Acasa la Badacin...Acasa la Iuliu Maniu (inaugurarea casei memoriale dupa reabilitare)

12
2617

 

Acasa la Badacin...Acasa la Iuliu Maniu (inaugurarea casei memoriale dupa reabilitare)

 

 

 

 

 

La Badacin, sambata 12 octombrie 2019, a avut loc un eveniment deosebit, inagurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare. Cladirea pentru multi ani a fost complet ignorata de catre autoritatile statului si risca sa se prabuseasca. Reabilitarea s-a realizat in cadrul campaniei publice “Salvati istoria nationala, salvati Casa lui Iuliu Maniu”, initiata in 18 februarie 2015, de catre parintele greco-catolic Cristian Borz din Badacin impreuna cu publicatia “Salajul, pur si simplu”, cu sprijinul donatilor facute in mare parte de catre oameni simpli, dar si de catre autoritati locale din judetul Salaj sau din Bihor.

 

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al Romaniei, interpretat de formatia corala din Oradea “Traian Mosoiu” si cu slujba de sfintire a casei memoriale, oficiate de catre episcopul greco-catolic de Oradea, impreuna cu un sobor de preoti si de corul studentiilor de la Seminarul Teologic “Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea. Dupa taierea panglici si sfintirea casei memoriale, episopul Bercea a vorbit despre “ce mari barbati a dat Salajul istoric daca ne gandim la Grigore Maior, la George Pop de Basesti, la Simion Barnutiu, la Iuliu Maniu”. Clericul a amintit ce spunea un alt episcop, Alexandru Todea si anume ca “Maniu a ramas cu aceeasi demnitate in puscarie si niciodata nu s-a frant”, La finalul discursului a declarat ca parintelui Borz i-a conferit distinctia ordinului “Valeriu Traian Frentiu” instituit in acest an. Episcopul Frentiu a murit impreuna cu Maniu in inchisoarea din Sighet.

 

A urmat depunerea de coroane din partea Institutiei prezidentiale, a Parlamentului Romaniei (reprezentat la inagurare de deputatul Lucian Bode), a Prefecturii Salaj (reprezentata de prefectul Florin Florian) a diverselor partide si reprezentatilor acestora prezenti la inaugurare (PNL-Ludovic Orban, PLUS-Dacian Ciolos, USR Salaj-Cristian Viasu, PNT-CD, PRO Romania), a Printului Nicolae al Romaniei, Primariei Simleu Silvaniei, Ministerului Culturii-Doina Cocis, Directia Silvica Salaj, fundatia Corneliu Coposu. Totodata, s-a intonat “Imnul Eroilor”de catre Corala Regala Transilvania din Cluj-Napoca.

 

Dupa depunerea de coroane au urmat alte mesaje si discursuri. Consilierul prezidential Laurentiu Mihai Stefan a prezentat mesajul Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, care a vorbit despre inagurare ca despre “un act de reparatie pentru memoria unuia dintre principali oameni politici ai Romaniei moderne”. Au urmat discursurile Prefectului de Salaj, al academicianului Emil Burzo, profesorului Ioan Bolovan, Prorector UBB Cluj-Napoca, a dr.Ioan Boila (stranepotul lui Iuliu Maniu), europarlamentarul Dacian Ciolos, Ilie Bolojan- primarul municipiului Oradea, Andrei Gherasim- Fundatia Corneliu Coposu, Chifor Vasile (mesaj din partea printului Nicolae). La final a vorbit parintele Cristian Borz care a declarat ca “Ne-am dori ca acest loc sa fie, intr-adevar, un loc in care cei care vor trece pragul acestei case sa ramana, intr-adevar, cu o poveste, nu neaparat sa intre si sa vada mobilierul care a apartinut familiei, ci sa cunoasca intr-adevar ce a insemnat Iuliu Maniu pentru aceasta tara intr-o anumita perioada a istoriei noastre.” Desi, prezent la inaugurare presedintele PNL Ludovic Orban nu a luat cuvantul, acesta a declarat ulterior ca nu a vrut sa vorbeasca pentru ca acolo “trebuiau sa vorbeasca cei care intr-adevar au facut ceva pentru a cinstii memoria lui Iuliu Maniu si au reusit sa realizexe aceasta opera simbolica de restaura casa memoriala”

 

Totul s-a incheiat cu doua momente artistice, unul executat de corul “Urmasii lui Iuliu Maniu” care au cantat “Imnul lui Iuliu Maniu”, iar cel de al doilea a fost executat de catre canteretul Dinu Iancu Saljeanul cu un cantec popular. Intreg evenimentul si desfasurarea lui a fost prezentat de catre crainicul radiofonic Ciprian Crisan.

 

Pentru cei care nu ati fost niciodata la Badacin, acum aveti un motiv in plus de a vizita acest loc. Pe langa panorama superba pe care o ofera locul, aflat la doar cativa km de Simleu Silvaniei, puteti sa intrati in contact, in mod simbolic, cu o parte importanta a istoriei noastre nationale, reprezentata de Iuliu Maniu si asta prin meritul parintelui Borz si a tutror celor care au facut donatii pentru acesta casa memoriala.

 

 

 

 

 

COMENTARII

  1. Despre cealaltă latura a lui Maniu, omul duplicitar, spion nu scrieți. Nu a fost așa mare roman precum vor unii să îl vedem. De nu era comunismul rămânea un politician controversat.

  2. Daca a fost asa de patriot ,de ce nu l a ajutat pe maresalul Antonescu sa faca guvern de uniune nationala?Acesta ca si ex regele Mihai nu au fost patrioti.Bine ca i ridica in slavi iar urmasii acestui ex rege si acuma beneficiaza de pe urma romanilor.

  3. Astept cu interes inaugurarea casei memoriale ''Ion Iliescu'', mare patriot, mare om de stat. Inaugurare efectuata dupa reabilitarea.....membrilor marcanti PSD. Hihihihi

  4. Toti oamenii normali la cap, deci cu cel putin un neuron functional , se intreaba pe drept cuvant , ce au cautat PeNe(De)Leprele de frunte la Casa Memoriala I. MANIU , stiut fiind ca din punct de vedere politic , Maniu a fost tzaranist , dusman de moarte al liberalilor , iar ca si caracter a fost UN MARE OM , spre deosebire de acesti politruci NEOAMENI , fripturisti , tradatori de neam/tara ??!!

  5. Mai Mircea, "dusman de moarte" ii in capul tau rosu si patrat. Iar din punct de vedere politic daca madam Veo te reprezinta, la ce intelect are, rezulta ca tu esti un mare bolovan.

  6. Nu poti fi pe plac la toata lumea oricit te vei suci si invirti !Iuliu Maniu a fost un mare patriot asa cum au fost cei din conducerea partidului (PNT)dar nu a putut fi pe plac comunistilor si urmasilor lor !Drept urmare sunt unele comentarii nepotrivite !

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.