (UDMR), secretara Maria Opris, si doamnele care lucreaza la proiecte, primarul Dan Ghiurco spune ca e o echipa serioasa pe care te poti baza, care pune la suflet proiectele Jiboului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *