123 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

1
1079
123 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

La 1 septembrie s-au împlinit 123 de ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale prin decret semnat de Regele Carol I, act ce a statuat înfiintarea acestei institutii. Cu acest prilej, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj a avut loc un simpozion cu tema "1 septembrie - Ziua jandarmeriei Rurale, în cadrul careia Mihaela Sabou, de la Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale, a prezentat aspecte referitoare la evolutia modificarilor survenite în cadrul acestei arme, misiunile si atributiile acesteia. A fost organizata o expozitie de fotografii si documente privind istoria Jandarmeriei Rurale. Activitatile dedicate acestei zile s-au încheiat cu desfasurarea unor întreceri sportive între cadrele unitatii. 

În judetul Salaj, Jandarmeria a luat fiinta la 7 aprilie 1919, având un efectiv de 5 ofiteri si 50 de jandarmi soldatI, constituiti în Compania de Jandarmi Salaj, subordonata Regimentului 7 Jandarmi Cluj
La 1 aprilie 1929 se aproba Legea pentru Organizarea Jandarmeriei Rurale, ceea ce duce la schimbarea denumirii î Legiunea de jandarmi Salaj, cu resedinta la Zalau, care cuprindea în structura stop_coloana organizatorica 10 sectii, în subordinea carora se aflau 52 de posturi de de jandarmi rurali. În urma evenimentelor de la 30 august 1940, teritoriul judetului Salaj a fost vremelnic ocupat de catre Ungaria hortysta, perioada în care Legiunea de jandarmi Salaj a fost dislocata la Deva, judetul Hunedoare. Dupa trecerea frontului, Legiunea de jandarmi Salaj revine cu aceeasi structura, având în compunere 10 sectii, cu 50 de posturi de jandarmi. Aceasta structura se mentine pâna pâna în anul 1949, când institutia jandarmeriei a fost desfiintata.
Dupa evenimentele din decembrie 1989, Jandarmeria Româna este reînfiintata, iar în luna iulie 1990 a luat fiinta Detasamentul de Jandarmi cu resedinta la Zalau.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.