SondajRSS Feed

 

18 morminte vandalizate in Cimitirul Reformat din Zalau chiar inaintea Pastelui catolic

23 Aprilie 2019

O femeie a postat pe facebook mai multe fotografii surprinse in Cimitirul Reformat din Zalau, care ilustreaza cum mai multe morminte au fost vandalizate. Femeia a distribuit aceste fotografii, tot pe facebook, si subprefectului Alexandru Vegh.

Politia spune ca a deschis dosar penal si cauta sa afle cine a vandalizat 18 morminte din Cimitirul Reformat.
"La data de 16 aprilie, ora 11:49, Politia a fost sesizata de un barbat despre faptul ca in perioada 15 - 16 aprilie persoane necunoscute au distrus pietrele funerare de la 18 morminte din Cimitirul Reformat. In cauza Politia a intocmit dosar penal pentru profanare de morminte si continua cercetarile pentru identificarea autorilor", ne-a transmis purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea.
Preotul reformat Bogdan Zsolt, care este si si consilier local in Zalau, se declara foarte intristat de actul barbar.
"Este foarte trist ca unii oameni, tineri sau batrani, se ocupa cu asa ceva. Sunt familii foarte suparate care si-au inmormantat recet pe cei dragi. Sunt foarte trist ca se intampla asa ceva la Zalau, chiar in Saptamana Mare, inaintea sarbatorii Invierii. Este foarte trist. Simtim tristete, ca se intampla asa ceva intr-o lume civilizata. Sper ca Politia sa gaseasca persoanele vinovate si sa raspunda in fata legii pentru faptele lor. Cu cativa ani in urma, noi ne-am mai confruntat cu o astfel de situatie. In urma cu 5 - 6 ani, niste tineri au desenat semne naziste pe biserica reformata si atunci politia a indetificat persoanele vinovate", ne-a declarat preotul reformat Bogdan Zsolt.
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, care apartine si el cultului reformat, cere autoritatilor sa condamne exempl,ar faptasii.
"Eu condam ferm orice actiu

18 morminte vandalizate in Cimitirul Reformat din Zalau  chiar inaintea Pastelui catolic
ne de acest gen indiferent din partea cui ar veni. Batjocorirea mormintelor este un fapt josnic. Acesti oameni nu au nici un Dumnezeu. Sunt niste oameni care in societatea noastra sunt pagubosi, ar trebuie indetificati cat mai repede si trasi la raspundere exemplar, ca sa fie un exemplu pentru societate, ca asa ceva nu se face. Societatea crestina nu poate accepta asemnea fapte indiferent din partea cui ar veni", spune Seres Denes.
Si subprefectul Salajului, Alexandru Vegh, tot din cultul reformat, cere Politiei sa-si faca datoria.
"Nu este un lucru normal. Un cimitir este un cimitir si trebuie respectat, si nu se pune problema sa fie vandalizat. Cei care au facut aceste fapte sa fie indetificati sa plateasca. Organele abilitate trebuie sa isi faca datoria si in astfel de situatii. S-au mai intamplat asemena gesturi in urma cu multi, multi ani", a spus Vegh.
Primaria Zalau ne-a comunicat ca mormintele au fost vandalizate in saptamana dinaintea Pastelui catolic, iar cimitirul unde a avut loc actele de vandalism nu este in administrarea Primariei.
Reprezentantii municipalitatii ne-au mai spus in schimb ca la data de 20 aprilie a fost identificata o persoana suspecta in Cimitirul ortodox, care a fost sanctionata de Politia Locala Zalau, dar individul nu a reusit sa distruga nimic.

Vizualizari 3049
Comentarii articol (11)

>

in 23 Aprilie 2019 3:31

Ce josnicie! Astia nu pot fi numiti oameni...Sper din suflet sa fie prinsi. Regrete sincere.

>

in 23 Aprilie 2019 10:59

Niște barbari și probabil și drogați...cine altcineva să comită așa ceva și cu ce scop??trebuie sa fii dereglat mintal,,,,dar ce sa facem daca PSD le a dat drumul violatorilor???????

>

in 23 Aprilie 2019 11:03

Pe cine se mire vandalul astia cind cemiteriu nare paznice si alai care ieste ie un betive lenes care nare niciun grije si mai lase plimbe la cimitire toti feliul de tecergei care fure coronurile si floare de pe morminturi si vinde la piac.\r\nSuntem umblati acolo toate felurile de betive si beleste de pe corona pus la mormintele si duce cadrurile ala la aia care face corona foloseste iara.Rusine fie asa mizerie face la oamenile carei are colo perintile si nemurile si nui pote stai linistitele ce nu strica si nu tereseaza nimeni pe ele.Suntem aia care strice la mormintele pus de cine face piatra de morminte cai acolo ezisa muncitori care nici nun areio otorizatia..Politie iei mesuri si prinde golanile,

Pt 11:03>

in 23 Aprilie 2019 11:21

Ai un scris de imi face umbra bube..... coronuri zice...

>

in 23 Aprilie 2019 12:12

Apoi cum spune cel de sus de mine,eu cred ca ai folosit un google translate epuizat....tu nici roman nu esti dar nici ungur....ala-i biztos....eu cred ca esti beneficiar l-a dezordinea creata in cimitir,te-ai ales si tu cu niste coroane...

>

in 23 Aprilie 2019 12:13

vorbiti de pastele catolic...in lume sunt 1 miliard catolici,800 milioane protenstati care toti acum sarbatoresc pastele...RETINETI IN TOATA LUMEA DOAR 240 DE MILIOANE DE ORTODOSI SUNT...ASA CA

>

in 23 Aprilie 2019 12:41

Indiferent cine-s autorii,tot barbarie se cheamă.

>

in 23 Aprilie 2019 12:43

Pastele catolic si... REFORMAT!!!!

>

in 23 Aprilie 2019 13:11

Ciuma roșie e de vina,tine în brațe pe asistații ăștia,are nevoie de voturile lor jegoase,nu contează că sunt analfabeți...

Mai 12:12...>

in 23 Aprilie 2019 13:12

zic unii ca,camere de supraveghere din cimitir te-au susrprins la furat de fori in temeteu....\r\nTu esti ala care vinde flori la Carrefour in centru si ala care fura coroane?\r\nBetivul cu parul sur?

>

in 23 Aprilie 2019 18:00

Cred că a fost promoție la etnobotanice de Paștele ungurilor!!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.