71 de medicamente risca sa dispara din farmacii din 2 noiembrie

0
3586

 

71 de medicamente risca sa dispara din farmacii din 2 noiembrie

Exista riscul iminent de declansare a unei noi crize a medicamentelor in Romania, in conditiile in care 71 de medicamente riscasadisparadin farmacii din 2 noiembrie, avertizeaza Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Asociatia face un apel public catre ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, pentru a promova masurile necesare pentru mentinerea in farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de disparitie, multe dintre ele fara alternativa terapeutica.
"Suntem cu doar cateva zile inainte de declansarea unei crize majore a medicamentelor in Romania. Sute de mii de pacienti cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronica obstructiva si reumatism sunt amenintati sa ramana faratratamentul necesar. Cu 71 de medicamente disparand efectiv de pe lista de preturi si deci din farmacii, incepand cu 2 noiembrie, este nevoie de masuri efective, asumate imediat", a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, citat in comunicat.
ARPIM considera ca singura solutie viabila ramasa pentru rezolvarea acestei crize iminente este prelungirea valabilitatii pretului pentru toate medicamentele din Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piatain Romania (Canamed) incepand cu 1 noiembrie 2019.
"Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sanatatii pentru a gasi cele mai bune solutii. Acest apel, insa, vine intr-un moment critic. Din cauza timpului scurt ramas, asumarea masurii de prelungire a valabilitatii preturilor este esentiala pentru binele pacientilor si al familiilor lor", a mai spus Dan Zaharescu.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.