SondajRSS Feed

Aproape 30 la suta din administratia Salajului este in colaps sub inteleapta guvernare PSD-ALDE

17 primarii din judetul Salaj au ramas fara bani de salarii si pentru dezvoltare

2 August 2018

Aproape 30 la suta din primariile comunale salajene - mai exact 17 din totalul de 56 - au ramas s-au vor ramane in curand fara bani pentru salarii sau pentru a plati utilitati, adica nu vor mai avea posibilitatea de a functiona; ce sa mai vorbim de resurse pentru dezvoltare, adica pentru implementarea de proiecte in folosul locuitorilor. Bugetele locale sunt de departe insuficiente, iar guvernul nu le da nici un sfant.

La Carastelec, de exemplu, ne confirma si primarul Francisc Faluvegi, probleme financiare pentru asigurarea functionarii administratiei (salarii si cheltuieli curente) au fost inca de la adoptarea bugetului. Bineinteles, nici bani de dezvoltare nu sunt.
"Mai avem bani pentru salarii si iluminat public pentru luna iulie, dupa care ramanem fara bani. Nu facem absolut nimic, decat sa platim salarii si sa platim curentul public. Am avut un credit pe care trebuia sa-l platesc si sa finalizez plata in 27 iulie si nu am avut banii. Creditul l-am luat in 2016 si l-am folosit sa atragem fonduri europene. De acum incolo ramanem fara bani pentru salarii. Nu vom avea bani nici sa platim iluminatul public, nu vom putea functiona. Speranta ramane rectificarea bugetara de la Guvern. “n anii 90 au fost situatii cand s-au taiat liniile telefonice, curentul; sper sa nu traim asa ceva in 2018", ne dezvaluie primarul situatia critica de la Carastelec, o comuna salajeana blocata complet in momentul de fata si, asa cum spune primarul, a carei administratie nu mai face nimic decat sa astepte mila Guvernului Dancila.
Si comuna Sarmasag a ramas deja fara bani pentru functioanre.
La fel si Poiana Blenchi, care nu mai are bani din luna mai.
Alte 10 primarii salajene au facut deja transferuri de bani din trimestrul 4 in trimestrul 3, pentru ca nu le ajung banii sa plateasca salariile in administratie. Aceste 10 primarii vor ramane fara bani in septembrie. Bsnii pentru perioada octombrie – decembrie au fost deja "papati".

Calculul pervers al guvernului PSD-ALDE

Am stat de vorba cu presedintele Asociatiei Comunelor din Romania filiala Salaj, Boncsidai Csaba, care este si primarul Comunei Pericei. Acesta ne-a explicat cum a gandit guvernul PSD-ALDE in paguba comunitatilor care au muncit la atragerea de fonduri europene.
" Asociatia Comunelor din Romania filiala Salaj are

17 primarii din judetul Salaj au ramas fara bani de salarii si pentru dezvoltare
un acord semnat cu 35 de primarii care fac auditul prin asociatie. Potrivit legii, fiecare primarie este obligata sa aiba un compartiment de audit cu minim doi angajati. Majoritatea primariilor din Salaj nu isi permit financiar sa infiinteze astfel de compartimente de audit. Astfel ca 35 de comune s-au unit si fac auditul prin asociatia ACOR. Alte opt primarii isi fac auditul prin ADI Valea Barcaului, organizatie infiintata pentru acest scop. Restul primariilor isi fac auditul cu firme private si este ilegal. Situatia s-a creat cand a fost adoptat bugetul national. Exista o anomalie a Ministerului de Finante ce se refera la excedentul bugetar de la finalul anului 2016. La impartirea bugetului de stat din TVA, primariile care aveau excedent in 2016 au primit bani mai putin. Ministerul considera ca sumele acelea, execedentul, se afla in contul primariei si ca nu are nevoie de foarte multi bani. Si pentru asta primaria respectiva a primit bani mai putini pentru echilibrarea bugetelor. Aceste sume care reprezinta execedentul bugetar erau sume primite ca si avans din fonduri europene. Cei care au ajutat la absorbtia de fonduri europene prin luarea acestui avans au fost sanctionati de Ministerul de Finante. 22 de primarii au derulat in 2016 proiecte cu fonduri europene, multe au primit avans de la Uniunea Europeana, iar acum in 2018 au avut de suferit. Prin parlamentarii nostri am sesizat aceasta anomalie si am primit promisiuni ca se va regla problema printr-o rectificare, care inca nu s-a intamplat", ne spune presedintele ACOR Salaj, Boncidai Csaba.
Primaria Carastelec, de exemplu, nu a primit nici un ban de la bugetul de stat si nici nu inregistra excedent bugetar in anul 2017.
Alte doua primarii care nu au primit niciun ban de la bugetul de stat chiar daca nu au avut excedent bugetar pe 2017 au fost Cuzaplac si Dobrin. “n total, 17 primarii din Salaj nu au primit nici un ban de la bugetul de stat.

Vizualizari 6066
Comentarii articol

>

in 2 August 2018 3:54

Este numai inceputul.

>

in 2 August 2018 6:34

Oare de ce menționează primarul numai comunele cu primari Udmr, restul au bani suficienți? Udmr -ul știu că susține această guvernare catastrofala de 2ani. Fără sprijinul lor nu ar fi rezistat.La mai mare tuturor celor care se plâng de situația actuală dar au susținut-o și o susțin în continuare.

>

in 2 August 2018 7:23

Cat de amarati sunt PRIMARII, ar trebui sa facem donatii catre primarii.

>

in 2 August 2018 7:23

Cat de amarati sunt PRIMARII, ar trebui sa facem donatii catre primarii.

>

in 2 August 2018 7:42

LA COMUNA DRAGU PRIMARITA SI A TRAS SALARIU DE 7500 LEI BRUT CE ZICETI FRUMOS SALAR IN BANI PUBLICI LA O COMUNA DE NICI 1000 DE OAMENI DE FAPT SINT TIGANI AICI NU SE FACE NIMIC DAR STATUL CONSUMA BANI FEMEIA DE SERVICI LA PRIMARIE IA IN MINA 2000 LEI PRIETENA ANGELICAI O CHEAMA CRISTINA NO CE ZICETI SALAJENI DE ASTA MERGETI LA FABRICI LA MUNCA SA CREASCA P I B UL

>

in 2 August 2018 7:45

Chiar nu mai au bani??? Ar trebui să posteze salariile din administratia proprie,atunci vedem de ce??? Au votat ce au dorit să ......facă!!!!

>

in 2 August 2018 7:45

Chiar nu mai au bani??? Ar trebui să posteze salariile din administratia proprie,atunci vedem de ce??? Au votat ce au dorit să ......facă!!!!

>

in 2 August 2018 7:46

Având în vedere scăderea demografică mai ales în mediul rural, soluția ar fi desfintarea unor comune. Avem in județ comune cu un singur sat. Cheltuieile cu o primărie de comună sunt enorme și nu pot face față financiar din bugetul propriu.

>

in 2 August 2018 7:47

dar si daca nu iau salar DUDU are motorina de LA PRIMARIE toata ziua e la coasa cu tractor la service mai rar se zice ca iar ii agent agricol la angajat fals nevasta sa punindul sa I semneze angajarea vicele ia luindu si concediu 7 zile DIICOT VERIFICATI

>

in 2 August 2018 8:11

Asta inseamna sa fii un “bun gospodar”, mai bine zis un mare prost, care si-au dat salarii fara acoperire!

>

in 2 August 2018 8:49

La aia 17 daca le dai o firma pe mana o duc la faliment. Asta inseamna sa fi administrator prost.

>

in 2 August 2018 8:51

In perioada interbelica au fost situatii in care angajatii statului primeau salariile odata la 3 luni, tot sub conducerea unor partide politice ca cele actuale .Istoria se poate repeta.

>

in 2 August 2018 10:08

Faceti un calcul la cat se cheltieste cu consilierii locali,cu administrator de primarie cu etc....si o sa vedeti la ce suma se ajunge.Nu este obligatoriu ca salariile sa si le mareasca cum cred ei.Cititi legea...

>

in 2 August 2018 10:17

Securistul face legea! Salajul rusinea Ardealului!

>

in 2 August 2018 10:30

Angajatii din primarii sunt o gasca de asistati sociali sub alta forma care aduna banii de la popor sa aiba ei salar in fiecare luna ca altceva nu prea fac pt comunitate

>

in 2 August 2018 10:46

simplu. desfiintati comunele care nu au bani de functionare. arondati satele altor comune / orase , fara angajare dde personal suplimentar. hai, spor la lucru !!

>

in 2 August 2018 12:01

Mai dilailor, ia faceti o comparatie intre Statele de functii de pe vremea impuscatului, cand nu erau calculatoare si alte "descoperiri" ale tehnicii moderne actuale, care sa l-e usureze munca si ce salarii aveau atunci! Acuma pe langa primar si vice mai trebuie si unul care sa-i administreze, cu salarii astronomice!Apoi tot felul de inspectori care de care mai ocupati cu consumarea bugetului! Plus o armata de pierde vremea si banii din bugetele comunelor!In perioada interbelica fiecare sat era comuna de sinestatatoare!!

>

in 2 August 2018 12:42

Acesti ziaristi care zic ei ca stiu sa scrie !!!sa faca bine sa scrie cit salar a avut anul trecut primarul din Carestelec si primarul din Pericei si cit are acuma sa aflam si noi diferenta ! ati inteles ?

>

in 2 August 2018 13:36

Dar nu e de mirare , la ce salarii au cum sa aiba bani?Exemplu :Primaria Hereclean recent a angajat persoane care nici macar nu stiu pe ce functie sunt angajate, dar salariile sunt de la 2000 de lei in sus netul , si asta se reflecta in faptul ca pentru comunitate nu se mai face nimic.Angajatii primariei sunt rudele fostului secretar, ai fostului primar vecini si prieteni, fica fostei contabile, fiul fostului primar, numa unul si unul pilosi si pe bani multi.Fostul primar si-a acordat pamant la soseaua europeana, desi el nici macar nu e din Hereclean, si bineinteles si ceilalti acoliti.Doamne fereste ca daca vine DNA are de lucru pe 5 ani numa in primaria Hereclean!

>

in 2 August 2018 14:41

stau si freaca menta toata ziua unii angajati ai primariiilor!si-au facut salarii cat au 5 angajati in mediul privat!(din banii de taxe si impozite),acuma banii s-au terminat si bineinteles se apeleaza la guvern!! le da ca de la anul vin alegerile si oamenii voteaza ce zice primarul! de investitii nici nu mai incape vorba...suntem la coada europei

>

in 2 August 2018 15:39

La ce populație este sa fie primar ,contabil-șef și eventual un referent agricol și. Gata !

Hai ?i Tir! >

in 2 August 2018 16:14

Am o singură întrebare! Cum să-ți ajungă fondurile, în primărie, când până mai deunăzi aveai trei sau patru angajați,cu salarii decente, iar acum ai douăzeci,cu salarii extra, care trebuie stea acolo?

>

in 2 August 2018 18:44

Pa 10:08 ai impresia că nu știm legea???tovarășu??primarul aprobă tot,!!!! De ce??? Sau tu faci parte din gașcă???

>

in 2 August 2018 18:52

Bravo 16:14!!! Curent nu plătești: se taie!!!gaz.... Etc. Dai salarii =????productivitate = 0 rămâne portmoneu gol!!!

>

in 2 August 2018 20:41

De ce nu le înșirați vă să le stim

>

in 2 August 2018 20:56

furati mai putin toleranta 0 puneti bani la locul lor nu tineti curve si afaceri dubiase cand o sa umbleti toti cu biciclete la secand o sa am mila ''de ce ai devenit functionar public - ca nu pricep la nimic

>

in 2 August 2018 22:08

Dobitocii si-au pus salarii fara sa tina cont de banii pe care ii au la dispozitie. Sperau ca vor primi la o rectificare bugetara. Asa ca, nu am nici un fel de mila fata de ei. Daca sunt dobitoci, sa sufere.\r\n

>

in 3 August 2018 15:20

Las ca se descurca 'mnealor.La Maeriste de exemplu, consiliul local a hotărât sa completeze gaura din buget făcută de salariile pe care și le-au votat , cu banii din vânzarea pădurii primariei.Sa va fie rușine .

ciuma>

in 8 August 2018 15:16

e ce bine ca vine ciuma rosie si la ei vor face voluntariat la primarie ha ha ha ha :)))))

>

in 19 August 2018 13:33

Este vremea sa o luati in gura al dracului de primari si lichene care traiti pe banii oamenilor. Este vremea sa aduceti de acasa banii furati!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.