SondajRSS Feed

1.000 de credinciosi au participat la inaugurarea bisericii din Rastoltu Mare

6 August 2013
Constructia in valoare de peste 13 miliarde de lei vechi a fost inceputa in 2005

Peste 1.000 de persoane, un sobor de 25 de preoti, Preasfintitul Episcop al Salajului, parintele Petroniu Florea, dar si un cor studentesc au participat duminica la tarnosirea bisericii din Rastoltu Mare. Cu aceasta ocazie, parintelui paroh, Petru Blidar, i-a fost conferita distinctia „Crucea Salajeana”, pentru ravna depusa in slujba bisericii si a comunitatii. Petru Blidar slujeste la Rastoltu Mare din februarie 2002, oficiind slujbele in vechea biserica de lemn. Dupa opt ani in care s-au executat lucrari la noua biserica din localitatea Rastoltu Mare, duminica a venit momentul ca lacasul de cult sa fie sfintit. Episcopul Salajului a oficiat slujba de sfintire a noii biserici, slujind, impreuna cu soborul de preoti, si Sfanta Liturghie.

Constructia bisericii a inceput in 2005 si s-au finalizat in acest an. Potrivit preotului bisericii, Petru Blidar, valoarea lucrarilor se ridica la peste 13 miliarde de lei vechi, bani proveniti din donatiile credinciosilor. „A fost construita prin contributia credinciosilor”, explica preotul Blidar, adaugand ca „unii au donat bani, iar altii au contribuit cu candelabre, mobilier sau clopote, care nu au mai fost contabilizate”. Biserica este construita in stil brancovenesc, in forma de cruce. Pictorul Marcel Pop este cel care s-a
1.000 de credinciosi au participat la inaugurarea bisericii din Rastoltu Mare
ocupat de infrumusetarea bisericii care acum dispune de toate cele necesare cultului liturgic. Interiorul este decorat cu pictura in fresca, neobizantina. Catapeteasma este sculptata si impodobita cu picturi realizate de acelasi artist plastic. In exterior, locasul de cult a fost tencuit in terasit, acoperisul fiind din tabla, iar in turla bisericii au fost montate clopotele.

Capacitatea noii Biserici cu hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Rastoltu Mare este de aproximativ 100 de persoane, capacitate pe masura participarii enoriasilor la slujbele de liturghie.

Biserica veche din satul Rastoltu Mare, care purta hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construita intre anii 1835 - 1839, iar turnul a fost terminat cinci ani mai tarziu. Inainte de aceasta, a existat o alta biserica din lemn, construita in anul 1612, insa in 1835 a fost donata credinciosilor din Poarta Salajului, comuna Romanasi.

Vizualizari 1846
Comentarii articol (6)

>

in 6 August 2013 11:36

cu tot respectul parinte felicitarii din partea unui prieten si Dumnezeu să-ţi ajute

>

in 6 August 2013 12:54

pe cand dracu popii asti o sa deschida o scoala sau un spital? avem bani de biserica, dar nu avem pentru educatie si sanatate tara, politicienii, popii ne vrea prosti, needucati si bolnavi, si asa ajungem sa ne inchinam la idoli si sa credem toTWE MINCIUNILE PREOTILOR SI A POLITICIENILOR ATI VAZUT UN POPA SAU POLITICIAN CINSTIT SAU INTR-UN CAZ FERICIT, SA MOARA DE FOAME?

>

in 6 August 2013 14:43

Felicitari celor care prin contributia lor au reusit sa construiasca acest lacas de cult.

>

in 6 August 2013 15:41

sa facem biserici ca de acolo o sa ne vina caldura si mancare !! prostilor si handicapatilor ! popii si politicieni se imbogatesc pe seama fraierilor de credinciosi, care dau cu banul in biserica si se roaga la dumnezeu in speranta ca o sa ieftineasca gazul si curentul va meritati soarta handicapatilor o sa muriti de foame, dar cu credinta in mana

>

in 6 August 2013 18:39

Totusi, s-au mai creat c

>

in 6 August 2013 18:40

Totusi, s-au mai creat c

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.