SondajRSS Feed

100 de ani de la nasterea
lui Corneliu Coposu

20 Mai 2014

La 20 mai 1914 se naste la Bobota, in judetul Salaj, fiul protopopului greco-catolic, Valentin Coposu, si al Aureliei, nascuta Anceanu, Corneliu (Cornel) Coposu. Între 1919-1923 face scoala primara in comuna Bobota, dupa care urmeaza cursurile Liceului confesional greco-catalic „Vasile cel Mare”. La doar 16 ani a fost admis la Facultatea de Drept si Stiinte de Stat din Cluj, iar dupa absolvire, in 1934, s-a inscris la doctorat pe care l-a obtinut dupa 3 ani. În anul 1933 pune bazele filialei Cluj a Partidudului National Taranist, iar in 35 este ales presedinte al Uniunii Studentilor Democrati din Universitatea Cluj si presedinte al Tineretului National Taranesc. Cariera politica si-a inceput-o in anul 1937 cand este numit secretar personal al mentorului sau, Iuliu Maniu. În 1940 a primit functia de secretar politic al lui Iuliu Maniu, cinci ani mai tarziu a devenit presedinte al filialei PNT Salaj. În 1947 a fost arestat preventiv, pana in 1956, alaturi de intreaga conducere a partidului cand este condamnat la munca silnica pe viata. Dupa 17 ani de detentie este pus in libertate si angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Constructii si Montaj Bucuresti, atelierul de tâmplarie mecanica. În perioada 1964-1989 i se fac 27 de perchezitii si i se confisca dulapuri intregi de manucrise si do-cumente. În 1987 afiliaza PNT, la Internationala Crestin Democrata, printr-o cerere adresata lui Jean-Marie Daillet, vicepresendintele organizatiei. În timpul revolutie din 1989, printr-un mesaj-manifest anunta reintrarea in viata politica a Partidului National Taranist, devenit intre timp Crestin si Democrat-PNTCD. Din 1990 devine liderul opozitie impotriva Frontului Salvarii Nationale, iar in 1992 este ales senator de Bucuresti. Din acest an activeaza pe plan interna-tional ca membru in Consiliul Uniunii Europene Crestin Democrate si in Internationala Crestin Democrata. În anul 1995 a fost invitat in Congresul American, si tot in acest an este numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze. La 11 noiembrie 1995 ince-teaza din viata la Spitalul Universitar din Bucuresti, ca urmare a neoplasmu-lui pulmonar. Este inmormantat la Cimi-tirul Belu Catolic, fara funeralii nationale, dar sute de mii de romani vin sa-l conduca pe ultimul drum. Acesta a fost pe scurt cel care nu voia functii decat binele romanilor, Corneliu Coposu.

100 de ani de la nasterea <br>lui Corneliu Coposu

Elevii din Bobota vor expune

activitatea Seniorului
Chiar daca la nivel local nu se vor initia activitati cu prilejul celor 100 de ani de la nasterea lui Corneliu Coposu, in comuna natala elevii Scolii din Bobota vor expune activitatea a celui care a fost Corneliu Coposu. „Elevii vor face o prezentare a vietii si activitatii lui Corneliu Coposu”, spune primarul din Bobota, care a adaugat faptul ca „comuna Bobota a ajuns cunoscuta in toata tara si in Europa datorita lui Corneliu Coposu”, a incheiat edilul.

Biblioteca Judeteana aduna

ganduri in memoria lui  Coposu
Cei care doresc sa-si exprime gandurile fata de modelul Corneliu Coposu la 100 de ani de la nastere, o pot face in „Cartea de Onoare: Cuvinte peste vremi...” in cadrul unei Expozitii Omagiale de la Biblioteca Judeteana Salaj. Potrivit unui comunucat de presa al bibliotecii, toate gandurile care vor fi exprimate atat direct cat si prin alte mijloace de comunicare vor fi cuprinse in numarul 10 al revistei institutiei „I.D.E.I”, care va cuprinde pagini dedicate celui care a fost si ramane reper si simbol pentru valorile neamului romanesc.  Apelul a fost adresat la nivel national in cadrul prezentarilor pe care le-a sustinut institutia la cea de-a XXV-a Conferinta a Asociatei Nationala a Biliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania organizata in urma cu cateva zile la Bistrita.

Plicuri filatelice

la centenarul lui Coposu
Asociatia Colectionarilor din Salaj, in parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, va pune in circulatie azi doua plicuri fi-latelice aniversare, a celor 100 de ani de la nasterea marelui om politic salajean Corneliu Coposu. Plicurile vor avea un tiraj de 150 de exemplare, urmand a fi obliterate cu stampile de zi omagiale. Totodata, in ziua de 20 mai, oficiile postale Zalau 1 si Bobota vor oblitera corespondenta cu cele doua stampile omagiale.

Vizualizari 699
Comentarii articol

>

in 20 Mai 2014 14:41

Da, da, și cum a fost Corneliu Coposu

>

in 22 Mai 2014 9:32

cred ca fost omul cu cea mai inalta probitate morala dintre toti romanii, un caracter demn de apreciat si de urmat, a fost insa prea putin caci, cu o floare nu se face primavara!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.