4 unități de învățământ din Zalău și din Crasna sunt în Scenariul roșu

0
1560

Aproximativ două mii de copii fac cursuri online, după confirmarea infectării cu covid-19 a mai multor elevi și profesori

La nivelul județului, 330 unități de învățământ funcționează în momentul de față după Scenariul 1 (participarea zilnică, față în față,a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară), 6 unități de învățământ sunt în Scenariul 2, care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, respectiv revenirea parțială, prin rotație de una-două săptămâni, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, iar 4 unități de învățământ sunt din această săptămână în Scenariul roșu, adică elevii fac doar cursuri online, anunță Inspectoratul Școlar Județean.

Scenariu galben în comuna Românași

Cele 6 unități de învățământ care funcționează în scenariul galben sunt toate din comuna Românași. E vorba despre Școala Gimnazială Românași, Grădinița Românași, Școala Primară Păușa, Grădinița Păușa, Școala Primară Ciumărna și Grădinița Ciumărna.

Scenariu roșu în Zalău și la Crasna

Cele 4 școli care funcționează începând de marți, 6 octombrie, în Scenariul 3 sunt: Colegiul Național „Silvania” Zalău, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău și Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna.

“Ca urmare a faptului că la Colegiul Naţional Silvania sunt patru cazuri de elevi confirmaţi pozitiv cu COVID-19 (în clasele X – XII), începând de mâine, 6 octombrie, orele se vor desfăşura online, conform orarului, pentru o perioadă de două săptămâni. Menţionăm faptul că nu sunt profesori depistaţi pozitiv până în acest moment”,a precizat, luni seara, conducerea liceului, pe contul oficial de Facebook.

Tot în seara zilei de luni consiliul de administraţie al Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău a decis, de asemenea, trecerea tuturor cursurilor în sistem online, după confirmarea a trei cazuri de COVID-19, la doi elevi şi un profesor.

“În acest moment avem confirmaţi ca pozitivi doi elevi şi un profesor, iar decizia Consiliului de Administraţie a fost să suspendăm cursurile faţă în faţă şi să trecem, pentru toate clasele, la ore online. Suntem pregătiţi pentru acest sistem, toată şcoala având conturi pe Google Classrom. Este o eficienţă mai redusă, dar situaţiile speciale cer măsuri speciale. Am considerat că e mai bine să procedăm în acest fel, cu suspendarea cursurilor pentru două săptămâni”, precizează Mirel Matyas, directorul Colegiului Tehnic API Zalău.

O măsură similară a fost luată la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău, directorul unităţii de învăţământ, Laura Crişan, confirmând, luni, decizia trecerii exclusiv în online a tuturor claselor, după confirmarea mai multor cazuri de Coronavirus în trei clase diferite.

Marți după amiază, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a anunțat că și Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna intră în Scenariul roșu.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Sălaj, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ stabilesc unul din cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Inspectoratul Școlar Județean Sălaj monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, această dinamică fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here